Rahmi Koç Müzesi, İstanbul’un Haliç kıyısında, Hasköy semtinde konumlanır. Türkiye’nin ilk sanayi müzesi olan bu nadide mekân, gerçek bir koleksiyoner olan Rahmi M. Koç‘un uzun süreli emekleri ve yatırımı ile hizmete girdi.
Rahmi Koç Müzesi, Osmanlı döneminden kalma iki binanın restore edilmesi ile hayat buldu. Bu binalardan bir tanesi, Lale Devri‘nin meşhur padişahı III. Ahmed (1703-1730) döneminde inşa edilen Lengerhane (Çapa Fabrikası) ve diğeri de 1861 yılında inşa edilmiş olan Tersane’dir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun geç dönemlerinde inşa edilmiş olan bu iki bina, sonraları depo olarak kullanılmış ve nihayetinde kaderine terk edilmişti. 1991‘de Haliç kıyısında çok iyi yerde konumlanmış olan bu iki binayı satın olan Rahmi M. Koç, burayı Türkiye‘nin ilk sanayi müzesine çevirdi.
Rahmi Koç Müzesi kısa sürede İstanbul’un en ünlü müzelerinden biri haline gelince, Koç Vakfı tarafından Ankara’ya ve Cunda Adası’na da birer müze açıldı. Bu yazıda İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’nin giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Rahmi Koç Müzesi Eserleri
Rahmi Koç Müzesi eserleri son birkaç yüzyılda teknoloji ve endüstrideki gelişmeleri yansıtıyor. Bu müzedeki eşyalara bakarak, Türkiye’nin nasıl bir değişim geçirdiğini de gözlemleyebilirsiniz.
Rahmi Koç Müzesi’nin en güzel özelliklerinden biri de Haliç kıyısında konumlanmasıdır. Böylece müzeyi gezmekten yorulduğunuzda, avludaki manzaralı kafelerde veya restoranlarda mola verebilirsiniz.
1. Lengerhane

Müzenin ana bölümlerinden olan Lengerhane, ziyaretçilerine hoş sürprizler yaşatan bir yer. Özellikle çocuklar için çok ilgi çekici koleksiyonlar barındırıyor.
Cam vitrinlerde sergilenen eski radyolar, tren modelleri ve tekne resimleri çocuklara teknolojinin gelişimini öğrettiği gibi, büyüklere de nostalji hissi yaşatıyor.
Bunlara ek olarak ses efektleri ile hareketlendirilmiş bir kaptan köşkü de var. Lengerhane’nin özellikle bu bölümünün çocuklara unutulmaz bir deneyim yaşatacağı muhakkak.
2. Tersane

Müzeye dönüştürülen iki ana binadan biri olan Tersane, aslında Osmanlı dönemi “Şehir Hatları” vapurlarının (Şirket-i Hayriye) düzenli bakım ve onarımını yapmak için kurulmuş. Günümüzde ise müzenin bünyesinde olan bu mekânda geniş bir tekne koleksiyonu sergileniyor.
Elbette bu geniş alandaki tek obje tekneler değil. Türkiye’nin en zengin otomobil koleksiyonlarından biri de yine Tersane’de görülebilir. Rolls-Royce, Chevy, Daimler ve Tofaş gibi birçok markanın tedavülden kalkmış araçları, sanki lüks bir galeride satışa çıkmış gibi yepyeni ve albenili bir haldeler.
Bunun haricinde buharlı lokomotif, tünel vagonu, nortaljik tramvay ve İstanbul tarihine imza atmış daha nice nostaljik ulaşım aracını görmek mümkün.
Müzenin içinde bu kalıcı koleksiyonlara ek olarak, dinamik bir “Nasıl Çalışır?” bölümü de bulunuyor. Bu eğitici bölümde, her gün evimizde kullandığımız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi ev aletlerinin, nasıl bir çalışma prensibine sahip olduğu aktarılıyor.
Müzenin Kafe ve Restoranları
Müzenin kafe ve restoranları ziyaretçilere Haliç kıyısında güzel bir mola imkanı sunuyor. Rahmi Koç Müzesi’ndeki yeme-içme seçenekleri, İstanbul’un diğer müzelerini gölgede bırakıyor.
1. Fenerbahçe Vapuru

Fenerbahçe Vapuru, bizlere nostaljik bir deneyim yaşatıyor. On yıllarca İstanbul Boğazı’nda yolcu taşımış olan vapur, günümüzde Koç Müzesi’nin rıhtımına park etmiş bir şekilde müze ve kafe işlevi görüyor.
Vapurun içinde birçok nostaljik eşyayı gözlemlemek mümkün. Vapurun halen hizmet veren kafesinden çay ve tost alıp, Haliç’in manzarasını izlemek de büyük bir keyif.
2. Halat Restaurant
Halat Restaurant, Rahmi Koç Müzesi’ndeki en seçkin mekan olarak dikkat çekiyor. İstanbul’un en ünlü yiyecek içecek markalarından Divan tarafından işletilen bu restoran, lüks semtlerdeki muadillerini aratmıyor.
Halat Restaurant’ın masaları, Haliç’in sularına sıfır konumda bulunuyor ve harika bir manzara eşliğinde öğlen yemeği imkanı sağlıyor. Bir turist rehberi olarak müşterilerimle bu restorana birkaç kez uğramıştım ve çok keyif almıştım.
3. Diğer Kafe ve Restoranlar
Koç Müzesi içindeki iki favori mekanıma ayrı birer başlık açmış oldum. Ancak müzdeki seçenekler bununla da sınırlı kalmıyor. Müzedeki diğer kafe ve restoranlar arasında itinayla dekore edilmiş İngiliz Pub da var.
Buna ek olarak, Demlik Kafe adında klasik bir Türk kafeteryası, Coca-Cola Büfe haline getirilmiş olan 1930’lardan kalma bir kamyon ve son olarak da Fransız mutfağından seçme yemekler sunan Cafe Du Levant (Paris Brasserie) bulunuyor.
Rahmi Koç Müzesi Giriş Ücreti 2025
İstanbul Rahmi Koç Müzesi giriş ücreti 2025 yılında 350 Türk Lirası‘dır. Öğrenciler için indirimli ücret olan 180 TL tahsil edilir. Rahmi Koç Müzesi’nde yabancı turistler için giriş ücreti 700 TL’dir. Maalesef burada müzekart geçerli değildir. Bu bilgiler 20 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Rahmi Koç Müzesi Ziyaret Saatleri 2025
Rahmi Koç Müzesi ziyaret saatleri hafta içi sabah 09:30 ile akşam 17:00 saatleri arasındadır. Müze hafta sonları ise sabah 10:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında açıktır. Pazartesi günleri ise ziyarete kapalıdır. Bu bilgiler en son 20 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Rahmi Koç Müzesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Rahmi Koç Müzesi Nasıl Gidilir?
Rahmi Koç Müzesi’ne gitmek için Haliç’in kuzey kıyısında bulunan Hasköy semtine gitmeniz gerekiyor. Beyoğlu sınırları içinde kalan bu semt, Sultanahmet ve Taksim Meydanı’na yakın bir yerde konumlanıyor.
Müzeye Taksim Meydanı’ndan gitmek için Hasköy yönüne giden otobüslere binebilirsiniz. Müzenin önüne geldiğinizde, zaten durağın isminden istediğiniz yere vardığınızı fark edeceksiniz.
Müzeye Sultanahmet’ten gitmek için en kolay yol aslında taksi tutmak. Sahil yolunu takip ederek Eminönü’ne gidip, Atatürk Köprüsü’nden (Unkapanı Köprüsü) Haliç’in öte yakasına geçince müzeye çok yaklaşmış oluyorsunuz.
Koç Müzesi’ni gezdikten sonra tekrar Haliç‘in güney kıyısına dönebilir ve Fener ile Balat semtlerini gezebilirsiniz. Son yıllarda popülaritesi çok artan bu iki semti gezmek, İstanbul’da yapılacak keyifli aktiviteler arasında gelir.
Son Söz
Rahmi Koç Müzesi, İstanbul’un nispeten genç müzelerinden biri olmasına rağmen, dünyadaki endüstriyel gelişimin tarihini betimleyen başarılı koleksiyonları sayesinde İstanbul’un en iyi müzeleri arasında sağlam bir yer edindi.
Eğer bu müzeyi ziyaret ettiyseniz ve beğendiyseniz, civardaki diğer müzeleri de tavsiye ederim. Bunlar arasında Sütlüce’deki (Haliç) Miniatürk Müzesi ve Topkapı’daki Panorama 1453 Tarih Müzesi özellikle tavsiye edilir.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Rahmi Koç Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply