info@istanbulclues.com

Amerika Turist Vizesi Nasıl Alınır 2017

Yurt dışı seyahat istatistiklerine göre, Türkler, ilk turistik seyahat deneyimlerinde Avrupa’yı ve özellikle de İtalya’yı tercih ediyorlarmış. Ülkemizdeki birçok insanın Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde yakınları da olduğu için; Schengen vizesi alma konusunda biraz daha bilgi sahibiyiz veya etrafımızda danışacak birilerini bulabiliyoruz. Ancak İngiltere ve Amerika vizeleri konusunda kafamızda birçok soru işareti var. Özellikle Amerika Vizesi’nde mülakat da yapıldığı için, ön bilgimiz olmadan vize görüşmesine gitmeyi pek istemiyoruz. Bu yazıda Amerika vizesi almayı kolaylaştıracak ipuçları vermeye çalışacağım.

Amerikan Konsolosluğu Nerede?

Bilindiği üzere eskiden Amerikan Konsolosluğu Beyoğlu Semti’nde, Meşrutiyet Caddesi’ndeydi ve Avrupa Konsoloslukları gibi tanıdık, bildik bir yere konuşlanmıştı. Ancak dünya çapında artan terör tehdidi nedeniyle, Amerikan Konsolosluğu bu görkemli tarihi yapıyı terk etti ve İstinye’de kale gibi korunan bir binaya taşındı.

Eski Amerikan Konsolosluğu, günümüzde Soho House Istanbul adıyla otel ve restoran olarak hizmet vermektedir ve semtin simgelerinden Pera Palas Oteli’nin komşusudur.

Yeni Amerikan Konsolosluğu ise, İstanbul’un Sarıyer Semti’nde, İstinye Kaplıcalar Caddesi’ndedir. Modern bir kaleyi andıran bina, vize konusunda tedirgin olan insanlara biraz itici gelebilir. Ancak telaşa lüzum yok, işlemlerin gayet nazik ve akıcı bir şekilde yürütüldüğüne emin olabilirsiniz.

Amerika’ya Turistik Seyahat Vizesi Almak İçin Gerekli Evraklar
amerika-vizesi-basvuru-evraklari
Amerika’ya Vizesi Almak İçin Gerekli Evraklar

Amerikan Vizesi İçin Gerekli Evraklar 2017

Öncelikle işin teknik kısımlarından bahsedelim. Vize için toplanması gereken belgelerin eksiksiz olması elbette çok önemli. Aşağıdaki başlıklarda, Amerika vizesi almak için gerekli belgelerin güncel bir listesini ve detaylı açıklamasını bulabilirsiniz.

1.Adım

Vize İçin Fotoğraf Kriterleri

Diğer vize başvurularında olduğu gibi, Amerikan vizesinde de ilk etap; istenen arka fon ile doğru ebatlarda fotoğraf çektirilmesi ile başlıyor. İşlek semtlerdeki fotoğrafçılar, “Amerikan vizesi için fotoğraf çektirmek istiyorum.” cümlesini kurduğunuz anda gerekli niteliklerde bir fotoğraf çekiyorlar.

Ben yine de konsolosluğun beklentilerinden emin olmak isteyenler için detay vereyim: Fotoğrafın ebatlarının 5 cm X 5 cm olmalı ve beyaz arka fon kullanılması gerekiyor. Fotoğrafta yüzünüzün net olarak gözükmesi ve son 6 ay içinde çekilmiş olması gereklidir. Zaten bunlar vize amaçlı fotoğraf çekiminde klasik diyebileceğimiz şeyler.

ABD Vizesi Almak İçin Fotoğraf Boyutları
abd-vizesi-fotograf-cektirme
Amerika Turistik Vizesi Nasıl Alınır? ABD Vizesi fotoğraf detayları.

Bu fotoğrafı dijital ortamda yüklemeniz istenecek. Eğer yüklemezseniz başvuru yapacağınız gün yanınızda götürme şansınız da var. Ancak ben hem fotoğraf yüklemenizi, hem de başvuru günü yanınızda bir örneğini götürmenizi tavsiye ederim.

2. Adım

DS-160 Vize Formu’nun Doldurulması

Amerikan vizesi almanın en önemli şartı bu formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmaktır. Bu işin altından kalktığınızda vize alma konusunda yolu yarılamış oluyorsunuz. Vize formunda oldukça fazla soru var ve İngilizce yanıtlamanız gerekiyor. Şayet İngilizceniz mükemmel değilse de endişelenmeyiniz. Zira formdaki sorular giriş seviyesinde İngilizce bilenlerin bile anlayacağı ve cevaplayacağı şekilde tasarlanmış.

Formu doldurmak için bu bağlantıya gitmeniz gerekiyor: https://ceac.state.gov/genniv/

DS-160 Vize Formu İle İlgili İpuçları

1. Gelirinizi sigortada gözüken bedel üzerinden göstermek zorunda değilsiniz. Maalesef ülkemizde çoğu insanın sigortası, gerçek geliri üzerinden ödenmiyor. Size gerçek gelirinizi belirtmenizi öneririm. Zira bu seyahati maddi olarak karşılayabilecek durumda olmanız, konsolosluk için önemlidir. İş yerinizden aylık net maaşınızı gösteren, antetli kağıda basılı ve yetkili tarafından imzalı bir evrak alabilirsiniz.

2. Amerika’da kalacağınız yer ile ilgili bir adres göstermek zorundasınız. Bu bir otel, pansiyon veya tanıdığınız birinin isim ve adres bilgileri olabilir. Amerika’da yaşayan bir tanıdığınız olması iyi bir referanstır.

3. Eğer bu turistik bir seyahat ise, B2 turistik vize seçeneğini işaretlediğinizden emin olun.

4. Vize formunu doldurduktan sonra size sunulan başvuru belgenizi yazıcıdan çıktı alıp, başvuru günü yanınızda götürmek üzere dosyanıza iliştirmeyi unutmayın.

3. Adım

Amerikan Vizesi Başvuru Ücreti 2017

Başvuru için ödenmesi gereken miktar 160 ABD Doları. Ücreti ödeme işlemini de form doldurma gibi internet üzerinden yapabilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme en pratik ödeme seçeneği olarak gözüküyor, aksi takdirde banka şubesinden ödeme yapmanız gerekiyor. Bankadan da, internetten de ödeseniz dekontun bir kopyasını dosyanıza iliştirmeyi unutmayın.

Vize başvuru ücretini mutlaka konsolosluğa gitmeden önce ödemiş olmanız gerekiyor. Fotoğraf çektirme, form doldurma ve vize ücreti ödeme işlemlerinin tamamının başvuru gününden önce yapılmış olmalıdır.

4.Adım

Amerika Vizesi İçin Randevu Almak

Amerika vizesi için başvuru işlemlerinizin, seyahatten mümkün olduğu kadar önce tamamlanmış olması sizin için bir avantaj. Çünkü bu şekilde hiçbir yoğunluk veya aksaklıktan etkilenmemiş olacaksınız.

Randevu almak için https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv adresine girip, gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Formu başvuru tarihinizden en az üç gün önce göndermiş olmanız gerekiyor. İşlemlerinizin sağlıklı bir şekilde yürümesi için bunu göz ardı etmeyiniz. Zira konsolosluk bu üç günlük süre zarfında sizin bilgilerinizi gözden geçirme zamanı bulacaktır.

Dosyamızda Neler Olmalı?

1) Şu ana kadar fotoğraf çektirdik ve en az bir adet fotoğrafı yanımıza aldık.

2) DS-160 formunu doldurduğumuza dair onay belgesinin çıktısını yanımıza aldık.

3) Ödediğimiz vize harcının da bir dekontunu dosyamıza iliştirdik.  Bunlar yanınızda olması şart olan şeyler.

Bunlara ek olarak elinizde iş ve maaş durumunuzu gösteren belgeler (Sgk dökümü, maaş bordrosu v.b.), gayrimenkul tapusu, araba ruhsatı, banka hesap cüzdanı gibi belgeler de olursa iyi olur. Bunlar hiç istenmeyebilir, fakat bahsi geçerse ibraz etmeniz gerekebilir. Her biri burada yerleşik bir düzeniniz olduğuna ve yasadışı bir şekilde orada kalmak için bir nedeniniz olmadığına dair kanıt olarak kabul edilir.

5.Adım

Amerikan Konsolosluğunda Mülakat Aşaması

Mülakatlar öyle gizli saklı bir odada yapılmıyor. Sırada bekleyen diğer insanların da duyabileceği şekilde, bir sohbet maiyetinde vuku buluyor. Bankaların bireysel müşteri temsilcileri ile kredi başvurusu üzerine görüştüğünüz kabinler gibi düşünebilirsiniz.

Burada aranan bir numaralı özellik dürüstlüktür. Öncelikle rahat olun, açık ve net bir şekilde; hiçbir soru işaretine mahal vermeyecek şekilde kendinizi ifade edin. Zaten bu şekilde davranıldığında hiçbir sorun yaşanmıyor.

Amerika’ya Vizesi Almanın Püf Noktaları
ABD Vizesi

Amerikan Konsolosluğundaki Mülakatta Sorulan Sorular

Mülakattan önce bir sıra numarası almanız ve parmak izinizi kaydettirmeniz gerekecek.  Ardından ikinci kez mülakata girme amacıyla sıra numarası alacaksınız. Sizinle konuşacak olan görevli, önünde duran DS-160 formuna yazdığınız bilgileri gözden geçirecek ve size bununla ilgili gerekli gördüğü soruları soracak. Yani aslında sözlü bir şekilde formda ibraz ettiklerinizin bir kısmını tekrar etmiş olacaksınız. Yukarıda belirttiğim gibi dürüst ve tutarlı olmak en önemli parametredir.

– ABD’yi ziyaret etme amacınız nedir?

-Ne kadar kalmayı düşünüyorsunuz?

-Şu anda ne iş yapıyorsunuz?

-Seyahat giderlerini nasıl karşılayacaksınız?

-Hangi şehirleri ziyaret edeceksiniz?

Vize Alırken Mülakatta Sorulan Sorular İngilizce Mi?

Sorulan bu soruları ister İngilizce, ister Türkçe cevaplandırma şansınız var. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; İngilizce konuşursanız bıraktığınız etki çok daha iyi olacaktır. Anlaşılır ve akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilen insanların, evrakları da tamamsa reddedilme olasılığı yok gibi bir şey.

Amerika Birleşik Devletleri Eyaletler Haritası
amerika-birlesik-devletleri-vizesi-abd-eyaletleri
Amerika Birleşik Devletleri Eyalet Haritası

On Yıllık Amerikan Vizesi Almanın Avantajları

Amerika Vizesi almanın en avantajlı tarafı, 10 senelik bir vizenin tek seferde alınabilmesi. Schengen vizesi Alman, Avusturya ve Hollanda konsoloslukları tarafından bazen bir haftalık bile verilebiliyor. Örneğin; bir seyahat acentesi ile gidiyorsanız, bazen yalnızca turun süresi kadar vize veriyorlar. İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinden vize almak görece olarak daha kolaydır.

Buna karşılık ABD vizesinin bir kez almayı başardığınızda; kafanız çok rahat olacak. On yıl içerisinde defalarca Amerika’ya gidip gelmeniz mümkün kılan güzel bir sistem oluşturmuşlar. Yalnız on yıllık vize almış olmanız, tüm bu zaman aralığı boyunca orada kalabileceğiniz anlamına da gelmiyor. Bir kez giriş yaptıktan sonra maksimum 6 ay orada kalabiliyorsunuz. Hesaplarınızı buna göre yapmayı unutmayın.

Not: Yazı 06.Kasım.2016 tarihinde yazılmıştır ve devamlı güncellenecektir.


Önerilen Yazılar:


Serhat Engül

Lisanslı Tur Rehberi

Yazıya katkısı için Amerika’ya yerleşen arkadaşım Zeynep’e teşekkür ederim.

© Amerika Vizesi Nasıl Alınır 2017 ve 2018
Amerika Turistik Vizesi Almanın İpuçları was last modified: July 20th, 2017 by Serhat Engül

20 thoughts on “Amerika Turistik Vizesi Almanın İpuçları”

  1. Merhaba Serhat Bey, öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler. Yakın tarih de aynı aileden iki kişinin usa vizesi için başvurması ve birinin ret yemesi bir diğerinin durumunu etkiler mi ?

    1. Merhaba Muhammed Bey. Açıkçası vize konusu çok kişiye özel bir konu ve farklı ihtimallere tahmin yürütmek çok zor. Vize alma ihmamali her bireyin işine, pasaportundaki vizelere, seyahat geçmişine göre değişiyor. Daha önce herhangi bir havalimanında gümrükte sorun yaşamak, Batı ülkelerinden red almak, vize süresini ihlal etmek gibi olaylar yaşandıysa; vize talebinden olumsuz yanıt alma ihtimali güçleniyor. Ben kişisel fikrimi belirteyim: Bir kişinin seyahat geçmişinin, vizeden olumlu veya olumsuz yanıt almasının bir yakınını etkileyeceğini pek sanmıyorum. Bu temel hak ve özgürlüklere aykırı olur. O yüzden böyle bir yaklaşım olacağına ihtimal vermem.

  2. Cevapladığınız için teşekkürler. Bir sorum daha olacaktı. ABD vizesi için gerekli belgelerin tercümesi gerekmiyor diye biliyordum fakat bugün resmi siteden kontrol ettiğimde ”Destekleyici dökümanlar nelerdir ?” sekmesinin son paragrafında ”Lütfen bu belgelerin asıllarını yeminli tercüme bürosu tarafından İngilizce çevirileri ile birlikte getiriniz. ” yazdığını fark ettim. Acaba bu vize türüne göre mi değişiyor yoksa turist vizesi içinde yeminli tercüme gerekli mi ?

    1. Rica ederim. Standart turist vizesi başvurusu için tercümelik bir durum yok. Zaten DS 160 formunu İngilizce dolduruyorsunuz. Söz konusu başlığı ben de gözden geçirdim. Sizin alıntı yaptığınız son paragraf, “Sağlık sebebiyle A.B.D.’de tedavi göreceklerden istenebilecek destekleyici belgeler” başlığı altında geçiyor. Orada bahsi geçen sağlık belgeleri ve heyet raporlarının yeminli tercümesi gerekli diye bir izlenim edindim ben. İsterseniz bir vize merkezine de danışabilirsiniz. Vize aracı kurumları çok daha fazla vaka ile karşılaştıkları için sağlıklı cevap verebilirler. Ben sadece standart turist vizesi alma prosedürünü paylaştım ve bildiklerim de bununla sınırlı… Önceki cevapta da belirttiğim üzere standart prosedürün haricindeki senaryolarda yorum yapmam veya akıl yürütmem mümkün değil.

  3. SERHAT BEY Merhaba;

    Yakın zaman içinde Amerikaya 15 gunluk tatail için vize basvurusunda bulunacağım.İnternetten arastırdıgım kadarı ile pasaportta schengen vizesının olması US vızesını almakta işe yaracagını yazmakta. Ben sımdıye kadar hıc yurt dısına cıkmadım ve 11 yıldır aynı sırkette calısıyorum.hesabımda 50bın tl kadar para var. US da tanımdıgım da var fakat yıne netten okudugum yorumlarda tanıdıgının olmasının dejavantajlarından bahsetmekte. Acıkcası ne yapacagımı bılmıyorum. US vızesınden once bır schengen ulkesını seyehat mı etsem, US de tanıdıklarımın adresınımı versem acıkcası kafam cok karıstı. Konu hakkında yardımlarınızını beklıyorum
    sımdıden tesekkurler

    1. Merhaba Cansu, öncelikle bir kez daha belirteyim ben bu işin uzmanı değilim. Ancak tecrübelerim doğrultusunda kişisel fikirlerimi beyan edebilirim. Bana kalırsa ABD Vizesi öncesinde Schengen Vizesi sahibi olmak zorunda değilsin. Schengen Vizesi almış olmak, ABD vize sürecini kolaylaştıracak iyi bir referans olabilir, fakat bu kesinlikle bir zorunluluk değil. Hiç bir yerde bunun gerekli olduğuna dair kesin bir bilgi olduğunu da sanmıyorum. Sonuçta ikisi tamamen birbirinden farklı şeyler. 11 yıldır aynı şirkette çalışıyor olman, hesabında ABD seyahatini karşılayacak fazlasıyla para olması ve ABD’de tanıdığının olması bence olumlu referanslar. ABD’de tanığın olmasının dezavantaj olduğu bir şehir efsanesidir. Bunun olumsuz bir etki yarattığına dair hiçbir kanıt yok. Öyle olsa ABD’de eşi, dostu, akrabası olanlar vize alamazdı. Yok böyle bir şey. Bu bana hiç mantıklı gelmediği için, kendi yazımın içinde özellikle belirttim. Bu yazıyı okuyan onlarca insan vize aldı ve dönüp bana yönlendirme için teşekkür ettiler. Hiç kimse tanıdığım var diye belirttim ancak vize alamadım, sizin yazınızda yanlış yönlendirme var demedi. Zaten böyle bir şey maddenin doğasına aykırı… Gidilecek yerde tanıdık birinin olması, bir yere seyahat etmek için temel sebeplerden biridir. Böyle insani bir durumu, ABD gibi gelişmiş bir ülkenin potansiyel bir vize suistimali olarak algıladığını asla düşünmüyorum. Bana kalırsa başvurunuzu yapın ve sonucunu alın. Dolambaçlı yollara girmek size daha çok şey kaybettirir.

  4. Merhaba Serhat Bey, ben vize başvurusu yapmayı planlıyorum ancak Amerika’ya gitmeyi planladığım tarih 6 ay sonra. Biran önce vize işlemlerini vaktim ve imkanım varken tamamlamak istedim. Ancak 10 yıl altında bir sürede vize verme ihtimalleri var mı? Eğer atıyorum 3 ay süreli vize verirlerse boşuna almış olacağım çünkü. Diğer bir sorumda, ben üniversitede öğrenciyim ve bir yerde çalışmıyorum bu yüzden gelir kaynağım yok. Mülakata gittiğimde ailemin maaş bilgilerini mi götürmem gerekir yoksa götürmesem olur mu?

    1. Belgelenecek hiç bir geliriniz yoksa, ailenizden birinin maaş gelirini belgeleyen resmi bir evrak ve sizin seyahatinize sponsor olduğunu belirten bir yazı götürmeniz gerekir diye düşünüyorum. Şu veya bu şekilde Amerika’ya planladığınız seyahati gerçekleştirecek maddi gücünüz olduğunu kanıtlamak zorundasınız. Banka hesabınızda belli bir miktar para olursa iyi olur. En kötü ihtimalle ailenizden size sponsor olacak kişinin hesap hareketlerini gösteren bir hesap cüzdanı götürün. Vize başvurusu için en erken 90 gün önce başvuru alınıyor diye biliyorum. Biraz beklemeniz gerekebilir.

  5. Bana Amerika’dan Word ile yazılmış pdf şeklinde davet mektubu mail olarak geldi. Tabii imzasız ve kaşesiz. Sizce davet mektubu bu şekilde geçerli midir?

    1. Merhaba, açıkçası konsolosluğun bu evrakı geçerli sayacağını pek sanmıyorum. Dijital imza olsa iyi olurdu. Ancak gönderen kişinin adı, soyadı ve açık adresi evrak üzerinde gözüküyorsa, belki imzasız da bir etkisi olabilir.

  6. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Gönderen kişinin adı soyadı, ev ve iş yeri adresi, e-mail adresi var, yalnız telefon numarası yok.
    Saygılarımla.

    1. Bana kalırsa bu evrak bir davetiye olarak kabul edilecektir. Sonuçta davet eden kişinin bilgilerini doğrulayabilecekleri tüm kaynaklar sunulmuş. İletişim adresi olarak da telefon olmasa da, e-mail var ki gayet yeterli… Bu durumda imzanın çok önemi kalmıyor. Tabi ben mantık yürütüyorum. Yine iş konsolosluğun takdirine kalmış. Ben size bu evrakı dosyanıza eklemenizi tavsiye ederim.

  7. Merhaba
    Yarın vize başvurumuz için konsolosluğa gideceğiz. Eşimin şirketi benim de yanında gidebileceğimi söyledi ve bende müracaat ettim. Eğer bilginiz dahilinde ise kabinlerde ki konuşma sırasında bizi birlikte mi alıcaklar tek tek mi ? Şimdiden teşekkürler

  8. Merhaba Serhat bey ,

    Daha öncesinde 2 kez amerika vizesi almıştım. ilki 3 ay , ikincisi 10 yıllık idi. Yaşım 21 ve bidaha vizem bitti. Bidaha başvurdum öğrencisiyim üni. son sınıfım , amerikada cok akrabalarım var ve vize red duygusu içine kapanmış durumdayım. Sizce vize alma olasılığım nekadar ? Bide tavsiye edebileceğiniz belgeler vb. gibi birşeyler varmı dosyama ekstra koymak için.

    Teşekkürler

    1. Neden böyle olumsuz bir duyguya kapıldığınızı anlayamadım. Daha önce sorunsuz bir şekilde iki kez vize almış olmanız bile bana kalırsa başlı başına olumlu referanslar. Belgelerde bir eksiklik yoksa bir sorun yaşanmadan vize alırsınız diye düşünüyorum. Zaten sıfırdan da almıyorsunuz, yenileme yapmaya çalışıyorsunuz. Ek belgeler olarak size sponsor olan bir ebeveyninizin Amerika seyahatinize dair masrafları karşılayacağını belirten bir mektup ve kendisinin banka hesap hareketlerini gösteren banka cüzdanı koyabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız seyahate ilişkin uçak bileti ve yakınlarınızda konaklayacağınızı belirten bir davetiye mektubu da olabilir. Yazdığınız şeylerden size sorun çıkaracak bir detay göremedim. İyi şanslar.

  9. Merhaba Serhat bey.
    Ben turistik viza randevusunu bu ay için aldım. Evraklarım eksiksiz ama seyahat tarihmi yılbaşına yani 3-4 ay sora için belirttim. Bu durum viza sonucunu negatif etkilermi?
    Teşekkürler

    1. Gerekli şartları karşıladıktan sonra, ileri tarihe yönelik başvuru yapmış olmanız size negatif bir etki yapmaz diye düşünüyorum. Sonuçta seyahat planlıyorsunuz 3-4 ay önceden plan yapmak sizin en doğal hakkınız. Ben çok önceden başvurmak isteyenlere (6 ay ve üzeri) 90 gün önceden başvurmalarının uygun olacağını söylüyorum. Sizin durumunuz zaten olumsuz bir şey arz etmiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + twenty =