Masumiyet Müzesi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un aynı adlı romanından esinlenmiş bir müze. 70’li ve 80’li yılların nostaljisini yansıtan müze, 2014 yılında Avrupa’da “Yılın Müzesi” ödülünü aldı.
Masumiyet Müzesi özünde bir romana adanmış bir müze olsa da, aynı zamanda son 50 yılda İstanbul’un geçirdiği değişimi anlatan bir zaman tüneli. Orhan Pamuk, romanı yazarken bir yandan da öyküdeki kurgusal karakterlerin kullandığı eşyaları toplamış ve müzesini daha o zamandan tasarlamış.
Masumiyet Müzesi, İstanbul’un popüler semtlerinden Cihangir’deki eski bir apartmanın restore edilmesiyle ortaya çıkmış. İstanbul’un Çukurcuma Caddesi’ndeki antikacılar ve tarihi Ağa Hamamı ile komşu olan müze, oldukça turistik bir noktada konumlanıyor.
Masumiyet Müzesi Hakkında Bilgi
Masumiyet Müzesi romanı 1974 ile 2000 arasında geçiyor olsa da, geri dönüşlerle birlikte 1950 yılına kadar uzanan bir dönemi kapsıyor.
Masumiyet Müzesi, her ne kadar bir aşk romanı olsa da, bu romanda karakterlerin deneyimleri, konuşmaları ve hatıraları üzerinden İstanbul’u ve İstanbul’un yıllar içinde geçirdiği değişimi okuyoruz.
Romanın ana karakterleri Kemal ile Füsun arasında gelişen ilişki, okuyucuya hatıralarla dolu bir müzenin kapılarını aralıyor. Roman ile müzede sergilenen koleksiyon arasında kuvvetli bir bağ bulunuyor.
Orhan Pamuk, bir yandan romanın bölümlerini yazarken, diğer yandan bu romanda geçen eşyaları satın alıyordu. Roman kahramanlarının eşyaları, romanın geçtiği zamandan kalan gazete haberleri, reklam afişleri, fotoğraflar ve diğer objeler, 20 yıllık bir süreçte toplandı.
Orhan Pamuk, müzeyi açmadan önce Galata ve Sultanahmet gibi semtlerde bir süre keşif yaptıktan sonra, Çukurcuma’da karar kıldı ve burada “Brukner Apartmanı” olarak bilinen 19. Yüzyıl‘dan kalma bir binayı satın aldı.
Müze binası, İhsan Bilgin, Cem Yücel ve Gregor Sunder-Plassman tarafından 2003 yılında tasarlandı. Pamuk, 2009 yılında Masumiyet Vakfı’nı kurdu. Müzenin açılması için gereken maddi destek ise 2010 yılında, Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından sağlandı. Müzenin açılışı ise 28 Nisan 2012 yılında gerçekleşti.
Orhan Pamuk, müzenin açılışında yaptığı açıklamada, romanı satın aldığı eşyalara bakarak yazdığını söylemişti. Sergilenen objelerin yerleşimi ise tamamen romana uygun bir biçimde yapıldı.
Örnek vermek gerekirse, müzede eşyaların sergilendiği seksen üç adet kutu bulunuyor. Bu kutular, romandaki seksen üç bölümü temsil ediyor ve her kutuda aynı numaradaki bölümle ilgili eşyalar yer alıyor.
Masumiyet Müzesi Eserleri

Müzenin, romanı okurken yaşanılan deneyimi bir adım öteye taşıdığını söyleyebiliriz. Öyle ki, romanda yer almayan bazı olaylar ve detaylar müzede bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, Kemal’in babasının Monte Carlo’da kumar oynaması romanda yer almıyordu ancak bu olay müzedeki kurguya eklenmiş.
Masumiyet Müzesi eserleri, sizi bir zaman tüneline girmiş gibi hissettirmek için tasarlanmış. Bu müzeyi ziyaret ettiğinizde kendinizi bir romanın kurgusu vesilesiyle, İstanbul’un elli yılına tanıklık ederken bulacaksınız. Müzede zaman zaman etkinlikler, konferanslar ve söyleşiler de düzenleniyor.
Masumiyet Müzesi’ni ziyaret etmeden önce, romanı okumanızı tavsiye ederiz. Ancak bu şart değil. Nitekim bu müzede “masumiyet”e ve İstanbul’a dair tanıdık şeyler göreceksiniz.
Masumiyet Müzesi Giriş Ücreti 2025
Masumiyet Müzesi giriş ücreti 2025 yılında 250 Türk Lirası‘dır. Öğrenciler için indirimli bilet fiyatı 125 TL‘dir. Maalesef girişte müzekart geçerli değildir. Müzeyi daha iyi anlamak için 20 TL karşılığında sesli rehber alabilirsiniz. Bilet fiyatlarına ilişkin bilgiler en son 26 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Masumiyet Müzesi Ziyaret Saatleri 2025
Masumiyet Müzesi ziyaret saatleri sabah 10:00 ile akşam 18:00 saatleri arasındadır. Müze Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müzenin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin bilgiler en son 26 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Masumiyet Müzesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Müzeye Nasıl Gidilir?
Masumiyet Müzesi, İstanbul’un en turistik yerlerinden olan Beyoğlu ilçesinin, Cihangir semtinde konumlanıyor. Oldukça merkezi bir yerde olan müzeye; Karaköy, Galata ve Taksim Meydanı’ndan yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Masumiyet Müzesi’ne Sultanahmet’ten gitmek için tramvaya binebilir ve Tophane Tramvay İstasyonu’nda inebilirsiniz. Durağın hemen karşısında Osmanlı döneminden kalma Tophane-i Amire binasını göreceksiniz. Bu binanın arkasındaki yokuştan Cihangir’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Anadolu Yakası’ndan gelenler ise Karaköy veya Kabataş’a vapurla gelip, bu semtlerden Cihangir’e yürüyerek ulaşabilirler. Kabataş’a gelenler füniküler ile Taksim Meydanı’na çıkıp, İstiklal Caddesi’nde güzel bir yürüyüş yaptıktan sonra da müzeye gitmeyi tercih edebilirler.
Cihangir’de Yapılacak Şeyler

Cihangir’de yapılacak şeyler arasında semtin ünlü kafelerinden birinde kahvaltı etmek, antika eşya alışverişi yapmak ve Türk hamamına gitmek var. Bu sebeple müzeye gitmeden önce veya sonrası için fazladan vakit ayırabilirsiniz.
Örneğin Van Kahvaltı Evi veya Kahve 6 gibi popüler kafelerden birinde kahvaltı edebilir veya Kronotrop gibi semtin ünlü butik kahvecilerinden birinde kahve içebilirsiniz.
Müzenin yakınında bulunan Çukurcuma Caddesi’nde harika antika eşya dükkanları bulunur. Bu dükkanların sunduğu nostaljik atmosfer de müzenin öyküsünü tamamlayıcı mahiyette olacaktır.
Ayrıca İstanbul’un en eski Türk hamamı olan Ağa Hamamı da burada bulunur. Dilerseniz siz de turistler gibi bu 500 yıllık mekanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Son Söz
Masumiyet Müzesi, Türk edebiyatına damga vurmuş yazarlardan Orhan Pamuk’un iç dünyasına bir yolculuk yapmanızı sağlar. Bu sebeple de İstanbul’daki en iyi müzeler arasında yer alır.
Bu müzedeki kültürel deneyiminizi tamamlayacak başka müzeler görmek isterseniz yakın mesafedeki Pera Müzesi‘ni veya İstanbul Modern Sanat Müzesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Masumiyet Müzesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply