İstanbul’da gezilecek birçok turistik yer var. Şehri ziyaret edenler öncelikle Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Topkapı Sarayı gibi yapılara yöneliyorlar. Bunlar birbirine yürüme mesafesinde olduğu için bulması kolay. Ancak İstanbul’u tam anlamıyla keşfetmek için İstanbul turist haritası dikkatlice incelenmeli. Çünkü İstanbul’da keşfedilecek çok yer var.
İnternette araştırma yaparken İstanbul ile ilgili görsellerin çok yetersiz olduğunu fark ettim. Elbette çeşitli haritalar bulmak mümkün, ancak şehre dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin tüm merak ettiklerini bir arada bulabilecekleri bir kaynağa rastlamadım.
İstanbul’da yaklaşık 20 yıldır profesyonel turist rehberliği yapan biri olarak, İstanbul’u gezmek isteyenlerin neleri bilmek istediğini az çok kestirebiliyorum. Bu sebeple de İstanbul’da tatil için plan yapanların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı bir yazı hazırlamaya çalıştım.
İstanbul Turist Haritası 2025
İstanbul Turist Haritası isimli yazımızda on tane başlık var. Bu başlıklarda paylaştığım haritalarda İstanbul’u birlikte keşfedeceğiz. Öncelikle Sultanahmet ve Beyoğlu gibi en popüler turistik yerlerden başlayıp, yavaşça çerçeveyi genişleteceğiz.
Elbette İstanbul’da yaşayan insanların birçoğu bu anlatacaklarımı biliyordur. Bu yazının esas amacı, İstanbul’u hiç bilmeyenlerin sağlıklı bir seyahat planı yapmasına yardımcı olmak. Ancak yazıyı okuyan İstanbullular da bilgilerini pekiştirecektir. Zira İstanbul öylesine köklü ve büyük bir şehir ki, yıllardır turist rehberliği yaptığım halde benim de bilmediğim birçok şey var.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu haritalar bana ait değil. Çeşitli kurumlarının kamu yararına yayınladığı haritaların üzerinde çalışarak, onları pratik bilgiler sağlayacak hale getirdim. Yazıda Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Google ve THY haritalarından oluşan bir seçki göreceksiniz.
Bazı haritalardan bazıları üzerinde Microsoft Paint ile işlem yaptım. Bu konuda profesyonel olmadığım için haritalar biraz eğreti gözüküyor olabilir. Ancak anlatmak istediğim konularda bana yardımcı olacakları kesin. Aynı şekilde okurların da İstanbul ile ilgili temel bilgiler edinmesini sağlayacaktır.
İncelenmesi gereken detaylı İstanbul turist haritalarını PDF dosyası olarak da indirebilirsiniz. Yazının sonundaki üç haritanın PDF versiyonlarına alt satırlarındaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle yazımıza başlayalım.
1. Fatih ve Beyoğlu İlçeleri

İstanbul’daki tarihi ve turistik eserlerin büyük bir kısmı Fatih ve Beyoğlu ilçelerinde bulunuyor. Bu sebeple bu iki semtin nerede konumlandığını iyi bilmek gerek.
Fatih ilçesi, aynı zamanda “Tarihi Yarımada” olarak biliniyor ve milattan önce 2700 yılına kadar uzanan bir geçmişi var. Tarihi Yarımada’nın doğusunda bulunan Sarayburnu, İstanbul’un milattan önce 660 yıllarında ilk kurulduğu yer.
Tarihi Yarımada’da gezilecek sayısız mimari eser bulunuyor. Bu eserlerin en ünlüleri ise Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı olarak öne çıkıyor. Yılda milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan bu tarihi eserler, İstanbul’un vitrinini oluşturuyor.
Beyoğlu ilçesi de oldukça eski bir yerleşim yeri. Ancak tarihi eser sayısı Fatih ilçesine kıyasla daha az. Beyoğlu daha çok yürüyüş caddeleri, alışveriş yerleri ve aktiviteleri ile öne çıkıyor.
İstanbul’a gelip 2 veya 3 gün kalan turistler genelde bu iki ilçeyi geziyorlar. Sadece Tarihi Yarımada’daki başlıca camileri ve müzeleri gezip, İstiklal Caddesi ve çevresini keşfetmek bile birkaç gün sürüyor.
Tarihi Yarımada’yı ve Beyoğlu’nu gezmek haricinde en sık yapılan aktivite ise Boğaz’da tekne turuna çıkmak. Eğer zaman bulunursa, Anadolu Yakası’na da geçilip, Kadıköy Çarşısı geziliyor. Turistlerin büyük bir kısmı İstanbul seyahatini bunlarla sınırlı tutuyor.
Fatih ve Beyoğlu haritası, bize iki ilçenin konumunu ve onları ayıran Haliç’i gösteriyor. Haliç kıyılarında son dönemde popülerliği artan Fener ve Balat gibi semtler var. Doğal bir su yolu olan Haliç’in ayırdığı iki ilçeyi, Galata Köprüsü birleştiriyor.
İstanbul’un simge yapılarından olan Galata Köprüsü’nün bir tarafında Eminönü, diğer tarafında ise Karaköy var. Bu iki semt, İstanbul’un tarihsel gelişimini ve kozmopolit yemek kültürünü temsil eden yerler.
2. Tarihi Yarımada Turist Haritası

Fatih ve Beyoğlu ilçeleri arasında seyahat etmenin en güzel yolu tramvayı kullanmak. Tramvay sayesinde hem Tarihi Yarımada içindeki tarihi eserler arasında ulaşım sağlayabilir, hem de Haliç’in öte yakasında kalan Dolmabahçe Sarayı’na kadar gidebilirsiniz.
Tarihi Yarımada turist haritası üzerinde tramvay duraklarını yeşil renkle işaretli olarak görebilirsiniz. Sultanahmet ve çevresinde görülmesi gereken eserler Beyazıt ile Eminönü tramvay durakları arasındaki çizgide sıralanıyor.
Tramvay, Eminönü’nden sonra Galata Köprüsü üzerinden geçerek Beyoğlu sınırlarına giriyor. Bir sonraki başlıkta tramvayın Galata Köprüsü’nü geçtikten sonraki ilk durağı olan Karaköy’den bahsedeceğiz.
3. Beyoglu Turist Haritası

Karaköy, İstanbul’un son yıllarda en hızlı gelişen semtlerinden biri. Son yıllarda birçok butik otel, kafe ve restoranın açıldığı Karaköy bir çekim merkezi haline geldi. İstanbul’un “Kruvaziyer Limanı” olan Galataport’un da açılmasıyla semt turistlerin gözdesi oldu.
Tramvay hattı Karaköy’den sonra Kılıç Ali Paşa Camii’nin olduğu Tophane semtine uğruyor. Bir sonraki durak olan Fındıklı ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin olduğu yer. Kabataş ise tramvayın Beyoğlu’ndaki en önemli durağı.
Beyoğlu turist haritası üzerinde Kabataş’ın bir aktarma noktası olduğunu görebilirsiniz. Son durak olan Kabataş’ta tramvaydan indiğinizde F1 kodlu füniküler bağlantısı ile Taksim Meydanı’na kolaylıkla gidebilirsiniz. Veyahut Dolmabahçe Sarayı’na yalnızca 5 dakika içinde yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Taksim Meydanı, aynı zamanda İstanbul’un en popüler yürüyüş yolu olan İstiklal Caddesi’nin de başladığı yer. İstiklal Caddesi’nin devamındaki Galip Dede Caddesi’nden devam ederek Galata Kulesi’ne de ulaşabilirsiniz.
4. Haliç Köprüleri

Beyoğlu ile Fatih ilçelerinin Haliç ile birbirinden ayrıldığından bahsemiştik. İki ilçeyi birbirine bağlayan 3 tane ana köprü bulunuyor. Bunlardan biri Tarihi Galata Köprüsü. Üzerinden tramvayın da geçtiği köprü, turistler tarafından yoğun olarak kullanılıyor.
Buna karşılık Taksim Meydanı’ndan, Tarihi Yarımada’ya kadar uzanan “Tarlabaşı Bulvarı” aracılığı ile Atatürk Köprüsü‘ne de ulaşabilirsiniz. Bu köprü sayesinde Unkapanı’na bağlanabilir ve Fatih ilçesinin kalbi olan Atatürk Bulvarı’na erişebilirsiniz.
Atatürk Bulvarı üzerinde Bozdoğan Su Kemeri ve Şehzade Camii gibi tarihi eserler vardır. Ayrıca yakın çevresinde Zeyrek Camii (eski Pantokrator Manastırı) ve Süleymaniye Camii de bulunur.
Haritadaki üçüncü köprü olan Metro Köprüsü ise Hacıosman’dan gelen ve Yenikapı’ya giden M2 Metro hattının geçiş güzergâhıdır. Bu köprü sayesinde Beyoğlu’ndan gelenler Marmaray’a ulaşabilirler.
Buna karşılık Tarihi Yarımada’dan yola çıkanlar ise M2 Metrosu ile ile Taksim Meydanı, Şişli ve Levent gibi İstanbul’un alışveriş merkezlerinin olduğu yerlere ulaşabilirler.
5. İstanbul Metro Haritası

İstanbul metrosu son yıllarda büyük gelişme kaydetti. Marmaray’ın da sisteme entegre olmasıyla İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakalarında yolculuk çok kolaylaştı.
Bu sayede Tarihi Yarımada’dan Marmaray’a binen biri, sadece 8 dakika içinde Ayrılık Çeşmesi’ne gidebiliyor ve oradan da M4 metrosuna aktarma yaparak Anadolu Yakası’nın iç kısımlarına ulaşabiliyor.
Eskiden Tarihi Yarımada’da kalan turistlerin en büyük sorunlarından biri alışveriş noktalarına ulaşımın zor olmasıydı. Ancak şimdi Yenikapı’dan M2 metrosu aracılığı ile Şişli ve Levent’e gitmek çok kolay. Aynı şekilde Marmaray ve M4 aktarması ile Anadolu Yakası’ndaki alışveriş merkezlerine ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na gidiş de çok kolaylaştı.
İstanbul’un Metro, Marmaray ve Tramvay hatları hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz, İstanbul toplu taşıma haritaları isimli yazıma da göz atabilirsiniz. Bu yazıda İstanbul Metro Haritası üzerinde görünen tüm rotaları ayrıntısı ile anlatmıştım.
İstanbul Metro Haritası’nın PDF haline İBB Metro’nun resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
6. İstanbul Vapur Haritası

İstanbul vapur haritası, bize belli başlı vapur ve motor iskelelerinin yerlerini gösteriyor. Bu ulaşım araçları hem Avrupa ve Anadolu yakaları arasında seyahati mümkün kılıyor, hem de İstanbul’da Boğaz turu yapmamızı sağlıyor.
Örneğin haritadaki 1, 2 ve 5 numaralı iskeleler, boğaz turu yapan tur teknelerini gösteriyor. 1 numaralı iskele Turyol Boğaz Turu teknesine ait. 2 numaralı iskeleden ise Şehir Hatları‘nın “Boğaz Özel Gezi Vapuru” kalkıyor. 5 numaralı iskele ise Kabataş’tan kalkan Dentur Boğaz Turu teknelerine ait.
3 numaralı iskele Eminönü‘nden Anadolu Yakası’ndaki Üsküdar ve Kadıköy’e kalkan vapurları sembolize ediyor. Aslında bu noktada birbirinden ayrı iki iskele var, ancak ikisini tek bir rakamla ifade etmenin yeterli olacağını düşündüm.
6 numaralı iskele, Beşiktaş‘tan Kadıköy ve Üsküdar’a kalkan vapurları simgeliyor. 7 ve 8 numaralı iskeleler ise Anadolu Yakası’nın en turistik iki semti olan Üsküdar ve Kadıköy‘de konumlanıyor. Her ikisinden de Beşiktaş ve Eminönü’ne vapurlar kalkıyor.
7. İstanbul’da Nerede Kalınır?

İstanbul’u ziyaret edecek olan turistler, konaklama konusunda kararısızlık yaşıyorlar. Çünkü İstanbul’da binlerce otel var ve hangi bölgede kalmak gerektiğine karar vermek zor. Sultanahmet, Beyoğlu ve Beşiktaş gibi konaklama yerlerinin hem artıları, hem de eksileri var.
İstanbul’da nerede kalınır isimli harita, bizlere İstanbul’un en güzel otellerinin olduğu noktaları gösteriyor. İstanbul’da kalınacak yerler isimli yazıda, bu konaklama merkezleri ile ilgili tüm detayları paylaşmıştım.
8. İstanbul İlçeleri Haritası

Şu ana kadar paylaştığımız haritalar, daha çok turistik merkezleri içeriyordu. İstanbul İlçeleri Haritası ise şehre daha geniş bir pencereden bakmamızı sağlıyor. Bu harita sayesinde İstanbul nüfusunun büyük bir bölümünün toplandığı semtleri kuşbakışı görebilirsiniz.
Bu haritada güncellenmesi gereken tek bir şey var. O da Atatürk Havalimanı’nın artık kullanılmıyor olması.Yeni İstanbul Havalimanı’nın olduğu yer haritada gözükmüyor. Ancak en kuzeyde gözüken Kemerburgaz’a yakın olduğunu söyleyebiliriz.
Buna karşın, Anadolu Yakası’nın içlerinde bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı da bu haritada net olarak görülebiliyor. Hatta diğer haritalarda göremediğimiz Adalar bile var.
İstanbul ilçeleri haritasının PDF halini buradan görüntüleyebilirsiniz.
9. İstanbul Turistik Gezi Haritası

İstanbul’un tarihi ve turistik yerleri temelde beş ilçede toplanıyor. Bunlar Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy ilçeleri. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı İstanbul turistik gezi haritası, bu beş ilçede görülmesi gereken tüm yerleri illüstrasyon şeklinde tanıtıyor.
Pek çok ülkeyi gezmiş biri olarak, illüstrasyon içeren haritaları hep sevmişimdir. Çünkü canlandırmalı haritalarda tarihi eserlerin yeri daha net belli olur. Haritada şeklini şemalini seçebildiğiniz mimari eserler size daha da çekici gelir.
İstanbul Belediyesi de şehrin tüm ikonik binalarının vurgulandığı bu haritayla aynı etkiyi yaratıyor. İstanbul’u simgeleyen vapurlar, Kız Kulesi, stadyumlar ve tarihi eserler sevimli çizimlerle vurgulanmış. Hatta şehrin simgelerinden olan martılar bile unutulmamış.
Bu haritayla ilgili biraz araştırma yapınca AnimaTürk’ün bir projesi olduğunu fark ettim. Bu proje kendileri tarafından 2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi için tasarlanmış. Animatürk’ü merak edenler kaynak bilgilere buradan ulaşabilir.
İstanbul turistik gezi haritasının PDF haline bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
10. İstanbul Gezilecek Yerler Turist Haritası

İstanbul Gezilecek Yerler Haritası da bir önceki harita gibi canlandırma resimleri içeriyor. Türk Hava Yolları’na ait olan bu harita, en basit haliyle bizlere İstanbul’da görülmesi gereken tarihi yerleri betimliyor.
Bu haritanın üzerindeki yazıların hepsi İngilizce olduğu için, harita üzerinde bazı değişiklikler yapmam gerekti. Haritadaki en önemli tarihi eserlerin isimlerini Türkçe haliyle not ettim. Ancak halen bazı noktalarda İngilizce ifadeler de kalmış olabilir.
Bu haritada bulunan tarihi eserler ve müzelerin çoğunda müzekart geçiyor. Cüzi bir fiyat ödeyerek alacağınız müzekart yardımı ile 1 yıl boyunca bu müzelerin çoğun ücretsiz olarak girebilirsiniz.
İstanbul gezilecek yerler haritasının PDF versiyonuna bu linkten ulaşabilirsiniz.
İstanbul Turist Haritaları 2025 Güncellemesi by Serhat Engul
Leave a Reply