
Toledo Gezi Rehberi
İspanya Gezisi Yazıları – Bölüm 5 – Toledo Gezi Rehberi
El Greco’nun İzinde Toledo
Madrid’teki üçüncü günümde şehre 70 km mesafedeki Toledo’yu günübirlik olarak ziyaret etmeye karar verdim. Şehir çok iyi korunmuş bir ortaçağ kenti olduğu için ilgimi çekmişti. Ayrıca lise yıllarında gözden geçirdiğim bir sanat tarihi kitabında rastladığım ve hayran kaldığım El Greco tablosu (Orgaz Kontu) bu şehirde sergilenmekteydi.
Madrid’ten Toledo’ya Trenle Günübirlik Yolculuk
Sabah kahvaltımı ettikten sonra Madrid’in içinde kocaman bir botanik bahçesi bulunan tren garına doğru yola çıktım. Tren garının içindeki dev botanik bahçesinde biraz fotoğraf çektikten sonra gişelere yöneldim. Sonra fark ettim ki, Toledo’ya günübirlik bir seyahat planlayan ne çok insan varmış! Bu hattaki trenler gerçekten çok yoğundu.
Neyse ki, iki saat sonraki bir sefere bilet buldum. Süratli bir Renfe treni ile son derece hızlı ve konforlu bir yolculuk sonunda Toledo’ya vardığımda, öğlen saatleriydi ve kavurucu bir sıcaklık vardı.
Toledo Kenti Panoramik Fotoğraf

Toledo’ya Varış Ve Ortaçağ Kenti Hakkında İlk İzlenimler
Tren garının hemen önünden kalkan ve eski kent merkezine giden otobüse bindiğimde, yükseklerdeki eski şehrin mistik havasından etkilendiğimi belirtmeliyim. Asırlık binalar şehrin tepesinde arz-ı endam ediyor ve meraklı bir gezgin için çok güzel bir ziyaret vaat ediyordu.
Otobüsün şehre giden kıvrımlı yollardan yavaşça ilerlemesiyle şehrin binaları daha da görünür oluyordu. Tarih sahnesinde bu şehrin büyük bir ruhani değeri olduğunu bildiğimden, binaları yakından görmek için gittikçe daha çok sabırsızlanıyordum.
İspanya’nın Toledo Kenti Sokakları

Toledo Kenti Tarihi Hakkında Kısa Bilgi
İspanya tarihinde önemli bir kilometre taşı olan Toledo şehri; 476’da Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra İberia’ya hakim olan hakim olan Vizigotlar döneminde İspanya’ya başkentlik yapmış.
711’de; Vizigotlar, İspanya’nın tamamını Kuzey Afrika’dan gelen Araplara kaptırmışlar. Arapların hükümdarlığı döneminde orjinalde Latince adlandırılmış olan Toledo şehri; Arapça “Tulaytullah” olarak isim değiştirmiş.
İspanya’nın kuzeyinde kurulan Leon, Kastilya, Navara, Aragon ve Katalonya gibi Hristiyan İspanyol prenslikleri, Reconquista (Yeniden fetih)’in başlangıç yıllarında yani 1085’de birleşerek Toledo’yu geri almış. Yeniden Fetih’in sonucunda Arapların İspanya topraklarından tasfiye edilmesiyle Hristiyanlaşan İberia yarımadasında, Toledo ortaçağ dönemi boyunca çok önemli dini bir merkez olarak varlığını sürdürmüş.
Toledo Katedrali, İspanya

Toledo Gezi Rehberi Blog Yazısı
Toledo’nun eski şehir merkezine ayak bastığım andan itibaren çok güzel manzaralarla karşılaştım. Şehir fotoğraf çekmeyi sevenler için bir cennet. Ortaçağ’dan kalma sokakları ve tuğla evleri ile çok çekici bir yer. Son derece turistik bir yer olan eski kent merkezinde, neredeyse her köşe başında bir hatıra dükkanı var.

Toledo Katedrali Hakkında Bilgi
Şehirde ilk işim turist bilgilendirme ofisinden aldığım haritada katedralin yerini araştırmak oldu. Çünkü şehrin en önemli ve görkemli yapısı 1226’da yapımına başlanıp, ancak 1493’te tamamlanabilen Toledo Katedrali’ydi. Katedralin görkemi İspanya Başpsikoposu’nun mekanı olmasından ileri geliyordu. Dıştan Fransız gotik tarzı bir mimariyi yansıtan Katedral’in içinde Mudejar tarzı işçiliğin güzel örnekleri vardı.
Katedralin en önemli bölümü olan, barok eserlerle süslü altar panosu, sadece tek bir pencereden süzülen ışıkla aydınlanıyor. (Bkz: Aşağıdaki resim) Pencerenin kendisi de muhteşem heykellerle süslenmiş.
Iglesia de Santo Tome Kilisesinde El Greco’nun Eserleri
Katedral’i ziyaret ettikten sonra ise ressam El Greco’nun izini sürmeye koyuldum. Genelde dini temalı resimler çizen El Greco, lisede okurken sanat tarihi kitabında gördüğüm bir tablosu ile beni büyülemişti. Bu yüzden sırf onun bu tablosunu görebilmek için, Toledo’da eserlerinin sergilendiği bir kilise olan Iglesia de Santo Tome’ ye gittim. Aynı bir melek heykelini görebilmek için Fransa’nın Lyon şehrine gittiğim gibi…
İspanya’nın en ünlü ressamlarından El Greco, en değerli resimlerini bu şehirde yaşarken çizmiş. 1541- 1614 yılları arasında yaşamış olan El Greco aslında Girit’te doğmuş Yunan asıllı bir ressam. Bu yüzden İspanyollar ona “Grek” anlamına gelen El Greco ismini vermişler. (Türklere El Turco demeleri gibi)
Ressam El Greco’nun Orgaz Kontu’nun Cenazesi (Gömülüşü) Adlı Eseri

Iglesia de los Jesuistas Kilisesi
Şehirdeki son durağım ise ara sokaklarda dolanırken tesadüfen rastladığım “Iglesia de los Jesuistas” isimli kilise oldu. Turistik kitaplarda adı geçmeyen bu kilisenin en önemli özelliği kuleleriydi. Kulelerinden şehrin enfes panoramik manzarasını fotoğraflamak mümkündü.
Iglesia de los Jesuistas Kilisesi’nden Toledo Şehri Manzarası

Alcazar Sarayı
Şehirde eski bir Arap kalesinin üzerine inşa edilmiş olan bir de Alcazar Sarayı var. Fakat biletimi gidiş dönüş aldığım için ve dönüş saatim de yaklaştığı için orayı ziyaret edemedim.
Şehri gezerken kendimi kaybettiğim için dönüş saatimi iyi ayarlayamamış olacağım ki, treni de son dakikada taksiyle dönerek yakalayabildim.
Ortaçağ Kenti Toledo

Fotoğraf Çekmeyi Sevenler Toledo’yu Ziyaret Etmeli
Toledo Madrid’e gidenlerin mutlaka uğraması gereken bir şehir. Bu asırlık sokaklarda herkes kaybolmalı. Aslında kaybolmak size haritada ilk bakışta dikkatinizi çekmeyen yerleri keşfetme fırsatı veriyor. Tıpkı benim tesadüfen bulduğum fakat kulesinden kentin en muhteşem manzarasını izlediğim De Los Jesuistas Kilisesi gibi…
Bu kısa ama çok keyifli Toledo ziyaretinin ardından Madrid’te bir gece daha konaklayacak ve bir sonraki gün Barselona’ya geçecektim.