Derinkuyu Yeraltı Şehri asırlar boyu Kapadokya’da yaşayan insanlar için güvenli bir sığınak olmuş. Yerin birkaç kat altındaki yaşam alanları ve onları birbirine bağlayan tünellerden oluşan yapı, görenleri hayretler içinde bırakıyor.
Kapadokya’nın yeraltı şehirleri, o dönemdeki insanların yaşam tarzları hakkında bizlere önemli ipuçları verir. Hem antik çağlarda, hem de Orta Çağ’da insanların savaşlardan korunmak için kullandıkları bu yeraltı tünelleri, tarih severlere inanılmaz bir deneyim vaat ediyor.
Kapadokya’da onlarca yeraltı şehri olmasına rağmen, Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirleri yerli ve yabancı turistler arasında daha popülerdir. Bu yazıda Derinkuyu yeraltı şehrinin tarihi, güncel giriş ücreti ve ziyaret saatlerini bulabilirsiniz.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Tarihi
Araştırmalara göre Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin tarihi antik çağlardaki Asur Ticaret Kolonileri‘ne kadar uzanıyor. Ancak işlevsel bir yeraltı şehri haline gelmesi Antik Yunan dönemine denk geliyor.
Xenophon, Anabasis adlı kitabında yeraltında yaşayan insanların varlığından bahsediyor. Hatta bu insanların yeraltında kalabalık ailelerle ve evcil hayvanlarıyla birlikte yaşadıklarını ve yiyecek depoları bile olduğunu aktarıyor.
Derinkuyu yeraltı şehrinde yapılan son araştırmalar Xenophon’un anlatılarının doğru olduğunu doğruladı. Savaşlardan kaçan insanlar yerin yedi kat altında kendilerine bir yaşam alanı oluşturmuşlar.
Roma’nın Zulümden Kaçan İlk Hristiyanlar
Hristiyanlık Roma İmparatorluğu‘nda yüzyıllarca yasaklanmış ve Hristiyanlara karşı baskı ve zulüm politikası yürütülmüştü. Derinkuyu, Hristiyanlığın yasak olduğu dönemde ilk Hristiyanlar için bir sığınak olmuş.
Tarihi kaynaklardan Antakya (Antioch) ve Kayseri’deki (Caesarea) Hristiyanların Kapadokya’ya gelip oradaki tünellere yerleştiklerini biliyoruz. Roma askerlerinin zulmünden kaçan ilk Hristiyanlar burayı bir ibadet merkezi haline getirmişlerdir.
Yeraltı şehri Bizans döneminde de önemini korumuştur. Bugün görülebilen kalıntıların önemli bir kısmı Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir.
780-1180 yılları arasındaki Arap-Bizans savaşları sırasında Arap akınlarından kaçan Bizanslılar yine yeraltı şehrine yerleşmiş ve geçici olarak burada yaşamışlardır.
Tarihi kayıtlar tünellerin 1923’teki nüfus mübadelesine (I. Dünya Savaşı’ndan sonra) kadar Rum-Ortodoks Osmanlı vatandaşları tarafından kullanıldığını göstermektedir.
Yeraltı Şehrinde Neler Görülebilir?

Derinkuyu yeraltı şehrinde 8 kat aşağıya doğru inildiğinde görülecek çok sayıda yer bulunuyor. Şehir, Kapadokya’nın eşsiz jeolojik oluşumu sayesinde inşa edilebilmiş. Volkanlardan akan lavların oluşturduğu tüflü toprak, yumuşak yapısı nedeniyle insan eliyle kolayca şekillendirilebilmiş.
Bu şekilde insanların evlerinin altında oluşturdukları mahzenler veya sığınaklar dev bir yeraltı şehrine dönüşmüş. Kapadokya’da 200’den fazla yeraltı şehrinin olması, o dönemde saklanmanın ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Kapadokya’nın diğer yeraltı şehirlerinden farklı olarak Derinkuyu, oldukça büyük bir alana ve birbiriyle bağlantılı birçok bölüme sahip. Bu nedenle günümüzde en çok ziyaret edilen yeraltı şehri burasıdır.
Derinkuyu, zamanla gerekli bölümler eklenerek genişletilmiş. Odalar, mahzenler ve salonlar koridorlarla birbirine bağlanmış. Bu şekilde binlerce metrekarelik bir alan elde edilmiş.
Şehrin girişinde ve birinci katında şarap imalathanesi, vaftizhane ve misyoner okulu bulunur. Alt katlarda mahzenler, mutfaklar ve yiyecek depoları yer alır. Tünellerde hava sirkülasyonunu sağlamak için açılan havalandırma boşluğu ise üçüncü katta görülebilir.
Araştırmalar beşinci katın şehrin merkezi olduğunu gösteriyor. Havalandırma sistemi büyük ölçüde bu katta konumlandırılmış. Toplantı odaları, mezarlıklar, kiliseler ve su kuyuları gibi yapılar şehrin en büyük kısmı olan yedinci katta yer alıyor.
Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken iki yeraltı şehri olduğundan bahsetmiştik. Bunlardan biri Derinkuyu iken diğeri ise Kaymaklı’dır. Diğeri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Kaymaklı Yeraltı Şehri yazısına da göz atabilirsiniz.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Giriş Ücreti 2025
Derinkuyu Yeraltı Şehri giriş ücreti 2025 yılında 13 Euro’dur. Ancak bu yabancı turistler için belirlenmiş olan fiyattır. Türk vatandaşları müzekart alarak yeraltı şehrini ücretsiz gezebilirler. Bilet fiyatlarına ilişkin bilgiler en son 6 Nisan 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Ziyaret Saatleri 2025

Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret saatleri sabah 08:00 ile akşam 20:00 arasındadır. Ancak müze için bilet satışları 19:30’da sona ermektedir. Müze haftanın her günü ziyarete açıktır. Bu bilgiler en son 6 Nisan 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Derinkuyu yılın her günü açık olsa da etkinlikler ve tadilatlar nedeniyle çalışma saatlerinde değişiklik olabilir. Bu nedenle gitmeden önce yeraltı şehrinin resmi internet sitesini ziyaret ederek son durumu görebilirsiniz.
Son Söz
Kapadokya, Türkiye’nin en önemli turistik yerlerinden biri. Kapadokya’ya bir seyahat planlıyorsanız, bu sitedeki kapsamlı makaleleri inceleyebilirsiniz. Bu bölge hakkında size üç makale önermek istiyorum:
Kapadokya’da nerede kalacağınıza karar vermek için, Kapadokya’daki en iyi mağara otelleri yazısı yardımcı olabilir. Kapadokya’da bir seyahat güzergahı hazırlıyorsanız, Kapadokya’da yapılacak şeyler yazısına göz atabilirsiniz.
Son olarak, Kapadokya’nın en popüler aktivitesi olan balon turları hakkında birçok bilgi sağlayan Kapadokya sıcak hava balonu makalesini okuyabilirsiniz. Balon turları, Kapadokya’da harika fotoğraflar çekmenize imkan tanır.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply