İstanbul’da kalınacak yerler için haritayı incelediğinizde kafanız karışabilir. Zira İstanbul’un her yerinde çeşitli konaklama seçenekleri mevcut. İstanbul’un bazı bölgelerinde lüks oteller ve kongre merkezleri dikkat çekerken, bazı noktalarında ise bütçeye uygun butik oteller var.
“İstanbul’da nerede kalınır?” diye sorulduğunda ilk akla gelen yerler; Beyoğlu, Beşiktaş, Sultanahmet ve Kadıköy oluyor. Bu yazıda şehrin tarihi ve turistik noktalarını barındıran bu semtleri işleyeceğiz.
Bu saydığım semtlerin dışında eski havalimanına yakın olan Bakırköy ve Ataköy’de veya iş merkezlerinin bulunduğu Levent ve Maslak’ta da çok otel var. Ancak yazının okunmayacak kadar uzun olmaması için bu bölgeleri başka bir yazıya bırakıyoruz.
İstanbul’da Kalınacak En İyi Yerler 2025
2025 yılında İstanbul’da kalınacak yerler isimli yazımız 14 ana başlıktan oluşuyor. Aslına bakarsanız yazının omurgasını oluşturan esas yerler Beyoğlu, Tarihi Yarımada, Beşiktaş ve Kadıköy.
Ancak Beyoğlu’nda Karaköy, Galata ve Taksim Meydanı gibi çok önemli konaklama noktaları var ve bunlara ayrı birer başlık açmak gerek. Aynı şekilde Tarihi Yarımada’nın da Beyazıt, Sultanahmet ve Eminönü (Sirkeci) gibi semtleri için detaya gireceğiz.
İstanbul’da kalınacak oteller birkaç kategoriye ayrılıyor. Boğaz manzaralı ve lüks otelleri Beşiktaş başlığı altında işliyor olacağız. Tarihi eserlere yakın butik oteller için Sultanahmet başlığına bakabilirsiniz. Merkezi konuma sahip 4 ve 5 yıldızlı otelleri ise Beyoğlu başlığında bulabilirsiniz.
2025 yılı itibariyle İstanbul’da kalınacak otellerin çoğu Avrupa Yakası’nda konumlanıyor. Ancak Anadolu Yakası’nda da azımsanmayacak kadar çok otel var. Özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’nın son yıllarda hacmini artırmasıyla, Anadolu Yakası’nda kalınacak yerlerin de çeşitlendiğini görüyoruz.
İstanbul’da 15 yıldır profesyonel tur rehberliği yapan biri olarak, listede saydığım çoğu yerden müşteri aldım. Bu sayede otelleri tanıma şansım oldu. Yazıda tavsiye ettiğim yerleri seçerken de bu tecrübelerimi kullanmaya çalıştım.
Biraz uzun bir giriş oldu ama size öncelikle yazının genel içeriğini tanıtmak istedim. Yazımızın 2025 yılında İstanbul’da nerede kalınır sorusuna cevap arayanlara faydalı olması dileğiyle başlayalım.
1. Beyoğlu

Beyoğlu, şehrin kavşak noktasında konumlanan bir ilçe. Beyoğlu’nun kalbi olan Taksim Meydanı’ndan Şişli, Mecidiyeköy ve Levent gibi iş ve alışveriş merkezlerine ulaşmak mümkün. Buna karşılık İstiklal Caddesi gibi şehrin en popüler yürüyüş caddesi de Beyoğlu’nda bulunuyor.
Beyoğlu’nda Galata Kulesi gibi geçmişi Bizans dönemine kadar uzanan tarihi eserler de var. Beyoğlu ilçesi, Karaköy semti aracılığı ile deniz kıyısına kadar uzanıyor ve Galata Köprüsü aracılığı ile de Tarihi Yarımada’ya bağlanıyor.
Şehrin en önemli turistik merkezlerinin tam ortasında bulunan Beyoğlu, yerli ve yabancı turistlerin konaklama için sıkça tercih ettiği bir yer. Taksim Meydanı ve çevresinde çok sayıda 4 ve 5 yıldızlı otel mevcut.
Beyoğlu’nda kalınacak yerler arasında Taksim Meydanı’nda konumlanan The Marmara Hotel geliyor. Şehrin en popüler 5 yıldızlı otellerinden olan The Marmara, adeta Taksim’in de simgesi haline gelmiş. Ancak Beyoğlu’ndaki tek The Marmara Oteli bu değil. Bir de Tepebaşı’nda bulunan “The Marmara Pera” var.
The Marmara Pera Oteli’nden bahsetmişken, İstanbul’un en iyi restoranları arasında bulunan Mikla’yı da es geçmemek lazım. Zira Mikla, 360 İstanbul ve Leb-i Derya ile birlikte Beyoğlu’nun en iyi restoranlarından biri. Bu anlamda Beyoğlu semtinin damak zevkine düşkün olanlara da hitap ettiğini söyleyebiliriz.
Yazımızın 4 ana başlığından biri olan Beyoğlu’nu tanıtmaya, takip eden birkaç başlıkta devam edeceğiz. Taksim Meydanı, Cihangir, Pera, Galata ve Karaköy başlıkları da aslında Beyoğlu ilçesinin semtlerini kapsıyor. Ancak her birinin kendine ait bir atmosferi ve konaklama tarzı olduğu için, bu semtleri ayrı başlıklar altında incelememiz uygun olacaktır.
2. Taksim Meydanı

Taksim Meydanı, İstanbul’da kalınacak yerler arasında en merkezi noktalardan biri. İstanbul’u ziyaret eden turistlerin de önceliği, alışveriş yerlerine ve tarihi eserlere kolayca ulaşmak oluyor. Bu anlamda Taksim Meydanı çevresindeki otellerin biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.
Taksim Meydanı’nı çevreleyen Lamartin Caddesi, Sıraselviler Caddesi ve İstiklal Caddesi gibi yerlerde onlarca 4 ve 5 yıldızlı otel bulunuyor. Bunların arasında The Marmara, Divan İstanbul ve Point Hotel gibi meşhur oteller de var.
Eğer yüksek katlı, manzaralı ve lüks otellerden hoşlanıyorsanız; Taksim Meydanı’nda konaklamayı tercih edebilirsiniz. Buna karşın küçük butik otelleri tercih ediyorsanız, şimdi Cihangir başlığında onlardan da söz edeceğiz.
3. Cihangir

Cihangir, uzun yıllar boyunca yazarlar, yönetmenler ve müzisyenlerin yaşadığı bir semt olarak ünlendi. Son dönemlerde Kadıköy’ün Moda semti bu konuda öne çıkıyor olsa da, Cihangir de hala popülerliğini koruyor.
Cihangir’de bulunan eski apartmanların restore edilmesiyle ortaya çıkan birçok butik otel var. Oldukça şık bir konsept ile bezenmiş olan bu otellerin her birinin kendine has bir atmosferi var. Eğer 5 yıldızlı otellerden hoşlanmayan ve samimi bir ortam arayan biriyseniz, bu semtin otellerine göz gezdirebilirsiniz.
Cihangir’de kalmak isteyenler için önerebileceğim yerlerden biri The Witt Hotel. Oldukça özgün bir dekorasyona sahip olan bu otel, hem Taksim Meydanı’na, hem de Tophane’ye yürüme mesafesinde bulunuyor. Bu sayede kısa bir yürüyüş ile İstiklal Caddesi’ne gidebildiğiniz gibi, ters istikamette bulunan Karaköy’e de ulaşabilirsiniz.
Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Camii’nin bitişiğinde bulunan sokak, Karaköy’ün son yıllardaki en meşhur kafe, bar ve restoranlarına ev sahipliği yapıyor. Böylece Cihangir’de kalarak, güzel bir akşam yemeği veya eğlence için gereken tüm seçeneklere yakın oluyorsunuz.
4. Pera

Pera, Osmanlı’nın son yüzyılında İstanbul’un en hızlı gelişen semtiydi. Günümüzde Meşrutiyet Caddesi’nin üzerindeki binalar halen “Pera” adını taşımaya devam ediyor.
Beyoğlu ilçesinin tarihini araştırdığınız zaman, Osmanlı döneminde”Pera” olarak da anıldığını görürsünüz. 1800’lü yıllarda burada açılan konsolosluk binaları ve Pera Palas gibi oteller, semtin çehresini değiştirmişti.
Paris’ten yola çıkan ve son durağı sirkeci olan Şark Ekspresi’nin (Orient Express) yolcuları da Pera’da kalırlardı. O dönemde Beyoğlu’nun kalbi Taksim Meydanı’nda değil, Tepebaşı ve çevresinde atıyordu.
Şayet İngiliz Konsolosluğu’nun önünden Meşrutiyet Caddesi’nde yürümeye başlarsanız, halen o şaşaalı günlerin izini sürebilirsiniz. Yol üzerinde Rixos Pera, Pera Palas ve Soho House gibi lüks otelleri göreceksiniz. Ayrıca İstanbul’un en güzel müzelerinden olan Pera Müzesi de bu cadde üzerinde konumlanmaktadır.
Geçmişin izlerini taşıyan Pera, İstanbul’da kalınacak en iyi yerler arasında dikkat çekiyor. Çünkü Meşrutiyet Caddesi’nin paralelinde olan İstiklal Caddesi’ne ulaşım çok kolay. Ayrıca iki caddeyi birbirine bağlayan Asmalı Mescit Sokak’ta harika yeme-içme seçenekleri bulunuyor.
5. Galata

Galata, Beyoğlu’nun en çok dikkat çeken semtlerinden biri. Son yıllarda büyük bir atılım yapan Galata’da, özellikle AirBNB üzerinden nefis daireler kiralamak mümkün.
Galata Kulesi’ni çevreleyen sokaklardan oluşan Galata semti, turistlere güzel olanaklar sunuyor. Örneğin İstanbul’un en iyi gece kulüpleri arasındaki Nardis Jazz Club burada bulunuyor. Buna ek olarak şehrin en iyi şarap evlerinden olan Sensus Şarap Butiği de burada hizmet veriyor.
Galata’nın çevresindeki sokaklardan Serdar-ı Ekrem Caddesi ve Galip Dede Caddesi’nden, İstanbul’da alışveriş yapılacak yerler yazısında bolca söz etmiştik. Çünkü bu sokaklarda son yıllarda çeşitli hediyelik eşyacılar, sanat galerileri ve butik oteller açıldı.
Galata’da kalınacak yerler arasında Galata Anemon, Bankerhan Otel ve Manesol Galata gibi enfes butik oteller var. Şayet bu otellerden birinde kalırsanız, Galata Kulesi’ne de sadece yürüme mesafesinde konaklamış oluyorsunuz.
6. Karaköy

Karaköy, son yıllarda İstanbul’un en hızlı gelişen semti oldu. Elbette bunda Karaköy’ün Tarihi Yarımada ve Beyoğlu arasında bir köprü görevi görmesinin de etkisi var. Karaköy, ayrıca turistik gemilerin yanaştığı Galataport Kruvaziyer Limanı’na da ev sahipliği yapıyor.
Karaköy’den İstanbul’un birçok turistik noktasına çok kısa sürede ulaşmak mümkün. Örneğin İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne yürüyerek gidilebiliyor. Buna ek olarak İstanbul’un en önemli müzelerinden Dolmabahçe Sarayı da çok yakın.
Galata Kulesi ve İstiklal Caddesi’ne de yürüme mesafesinde olan Karaköy’den Tarihi Yarımada’ya da yürümek mümkün. Galata Köprüsü’nü geçtiğiniz anda kendinizi Eminönü’nde ve Mısır Çarşısı’nın hemen yanında buluyorsunuz. Elbette bu noktadan itibaren Sultanahmet’teki Ayasofya ve Sultanahmet Camii’ne de gitmek çok kolay.
Karaköy’den hiç ayrılmadan eğlenmek ve alışveriş yapmak da mümkün. Karaköy’ün içindeki outlet mağazalarında giyim alışverişi yapabilirsiniz. Özellikle North Face, Columbia ve Jack Wolfskin gibi markaları indirimli fiyatlarla bulmak mümkün.
Karaköy’de Haliç ve Boğaz manzaralı bir akşam yemeği yemek de mümkün. Zira Mürver Restaurant ve Mükellef gibi harika restoranlar burada konumlanıyor. Buna ek olarak İstanbul Modern’in içindeki kafe de lezzetli yemekler sunuyor.
Karaköy’de konaklama için tercih edebileceğiniz otellerin başında 10 Karaköy İstanbul, The House Hotel Karaköy ve Novotel geliyor. Bu otellerin üçü de bahsettiğimiz tarihi eserlere, restoranlara ve alışveriş noktalarına çok yakın.
Karaköy, tüm bu özellikleriyle İstanbul’da kalınacak en iyi yerler arasında dikkat çekiyor. Galataport‘un tam kapasite ile hizmete girmesiyle, semtteki yeme-içme ve konaklama seçenekleri de artacak gibi gözüküyor.
7. Tarihi Yarımada

Tarihi Yarımada, İstanbul’un Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyor. Bu sebeple de İstanbul’un en çok ziyaret edilen tarihi eserleri ve müzeleri burada konumlanıyor. Tarihi Yarımada’da kalınacak yerler arasında Sirkeci, Sultanahmet, Beyazıt ve Laleli var.
Bu semtlerin her birinin kendine has konaklama özellikleri bulunuyor. Bu sebeple de aşağıdaki üç başlıkta her birini ayrı ayrı ele alacağız.
Fatih ilçesinden oluşan Tarihi Yarımada, yeme-içme ve alışveriş konusunda zengin seçenekler sunuyor. Zira burada Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı gibi geleneksel alışveriş yerler olduğu gibi, Historia ve Olivium gibi modern alışveriş merkezleri de var.
Tarihi Yarımada özellikle İstanbul’daki sokak lezzetlerini temsil etmesiyle öne çıkıyor. Yabancı turistlerin çok rağbet ettiği sokak yemeği turları, Sirkeci ve Eminönü’ndeki lezzet duraklarını içeriyor.
İstanbul’da kalınacak yerler yazımızdaki ana başlıklardan biri olan Tarihi Yarımada’dan bahsetmeye aşağıdaki başlıklarda devam ediyoruz.
8. Sirkeci

Sirkeci, İstanbul’un tarihinde çok özel bir yere sahip. 19. Yüzyıl’da Paris ile İstanbul arasında sefer yapan Şark Ekspresi (Orient Express) Sirkeci Tren Garı’na yanaşırdı. Avrupa’dan gelen varlıklı turistler, bölgeye büyük hareketlilik getirmişti.
Hem yerli, hem de yabancı turistlerin uğrak noktası olan Sirkeci’de İstanbul’un en iyi tatlıcıları ve tarihi asırlara dayanan esnaf lokantaları bulunuyor. Ayrıca Sirkeci’nin ara sokaklarında İstanbul’daki en iyi kokoreç ve döner mekanlarını bulabilirsiniz.
Sirkeci, Tarihi Yarımada’nın deniz kıyısı ile Sultanahmet semtlerini birbirine bağlayan bir konumda bulunuyor. Bu yüzden de günün her saatinde kalabalık. Ayrıca Marmaray ile Anadolu Yakası’ndan gelen insanların çoğu, Sirkeci’de iniyorlar.
Tüm bu özellikleriyle Sirkeci, Tarihi Yarımada’nın kavşak noktası olarak göze çarpıyor. Bu sebeple de İstanbul’da kalınacak yerler arasında öne çıkıyor. Sirkeci’de son yıllarda en popüler olan oteller arasında Sirkeci Konak, Neorion ve Yaşmak Sultan gibi butik oteller var.
9. Sultanahmet

Sultanahmet, İstanbul’da kalınacak yerler arasında Taksim Meydanı ile birlikte en çok tercih edilen yer. Elbette bunun en büyük sebebi, İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinin burda konumlanıyor olması.
Sultanahmet semtinde İstanbul’da hüküm sürmüş imparatorlukların mirasını görmek mümkün. Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Camii gibi İstanbul’da gezilecek en ünlü tarihi yerler burada bulunuyor. Ayrıca Roma döneminden kalan Hipodrom Meydanı gibi yerleri de görmek mümkün.
Sultanahmet’te geleneksel Türk mutfağını çok iyi temsil eden restoranlar da var. Elbette bunların içinde en ünlüsü Sultanahmet Köftecisi. Ancak buna ek olarak Deraliye Saray Mutfağı ve Matbah Restaurant gibi iki ünlü mekan da var. Bu son ikisine Osmanlı’dan kalma lezzetleri tecrübe edebilirsiniz.
Sultanahmet’te kalınacak yerler arasında küçük ve şık butik oteller var. Son yılların en gözde oteller arasında Amira Otel, Sura Otel, Empress Zoe Otel ve Levni Otel öne çıkıyor. Ayrıca İstanbul’un en güzel 5 yıldızlı otelleri arasında bulunan Four Seasons Hotel Sultanahmet de semtin sınırları içerisinde konumlanıyor.
10. Beyazıt

Beyazıt, son yıllarda geniş aile suitlerine sahip otelleri ile ön plana çıkıyor. Tarihi Yarımada’nın şu ana kadar saydığımız Sirkeci ve Sultanahmet gibi semtlerinde küçük butik oteller var. Ancak hem Sultanahmet’e yakın bir yerde kalıp, hem de Beyoğlu ve Beşiktaş’taki gibi geniş odalarda kalmak isterseniz, Beyazıt ve Laleli semtlerindeki otelleri tercih edebilirsiniz.
Beyazıt’ın tam ortasındaki Kapalıçarşı, semtin en önemli çekim noktasını oluşturuyor. 67 sokak ve 3000’den fazla dükkanı barındıran Kapalıçarşı, alışverişi sevenler için adeta bir cennet. Ancak semtin alışveriş yerler bununla da kalmıyor. Kapalıçarşı’yı çevreleyen sokaklarda her şeyi çok ucuza bulabileceğiniz semt pazarları mevcut.
İstanbul’da kitap alışverişi denince akla gelen yer olan “Sahaflar Çarşısı” da yine Beyazıt’ta bulunuyor. Ayrıca semtte damak tadına düşkün olanlar için de küçük sürprizler var. Buna örnek olarak, İstanbul’un en iyi dönercileri arasında bulunan Dönerci Şahin Usta’yı sayabiliriz.
Beyazıt’ta kalınacak yerler arasında DoubleTree by Hilton Istanbul Old Town, Crowne Plaza Istanbul Old City ve Holiday Inn Istanbul Old City gibi oteller var. Bu otellerin her biri geniş odalara sahip ve İstanbul’da ailecek konaklama yapmak için uygun yerler.
11. Haliç

Haliç, İstanbul tarihinde çok önemli bir yeri olan bir yer. Son yıllarda Haliç kıyılarında geniş odalı oteller açıldı. Deniz kenarındaki bu bölgeyi, Tarihi Yarımada’nın iç kesimlerinde yer alan Sirkeci, Sultanahmet ve Beyazıt’a da alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.
Haliç kıyısında Fener, Balat, Eyüp gibi semtlerde çok sayıda turistik yer bulunmaktadır. Fener Balat semtleri son yılların en popüler yürüyüş rotası. Eyüp’te teleferikle Pierre Loti Tepesi’ne çıkıp İstanbul manzarasını yukarıdaki resimdeki gibi izleyebilirsiniz.
Birkaç yıl öncesine kadar İstanbul’da nerede kalınır denilince akla Haliç gelmiyordu. Artık Movenpick, Hilton Garden Inn ve Ramada gibi büyük oteller açılıyor. Haliç bu özellikleri ile 2025 yılında İstanbul’da kalınabilecek en iyi yerler arasında yer almaktadır.
12. Beşiktaş

Beşiktaş, Boğaz kıyılarındaki en güzel otellerin konumlandığı yer. Eğer odanızdan İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasını izlemek istiyorsanız, Beşiktaş ve Ortaköy’deki otelleri tercih edebilirsiniz.
Beşiktaş’ın güzelliği Osmanlı padişahlarının da gözünden kaçmamış. Zira Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve Çırağan Sarayı gibi muhteşem yapıları bu semte inşa etmişler. Çırağan Sarayı, günümüzde Çırağan Palace Kempinski adı altında bir otel olarak hizmet veriyor.
Beşiktaş semtinde, İstanbul’u ziyaret eden bir turistin arayacağı her şey var. Zira şehrin en iyi gece kulüpleri, Kuruçeşme’de yer alıyor. Beşiktaş, ayrıca yeme-içme konusunda da oldukça zengin bir yer. Zira İstanbul’un en iyi restoranlarından Vogue, Nusr-et ve Sunset Grill & Bar bu ilçenin sınırları içinde yer alıyor.
Elbette Beşiktaş’ta bir şeyler yemek için bu lüks restoranlara gitmek zorunda değilsiniz. Çünkü Beşiktaş’taki Çarşı’nın içinde Karadeniz Döner (Asım Usta) gibi muhteşem bir dönerci de var. Buna ek olarak birçok balık restoranı ve meyhane seçeneği de var.
Beşiktaş’ta kalınacak yerler arasında öne çıkan oteller Shangri-la Bosphorus Istanbul, Conrad Istanbul Bosphorus, Four Seasons Hotel Bosphorus ve Çırağan Palace Kempinski bulunuyor. Bu saydığım oteller, İstanbul’un en lüks otelleri arasında geçiyor.
13. Şişli

Şişli, İstanbul’un son yıllardaki en popüler konaklama yerlerinden biridir. İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinin bulunduğu Şişli, tüm turistik mekanlara yakınlığı ile dikkat çekiyor.
Şişli’den Taksim Meydanı’na ve boğaz kıyılarına ulaşmak çok kolay. Bunun yanı sıra Tarihi Yarımada’ya toplu taşıma veya taksi ile yarım saatte ulaşmak da mümkündür.
Şişli, Levent ve Maslak gibi İstanbul’un iş merkezlerine de oldukça yakındır. Bu semtlerde İstanbul’un lüks alışveriş merkezleri ve fine dining restoranları bulunmaktadır.
Şişli, 2025 yılında İstanbul’da alışveriş için kalınabilecek en iyi yer olarak öne çıkıyor. İstanbul’un popüler alışveriş merkezlerinden Cevahir, Kanyon ve İstinyePark gibi yerler buraya çok yakındır.
14. Kadıköy

Kadıköy, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda kalınacak en güzel semt olarak ön plana çıkıyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Kadıköy, aynı Beşiktaş gibi turistlerin her ihtiyacını karşılayacak türden bir yer.
Örneğin Kadıköy’ün meşhur Balık Pazarı, İstanbul’da yemek turlarının olmazsa olmaz adreslerinden biri. Çünkü İstanbul’daki en iyi lokantalardan Çiya Sofrası burada konumlanıyor. Buna ek olarak kokoreç, döner ve lahmacun gibi geleneksel lezzetleri tadabileceğiniz muhteşem mekanlar da var.
Kadıköy, aynı zamanda İstanbul’un en şık butik kafelerine sahip. Bu güzel kafelerin birçoğu Kadıköy’ün Moda semtinde kümelenmiş durumdalar. İçlerinde son yılların en popüler yerlerinden Asuman da bulunuyor. Ayrıca İstanbul’da harika bir Türk kahvaltısı etmek istiyorsanız, bu bölgede bulunan Moda Teras’ı tercih edebilirsiniz.
Kadıköy, son yıllarda İstanbul’daki gece hayatının da merkezi haline geldi. Özellikle Kadife Sokak civarında çok çeşitli müzik türlerini temsil eden barlar var. Rock, Jazz, Blues ve House müzik türlerinden hoşlananlar için birçok seçenek mevcut.
Kadıköy’de konaklamak için ön plana çıkan oteller arasında DoubleTree by Hilton Istanbul Moda ve Wyndham Grand Istanbul Kalamış gibi lüks oteller var. Ucuz konaklama yapmak isterseniz, tam çarşının içinde bulunan Khalkedon Hotel’i de tercih edebilirsiniz.
İstanbul’da Nerede Kalınır 2025 by Serhat Engül
Leave a Reply