Galata Mevlevihanesi, İstanbul’da Mevlâna Celâleddin Rumî’nin felsefesini temsil eden en önemli müzedir. Müzenin sahnesinde Mevlevi Dervişleri’nin Sema gösterisi de sergilenir.
Elbette Tasavvuf felsefesi ve Mevlevi Dervişleri deyince akla ilk olarak Mevlana’nın yaşamış olduğu Konya şehri geliyor. Burada her yıl düzenlenen Şeb-i Arus törenleri, binlerce insanı kendine çekiyor.
Ancak Konya’ya gidemeyenler, Galata Mevlevihanesi’nde benzer bir atmosferi tecrübe edebilirler. Bu yazıda İstanbul’un Beyoğlu semtindeki bir müze olan Galata Mevlevihanesi’nin giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Mevlana ve Mevlevilik
Mevlana, 1207 ile 1273 yılları arasında Konya‘da yaşamış olan filozof, şair ve kanaat önderidir. Mevlevi Dervişleri isimlerini Mevlana Celaleddin Rumi‘den alırlar. Mevleviler, tasavvuf müziği eşliğinde sema ayini adı verilen ritüeli icra edip, ibadetlerini pekiştirmeye çalışmışlardır.
Mevlevi Dervişleri’nin ibadet tarzı olan Sema Ayini, günümüzde bir gösteri olarak izlenebilmektedir. Ne kadar bir tiyatro salonunda icra ediliyor olsa da, bu ritüelin yüzlerce yıllık kutsal bir manası olduğuna odaklanırsanız, mistik atmosfere siz de kendinizi kaptırabilirsiniz.
Galata Mevlevihanesi Tarihi

Galata Mevlevihanesi tarihi 1491 yılına kadar uzanıyor. İlk adı Galipdede Tekkesi olarak da bilinen yapı, “Küçük Kıyamet” denilen 1509 yılındaki depremde hasar zarar gördü ve tekrar onarıldı.
Mevlevihane zirve yıllarını Şeyh Galib döneminde yaşadı. Sultan III. Selim döneminde tarikatın şeyhi olan Galib Dede, aynı zamanda bir Divan Edebiyatı şairiydi.
Sultan III. Selim, Şeyh Galib ile olan dostluğu sebebiyle Galata Mevlevihanesi’ne katkılarda bulundu. Şeyh Galib’in mirası sayesinde müzenin bulunduğu sokağın adı günümüzde “Galipdede Caddesi” olarak geçer.
Galata Mevlevihanesi Müzesi’ndeki eserler arasında hat levhaları, müzik aletleri ve tarikat eşyalarını görebilirsiniz. Ayrıca derviş odalarını gezerek tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
İstanbul’da Sema Gösterileri
İstanbul’da sema gösterileri denince akla öncelikle iki yer gelmektedir. Bunlardan biri, yazımızın ana konusunu oluşturan Galata Mevlevihanesi iken, diğeri ise Hocapaşa Kültür Merkezi’dir. Aşağıdaki satırlarda her iki gösteriye de nasıl bilet alındığını anlatmaya çalışacağım.
1. Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi, şüphesiz İstanbul’daki en meşhur Mevlevilik merkezidir. Mevlevihane, Galata Kulesi‘nden, İstiklal Caddesi‘ne doğru çıkan yokuşta konumlanır. Galata Mevlevihanesi‘nde sema gösterileri geçtiğimiz yıllarda her Pazar akşamı olurdu. Ancak 2025’te henüz bunu teyid edemedim.
Sema gösterilerinin yapıldığı salonun kapasitesi yaklaşık 150 kişiliktir. Bu sebeple sema gösterisi biletlerini öğlen saatlerinden edinmeniz tavsiye edilir. İlginin yoğun olduğu zamalarda, gösteri saatine yakın bilet bulmak zor olabilir.
2. Hocapaşa Kültür Merkezi
Hocapaşa Kültür Merkezi, eski bir Osmanlı hamamının restore edilmesiyle ortaya çıkmış bir yer. Hocapaşa, güzel bir salona ve tecrübeli bir sema gösterisi ekibine sahiptir. Hocapaşa, Sirkeci Tramvay İstasyonu‘na ve Marmaray‘a çok yakın bir mesafede konumlanır.
Hocapaşa, semazen gösterilerinin ve yerel halk danslarının en iyi sergilendiği mekânlardan biri olarak, turistlerin de ilgisini çekmektedir. Hocapaşa Kültür Merkezi’nin sema gösterileri haftada birkaç gün sergilenir. Sema gösterisi için buradan bilet alabilirsiniz.
Galata Mevlevihanesi Müzesi Giriş Ücreti 2025
Galata Mevlevihanesi Müzesi giriş ücreti 2025 yılında 7 Euro’dur. Ancak bu yabancı turistler için belirlenmiş olan fiyattır. Türk vatandaşları müzekart alarak müzeyi ücretsiz gezebilirler. Bilet fiyatları en son 26 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Galata Mevlevihanesi Müzesi Ziyaret Saatleri 2025
Galata Mevlevihanesi Müzesi ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 18:30 saatleri arasındadır. Müze Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müzenin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin bilgiler en son 26 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Galata Mevlevihanesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Müzeye Nasıl Gidilir?

Galata Mevlevihanesi, İstanbul’un en turistik semtlerinden biri olan Beyoğlu’nda yer alıyor. Müzeye, Beyoğlu’nun önemli merkezleri olan Taksim Meydanı, Galata Kulesi ve Karaköy’den yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Galata Mevlevihanesi’ne Sultanahmet’ten gitmek için öncelikle Kabataş yönüne giden tramvaya binmeniz gerekir. Tramvay, Galata Köprüsü’nü geçtikten sonraki ilk durak olan Karaköy‘de inebilirsiniz.
Karaköy’den, Mevlevihane’ye gitmek için Yüksek Kaldırım Caddesi’nden yukarı doğru çıkabilirsiniz. Biraz dik olan bu yokuşun üzerinde öncelikle sol tarafta Galata Kulesi’ni göreceksiniz.
Yüksek Kaldırım Caddesi’nden hiç durmadan yukarı tırmandığınızda, artık Galip Dede Caddesi’ne (üstteki resimde görülebilir) geçmiş olacaksınız. Mevlevihane bu cadde üzerinde konumlanır.
Zaten Mevlevihane’ye yaklaştıkça çoğalan müzik dükkanlarından doğru yere geldiğinizi anlayacaksınız. Çünkü çevrede Zuhal Müzik v.b. gibi birçok müzik aleti satan dükkan göreceksiniz.
Son Söz
Galata Mevlevihanesi, 15. yüzyıla kadar uzanan tarihiyle, meraklılarına Osmanlı tarihi ile ilgili birçok ipucu sunuyor. Bu sebeple de bu nadide tarihi mekan, İstanbul’un en iyi müzeleri arasındadır.
Bu müzeyi ziyaret etmek için Beyoğlu’na gittiyseniz civardaki diğer müzeleri de tavsiye ederim. Bunlar arasında özellikle Pera Müzesi (Meşrutiyet Caddesi üzerinde), Osmanlı tarihi ile ilgili deneyiminizi pekiştirebilir.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Galata Mevlevihanesi Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply