Galata Kulesi, İstanbul’un panoramik manzarasını seyretmek isteyenler için şehirdeki en iyi yer. Bizans döneminden kalma askeri bir yapı olan kule, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Bu yazıda Galata Kulesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Galata Kulesi uzun zamandır İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı olan BELTUR tarafından işletiliyordu. Ancak 2020 yılından itibaren artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir müze oldu. Büyük çaplı bir restorasyon geçiren kulenin üst katındaki restoran kaldırıldı. Böylece ziyaretçiler için daha çok alan açılmış oldu.
Müzeyle ilgili detaylardan bahsetmeden önce, Galata Kulesi’nin tarihi hakkında bilgi paylaşmak isterim. Zira Bizans döneminde inşa edilmiş olan bu kule, şehrin tarihi ile ilgili çok önemli olaylara şahitlik etmiş.
Galata Kulesi Kısa Tarihi
Galata Kulesi’nin tarihi 700 yıl öncesine kadar uzanıyor. Kulenin inşası Bizans İmparatorluğu’nun son yıllarına denk gelir. Kuleyi inşa edenler, bir İtalyan kent devleti olan Ceneviz Cumhuriyeti idi.
Bu noktada, “İstanbul o dönemde Bizans’a ait olduğu halde kuleyi neden Cenevizliler yapmış?” sorusu akıllara gelecektir. Bu soruyu layıkıyla cevaplamak için Roma dönemi İstanbul’unu anlatmakta fayda var.
1. İstanbul’un Kuruluşu

İmparator Konstantin, Roma İmparatorluğu’nun başkentini Byzantium isimli küçük bir kente taşımaya karar verdiğinde büyük bir şaşkınlık yaşanmıştı. Konstantin‘in bu köklü değişikliği yaparken en önemli gerekçeleri şunlardı:
Barbar kavimlerin saldırıları altında olan ve artık stratejik önemini tamamen yitirmiş olan Roma‘dan uzaklaşmak ve imparatorluk tahtını güvenli bir limana taşımak.
İmparatorluğun iki ezeli düşmanı olan Batı’daki barbar kavimlere (Germenler ve Gotlar) ve Doğu’daki Sasani İmparatorluğu‘na eşit mesafede bulunmak ve gerektiği anda iki cepheye de müdahale edebilmek.
Roma imparatoru Büyük Konstantin, bu amaçla 324 yılında başkenti Roma‘dan, Byzantium‘a (İstanbul) taşıdı. Şehir, önceleri “Yeni Roma” sonraları ise Konstantin’in şehri anlamına gelen “Konstantinopolis” adıyla anılmaya başlandı.
İstanbul’un kuruluşu milattan önce Antik Yunan döneminde gerçekleşmiş olsa da, gerçek anlamda bir şehir olması Roma dönemine tarihlenir.
2. İtalyan Ticaret Kolonileri
İstanbul’un gelecekte büyük bir ticaret merkezi olacağını ilk gören kişi Konstantin olmuştu. Gerçekten de İstanbul birkaç yüzyıl içinde dünyanın en önemli ticaret limanı haline geldi. Hindistan ve Çin’den gelen ipekli kumaşlar ve baharatlar, Konstantinopolis limanında toplanıyor ve buradan Avrupa’ya ihraç ediliyordu.
Bu ticaretin başında ise meşhur İtalyan denizciler olan Venedikliler ve Cenevizliler vardı. Okula gittiğimiz yıllarda karşımıza sınav sorusu olarak çıkan bu koloniler, İstanbul’un tarihi boyunca ticarette önemli bir pay sahibi oldular.
Venedikliler ve Cenevizliler’in İstanbul’a yerleşmesi, Bizans (yani Doğu Roma) dönemine uzanır. İstanbul geçmişte yalnızca Tarihi Yarımada‘dan ibaret bir yer iken, Haliç‘in karşı kıyısında (bugünkü Karaköy ve Galata) İtalyan ticaret kolonileri vardı.
Aslen Katolik olan İtalyanlar ile Ortodoks olan Bizanslılar’ın ilişkisi oldukça inişli çıkışlı olmuştur. Venedik ve Ceneviz cumhuriyetlerinin muhteşem deniz filoları, başlarda Bizans’a ticari açıdan fayda sağladı. Ancak Bizans gücünü yitirdikçe de bu yabancı güçlerin varlığı başkentte ciddi sorunlara sebep oldu.
3. İstanbul’da Latin İstilası (1204-1261)
Asya‘nın zenginliklerini asırlar boyunca Avrupa‘ya ihraç eden bu koloniler, 1204‘te İstanbul’da Latin İstilası sebebiyle bir yol ayrımına geldiler. Dördüncü Haçlı Seferi sırasında esas amaçları Kudüs‘ü ele geçirmek olduğu halde İstanbul’a gelen ve Ortodoksluğun başkentine saldıran Haçlıların başında Venedik Dükası Enrico Dandolo vardı. Haliyle şehirdeki Venedik kolonisi işgalcilere yardımcı oldu.
Katolikler, İstanbul’da varlığı 57 yıl sürecek olan bir Latin Krallığı kurdular. Nihayetinde 1261 yılında şehir Bizanslılar tarafından geri alındığında, Cenevizliler çok yardımcı oldu. Bizanslılar ise bunun karşılığında Ceneviz kolonisine bugün Galata olarak bildiğimiz liman semtini tahsis ettiler.
4. Galata Kulesi’nin İnşa Edilmesi

Cenevizliler, İstanbul şehrinin savunması için Galata Kulesi ve Yoros Kalesi (Anadolu Kavağı’nda) gibi askeri binalar inşa ettiler. Bizanslıların güçlü olduğu yıllarda, şehrin kalbine böyle bir askeri gözcü kulesinin, yabancı bir güç tarafından dikilmesi söz konusu olamazdı.
Ancak artık Bizans İmparatorluğu çöküşteydi ve görkemli isminin ancak gölgesi olabilecek kadar güçlüydü. Bizans, Ceneviz ve Venedik kolonilerinin Doğu Akdeniz’deki üstünlük yarışında piyon haline gelmişti.
5. İstanbul’un Fethi (1453)
İstanbul’u fethetmek için Yıldırım Bayezid ve II. Murad da girişimler yapmıştı. Ancak fetih Fatih Sultan Mehmet’e kısmet oldu. Kuşatma sırasında Haliç’e gerilen zincir sebebiyle, Galata Kulesi ve çevresinin ele geçirilmesi gecikti.
Bizanslılar ve Cenevizliler kuşatmaya karşı beraber savunma yaptılar. Zira 15. yüzyıla gelindiğinde Konstantinopolis‘in nüfusu çok azaldığı için, şehrin savunulması için her bir askere ihtiyaç vardı.
Bizans imparatorunun Batı’dan yardım almak için yaptığı çağrılar sonuçsuz kaldı. Cevap veren nadir devletlerden biri ise Ceneviz Cumhuriyeti’ydi. Ünlü komutan Giovanni Giustiniani komutasında 700 asker göndermişlerdi. Giustiniani, şehrin savunmasını örgütlemede büyük rol oynadı. Fetihin gecikmesinin en büyük sebebi, bu komutanın askeri dehasıydı.
Ancak Giustiniani yaralandı ve durumun da bir gelecek vaat etmediğini de fark ederek şehri terk etti. İstanbul’un fethi önündeki son engelin kalkmasıyla, Osmanlı ordusu 29 Mayıs’ta şehre girdi. Galata Kulesi’nin anahtarı da aynı gün padişaha teslim edildi (bu olay kule duvarlarındaki kitabede not edilmiştir).
6. Venedikliler ve Cenevizliler’e İmtiyazlar
Fatih Sultan Mehmet, çok gerçekçi ve pratik bir yöneticiydi. Asırlar boyunca İstanbul’a kıymetli mallar ve para akıtmış olan ticaret sistemini bozmak istemiyordu. Bu amaçla geleneksel ticaretin devamına yol verdi.
Venedikliler ve Cenevizliler‘e imtiyazlar tanındı ve onlar da İstanbul ile Avrupa arasında köprü olmaya devam ettiler. Elbette Osmanlı İmparatorluğu da bu işten yüksek vergiler aracılığı ile para kazandı.
Galata Kulesi Giriş Ücreti 2025
Galata Kulesi giriş ücreti 2025 yılında 30 Euro’dur. Ancak bu yabancı turistler için belirlenmiş olan fiyattır. Türk vatandaşları müzekart alarak kuleyi ücretsiz gezebilirler. Bilet fiyatları en son 16 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Galata Kulesi Ziyaret Saatleri 2025
Galata Kulesi ziyaret saatleri 08:30 ile gece 23:00 saatleri arasındadır. Gişelerdeki bilet satışı 22:00 itibariyle sona ermektedir. Müze haftanın her günü ziyaret edilebilir. Müzenin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin bilgiler en son 16 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Galata Kulesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Galata Kulesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Galata Kulesi İstanbul’un en turistik ilçelerinden biri olan Beyoğlu’nda konumlanır. Kuleye hem Karaköy’den, hem de İstiklal Caddesi’nden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Günümüzde Galata Kulesi ve çevresi güzel bir sosyal hareketlilik içerir. Galata Kulesi’nden Galip Dede Caddesi aracılığı ile Galata Mevlevihanesi’ne geçebilirsiniz. Zaten Mevlevihane’nin yanı da İstiklal Caddesi’nin başladığı Tünel Meydanı’dır.
Ayrıca son dönemde üzerinde harika kafeler ve butik dükkanlar açılan Serdar-ı Ekrem Caddesi de yine Galata Kulesi’ne çok yakındır. Yine kulenin bitişiğindeki Büyük Hendek Caddesi aracılığı ile Şişhane’ye çıkabilir ve Meşrutiyet Caddesi’ne (Pera) bağlanabilirsiniz.
Son Söz
Galata Kulesi, Bizans dönemine kadar uzanan bir tarihe sahip. Osmanlı döneminde de önemini koruyan bu yapı, Cumhuriyet döneminde ise İstanbul’un en iyi müzeleri arasında sağlam bir yer edindi.
Bu müzeyi ziyaret etmek için Beyoğlu’na gittiyseniz civardaki diğer müzeleri de tavsiye ederim. Bunlar arasında Meşrutiyet Caddesi’ndeki Pera Müzesi‘ni ve İstiklal Caddesi’ndeki İstanbul Balmumu Heykel Müzesi’ni gezmenizi özellikle öneririm.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Galata Kulesi Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply