İstanbullular toplu ulaşımda elektronik bilet ile ilk olarak Akbil ile tanıştılar. İnsanları gişelerden bilet veya jeton alma zahmetinden kurtaran bu pil görünümlü aygıt, elbette çok faydalı oldu. Ayrıca Akbil sayesinde IETT otobüslerinde ve vapurlarda aktarma ücretleri indirimli olmuştu.
Teknolojinin ilerlemesi ile Akbiller de evrim geçirdi ve cüzdanımıza sığacak kadar pratik hale geldi. Günümüzde Akbil yerine kullanılan İstanbulkart, kredi kartından farkı olmayan manyetik şeritli bir karttır.
İstanbul‘da yaşayan insanlar için İstanbulkart kullanmak, su içmek kadar doğal bir şey ve açıklama gerektirmiyor. Ancak İstanbul‘a şehir dışından veya yurt dışından gelen ziyaretçiler için İstanbulkart hakkında bilgi vermekte fayda var.
İstanbulkart Kullanımı Hakkında Bilgiler
Bu yazıda İstanbulkart kullanımı hakkında faydalı bilgiler bulabilirsiniz. İstanbulkart ile ilgili sıkça sorulan soruları 8 madde halinde açıkladım. Bunlara en çok merak edilen konu olan İstanbulkart aktarma ücretleri de dahil. Gezginlere faydalı olması dileğiyle başlayalım.
1. İstanbulkart Nedir ve Nereden Alınır?

İstanbulkart en basit haliyle, İstanbul’un metro, tramvay, Marmaray, füniküler ve vapur gibi ulaşım araçlarının hepsinde geçerli olan bir biniş kartıdır.
İstanbulkart satın almak için, İstanbul’daki metro, tramvay ve vapur istasyonlarındaki sarı-siyah (yeni olanları mavi) biletmatikleri kullanabilirsiniz. Ana ekranda İstanbulkart’ı seçip aşağıdaki bölümden 130 Türk Lirası karşılığında kartınızı alabilirsiniz.
Biletmatik otomatlarından İstanbulkart satın almak için tam 130 Lira ödemeniz şart değil. Örneğin makineye 200 TL verdiğinizde, kartı size teslim ediyor ve para üstü olan 70 lirayı kartınıza kredi olarak yüklüyor.
2. İstanbulkart’ın Fiyatı Ne Kadar
İstanbulkart’ın fiyatı 130 Türk Lirası’dır. Ancak bu kartın kendisine verdiğiniz depozito fiyatıdır. Kartın içine ayrıca para yüklemeniz gerekir. Elbette karta ne kadar para yükleyeceğiniz, tamamen size bağlı bir durum. Ancak şehirde 2 gün geçirecek biri için en az 200 TL gerekeceğini söyleyebilirim.
Öncelikle İstanbulkart‘ın istisnalar dışında aynı ücreti tahsil ettiğini belirtelim. İstanbulkart, bir toplu ulaşım aracına bindiğinizde ilk seferde karttan 27 TL tahsil eder. Ancak belli bir zaman aralığında birden fazla kullanıldığında, ciddi bir indirimi de beraberinde getirir.
Zaten 2. veya 3. aktarmalarda kartınıza yansıyan bu indirim, İstanbulkart‘ın kullanıcılara sunduğu en önemli avantajlardan biri. Şimdi dilerseniz alt satırlarda İstanbulkart aktarma ücretleri güncel haline bir göz atalım.
3. İstanbul Aktarma Ücretleri 2025

İstanbulkart ilk kullanımda 27 Türk Lirası basıyor ve ikinci kullanımdan itibaren 2025’de belirlenmiş olan indirimli aktarma ücretleri devreye giriyor. Toplu ulaşımdaki ilk kullanım ile aktarma arasındaki sürenin iki saati geçmemesi gerekiyor.
Kart bastıktan sonra beş aktarmaya kadar indirim var. Ancak dördüncü ve beşinci aktarmada fiyat değişmiyor ve üçüncü aktarmadaki 9,27 TL’lik ücret ile aynı kalıyor.
- Normal Ulaşım Ücreti 27,00 TL
- Birinci Aktarma Ücreti 19,33 TL
- İkinci Aktarma Ücreti 14,67 TL
- Üçüncü Aktarma Ücreti 9,27 TL
Gördüğünüz gibi İstanbulkart, bir vasıtaya ilk binişinizi takiben, size kademeli olarak 3 kez daha indirim uyguluyor. İstanbul gibi oldukça büyük bir şehirde, aktarmanın sağladığı fiyat farkı göz ardı edilemeyecek kadar önemli.
Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, IETT’nin resmi internet sitesine girebilir ve toplu ulaşım tarifesini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbulkart ile ilgili sıkça sorulan sorular adında bir sayfa da hazırlamış. Bu sayfada kartla ilgili akla gelebilecek her türlü soruya cevap var gibi gözüküyor.
Bir Yakadan Diğerine Geçen Araçlar ve Ekpres Hatlar
Elbette bu ücret tarifesinin daha pahalıya geldiği bazı istisnai durumlar var. Bunlardan en başta geleni de Metrobüs‘e binerek karşı yakaya geçmek. Metrobüsler özel şeritli bir yoldan giderek size zaman kazandırdığı için, 40,08 TL gibi bir ücret tahsil ediyorlar (elbette kısa mesafede ücret iadesi var).
Buna benzer bir durum Avrupa Yakası‘ndan, Anadolu Yakası‘na geçen Özel Halk Otobüsleri veya havalimanlarına giden Ekpres Otobüsler için de geçerli. Bunlar uzun mesafe kat ettikleri, paralı otoyola girdikleri veya köprüyü geçtikleri için ortaya çıkan ücret farkını, yolcuya çift bilet veya özel ücret tarifesi ile yansıtmış oluyorlar.
4. İstanbulkart’ı Birden Fazla Kişi Kullanabilir
İstanbulkart‘ı kullanışlı yapan en önemli detay, kartın bir kez otomattan satın alındıktan sonra, oldukça kolay bir şekilde doldurulması ve kullanılması. Hatta İstanbulkart‘ı sadece kendiniz için değil, yanınızdaki başkaları için de kullanabilirsiniz.
Bu yüzden 2 kişi (veya daha fazla) seyahat ediyorsanız, iki tane ayrı kart satın almak zorunda değilsiniz. Bir İstanbulkart ile 10 kişi de turnikelerden geçebilir. Elbette içine yeterli miktarda para yüklerseniz.
5. İstanbulkart’a Ücret İadesi

İstanbulkart bazı hatlarda ücret iadesi yapmaktadır. Örneğin Marmaray’a bindiğinizde sanki son durağa gidecekmişsiniz gibi tam ücret tahsil edilmektedir. Ancak son durağa gelmeden indiğinizde, vardığınız yerin uzaklığına göre İstanbulkart’ınıza para iadesi yapılır. Marmaray ve Metrobüs gibi bir yakadan diğerine geçen vasıtalarda mutlaka İstanbulkart’ınıza ücret iadesi almayı unutmayın.
6. İstanbulkart Para Yüklemesi Nasıl Yapılır?
İstanbulkart’a para yüklemek için, metro ve tramvay istasyonları veya vapur iskelesi girişindeki sarı renkli (yeni olanları mavi) makineleri kullanabilirsiniz. İstanbulkart dolum makineleri (biletmatik) yalnızca 30 saniye içinde yükleme yapmanızı sağlayan, oldukça pratik aygıtlardır.
7. Biletmatik Nedir?
Biletmatik, çeşitli istasyonlarda görebileceğiniz sarı-siyah renkte bankamatik görünümlü makinelerdir. İstanbulkart’ınızı bu aletlerin sağ taraftaki beyaz kısma sabitlerseniz, para yükleme kısmından otomatik olarak İstanbulkart‘ınıza para yükleyebilirsiniz.
Biletmatik’ten aynı zamanda Metro ve Marmaray için tek kullanımlık ulaşım biletleri de alınabilir. Ancak bu tek seferlik biletleri kullanırsanız, İstanbulkart’ın aktarma indiriminden yararlanamazsınız.
8. Jetonmatik Nedir?

Jetonmatik, tramvay ve vapur gibi jetonla çalışan turnikeye sahip istasyonlarda kullanmak içindir. Örneğin Kadıköy‘e gitmek üzere Karaköy veya Eminönü‘nden vapura binerken, şayet İstanbulkart sahibi değilseniz tek kullanımlık jeton alabilirsiniz.
İstanbul’da yalnızca bir veya iki kez toplu ulaşım kullanacaksanız, İstanbulkart alma ve iade etme zahmetine girmenize gerek olmayabilir. Bu durumda bir iki jeton alarak durumu geçiştirebilirsiniz. Ancak birkaç gün kalacaksanız, aktarma indirimlerinden yararlanmak ve her seferinde jeton makinesinin başına gitmemek için, İstanbulkart almanız önerilir.
Önerilen Yazılar
İstanbul dışından şehri gezmeye gelecek arkadaşlar, İstanbul’da Yapılacak Şeyler yazısındaki aktiviteleri de gözden geçirebilirler. Bu yazıda ziyaret edilecek yerlerin yanı sıra, yeme-içme konuları ve İstanbul’da yapılacak eğlenceli şeyleri bulabilirsiniz.
İstanbulkart Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply