Harbiye Askeri Müzesi, 15. yüzyıldan yakın tarihe kadar üretilmiş silahlardan oluşan zengin bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un en merkezi semtlerinden Şişli’de konumlanan müze, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı’na bağlı olarak hizmet veriyor.
Silahlar, tarih boyunca ülkelerin gücünü belirleyen en önemli unsur oldu. Tarihteki büyük değişimlerin çoğu silah teknolojisindeki değişimlerle açıklanır. Bu sebeple dünya tarihini anlamak için harp tarihini bilmekte fayda var.
Harbiye Askeri Müzesi, zengin koleksiyonu ile dünyanın en iyi harp tarihi müzelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu yazıda Harbiye Askeri Müzesi’nin tarihi ve eserleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Buna ek olarak müzenin güncel giriş ücreti ve ziyaret saatleri de not edilmiştir.
Harbiye Askeri Müzesi Tarihi

Harbiye Askeri Müzesi tarihi 19. yüzyıla kadar uzanıyor. Sultan II. Abdülhamid tarafından 1862 yılında inşa edilen Mekteb-i Harbiye (Harp Okulu) binası, müzeye ev sahipliği yapıyor. Ancak müzenin temelleri esasında bu binanın inşasından çok daha önceye dayanıyor.
Türkler İstanbul’u fethettiklerinde, Aya İrini Kilisesi “Cebehane” olarak anılan bir silah deposuna dönüştürüldü. Değerli silahlar ve harp eşyaları burada depolandı. Cebehane, Sultan III. Ahmet dönemindeki askeri reformlar doğrultusunda, Dâr-ül-Esliha (Silahların Evi) olarak düzenlendi.
Dar-ül Esliha, silahların yalnızca depolandığı değil aynı zamanda sergilendiği bir yerdi. III. Ahmet tarafından yazılan kitabe, bugün halen Aya İrini’de görülebilmektedir.
Dar-ül Esliha’nın tam anlamıyla bir müze hâline getirilmesi ise 1846 yılında mümkün oldu. Tophane Müşhiri Ahmet Fethi Paşa, Aya İrini’yi bir sergi mekanı hâline getirdi ve bu koleksiyon “Müze-i Hümayun” olarak anılmaya başlandı.
Askeri Müze, bu tarihten 1940 yılına kadar Aya İrini’de faaliyetini sürdürdü ve II. Dünya Savaşı yıllarında, eserlerin olası bir savaştan zarar görmemesi için Anadolu’ya taşınmasına karar verildi. Koleksiyon, 1949 yılında Maçka Silahhanesi’ndeki depodan tekrar İstanbul’a getirildi.
Ancak 1959 yılına kadar sergi alanı olarak kullanılan Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi, koleksiyonlar için yetersiz kalıyordu. Bu sebeple Mekteb-i Harbiye binasının 1964 yılında müze yapılmasına karar verildi.
Sultan II. Abdülhamid döneminden kalma bina, Türkiye’nin önemli mimarlarından Prof. Dr. Nezih Eldem tarafından restore edildi. Müze, restorasyon bittikten sonra 10 Şubat 1993 günü ziyarete açıldı.
Harbiye Askeri Müzesi Eserleri
Harbiye Askeri Müzesi eserleri arasında 1400’lerden yakın tarihe kadar farklı zamanlarda üretilmiş 5000 obje bulunuyor. Müzede silahların yanı sıra zırh, kalkan, miğfer gibi askeri kıyafetler ve çadırlar, sancaklar gibi diğer eşyalar da sergileniyor.
Harbiye Askeri Müzesi’nin salonlarında I. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı gibi önemli tarihi olaylar için dizayn edilmiş hususi salonlar da bulunuyor. Bununla birlikte, askeri yazışmalarda kullanılan ferman, berat ve yazma eserlerin sergilendiği bir salon da var.
Bu yazıda ise müzenin genel konseptine uygun olarak “harp tarihi” ile ilgili olan kısımlardan bahsediyor olacağız. Aşağıda listesini çıkardığımız 10 adet bölüm müzenin tamamını kapsamasa da, müzede sergilenen eserler konusunda sizlere genel bir fikir verecektir.
1. Giriş Bölümü

Giriş Bölümü, size müzeyi nasıl gezeceğiniz hakkında bir fikir veriyor. Burada bulunan küçük modellerden, müzenin sergi salonlarını kuşbakışı olarak görebilirsiniz. Böylece müzeyi ilgi alanlarınıza göre gezmenin planlarını yapabilirsiniz.
2. Tanıtım Bölümü
Tanıtım Odası, size Harbiye Askeri Müzesi’nin tarihi hakkında bilgiler veriyor. Burada bulunan yazılardan müzenin misyonunu idrak edebilirsiniz.
3. Atıcı Silahlar Salonu
Atıcı Silahlar Salonu’nda ok ve okçuluk ile ilgili eserler sergileniyor. Burada genel olarak 17. ve 19. yüzyıllar arasında üretilen oklar, yaylar, ok hedefleri ve yay germe gereçleri gibi okçuluk ile ilgili malzemeler bulunuyor.
4. Binicilik Salonu

Atçılık ve binicilik ile ilgili eserler, Binicilik Salonu‘nda sergileniyor. Burada, 19 ve 20. yüzyıllarda üretilen süvari malzemelerini de inceleyebilirsiniz. O yıllarda revaçta olan Alman ve İngiliz tipi eyerler, atçılık koleksiyonunda önemli bir yer tutuyor.
5. Fatih ve Yavuz Köşesi
İstanbul’un fethini gerçekçi bir illüstrasyon ile görmek için Fatih ve Yavuz Köşesi’ni inceleyebilirsiniz. Burada, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim’in atlı heykelleri bulunuyor. Ayrıca, İstanbul’un fethindeki önemli olaylardan biri olan, gemilerin karadan Haliç’e indirilmesi panaromik bir maket ile gösteriliyor.
6. Kesici Silahlar ve Savunma Silahları
Orta Çağ ve Yeni Çağ’dan kalan silahlar, Kesici Silahlar ve Savunma Silahları salonlarında sergileniyor. Örneğin Avrupa’da üretilmiş kılıç ve mızrak gibi silahları Kesici Silahlar Salonu’nda inceleyebilirsiniz.
Savunma Silahları Salonu’nda ise, yine çoğunlukla Orta Çağ Avrupası’nda üretilen silahlar, miğferler ve yüz siperlikleri bulunuyor. Bu bölümde genel olarak 14. ile 16. Yüzyıl’lar arasında üretilen silahlar yer alıyor.
7. Ateşli Silahlar ve Top Maketleri

Ateşli Silahlar ve Top Maketleri salonları da 15 ve 20. yüzyıllar arasında imal edilen tüfek ve top gibi silahlara ev sahipliği yapıyor. Osmanlı ve Avrupa yapımı tüfekler, tabancalar, fitiller ve tüfek malzemeleri, Ateşli Silahlar Salonu’nda sergileniyor.
Yine Osmanlı İmparatorluğu‘ndan günümüze miras kalan ahşap ve metal top modelleri, Top Maketleri Salonu’nda teşhir ediliyor.
8. Somali-Bosna-Kosova Salonu
Türk askerinin Kosova, Bosna, Somali gibi barışı korumak için görevli olduğu yerlerde kullandığı sancak, üniforma, madalya gibi malzemeler Somali-Bosna-Kosova Salonu’nda bulunuyor.
9. Askeri Kıyafetler Salonu
Osmanlı tarihine ilgi duyuyorsanız, Askeri Kıyafetler Salonu’nu özel olarak görmelisiniz. Nitekim, askeri kıyafetlerde yapılan değişiklikler, Osmanlı’nın modernleşme sürecinde önemli bir yer tutuyor.
Burada Yeniçeri Ocağı’nın kurulmasından 20. yüzyıla kadar, Osmanlı askerlerinin giydikleri kıyafetleri, barışta halktan, savaşta ise düşmandan ayırt edilebilmeleri için kullanılan başlıkları görebilirsiniz.
10. Çadırlar Salonu
17. yüzyıldan itibaren kullanılan askeri çadırlar, çadır eşyaları ve parçalarını Çadırlar Salonu’nda görebilirsiniz. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait askeri sancaklar ise Bayrak ve Sancaklar Salonu’nda yer alıyor.
Harbiye Askeri Müzesi Mehter Takımı

Harbiye Askeri Müzesi’nde Osmanlı ordusunun vazgeçilmez bir parçası olan Mehter Takımı’nı izlemek mümkün. Osmanlı’nın askeri bandosu olan Mehter Takımı, savaşlarda askerlerin motivasyonu için çalardı.
Harbiye Askeri Müzesi Mehter Takımı, davulları ve üflemeli çalgıları ile ziyaretçilere önemli bir nostalji yaşatıyor. Mehter Takımı gösterisini her gün 15:00 ile 16:00 arasında Atatürk Salonu’nda izleyebilirsiniz.
Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücreti 2025
Harbiye Askeri Müzesi giriş ücreti 2025 yılında 130 Türk Lirası‘dır. Öğrenciler için indirimli bilet ise 40 TL’dir. Mehter konseri izlemek için ekstra bilet ise 65 liradır. Bilet fiyatlarına ilişkin bilgiler en son 24 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olan Harbiye Askeri Müzesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir ürünü olan müzekart geçmez. Ancak müzekart sahiplerine indirimli tarife uygulanır ve giriş fiyatı 100 liraya gelir.
Harbiye Askeri Müzesi Ziyaret Saatleri 2025
Harbiye Askeri Müzesi ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 16:30 saatleri arasındadır. Müze, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müzenin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin bilgiler en son 24 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Harbiye Askeri Müzesi’nin resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Harbiye Askeri Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Harbiye Askeri Müzesi’ne Sultanahmet’ten gitmek için öncelikle tramvay ile Kabataş’a gitmeniz gerekir. Kabataş’tan Füniküler ile Taksim Meydanı’na çıkabilirsiniz.
Taksim Meydanı’ndan M2 metrosu ile Osmanbey’e gidip oradan müzeye 10 dakikada yürüyebilirsiniz. Alternatif olarak Şişli yönüne giden otobüslere de binebilirsiniz.
Anadolu Yakası’ndan gelenler ise Marmaray ile Yenikapı’ya gidip, oradan M2 (Yenikapı-Hacıosman) metrosu ile Osmanbey durağına ulaşabilir ve oradan müzeye yürüyebilirler.
Son Söz
İstanbul Askeri Müzesi savaş tarihine ve silahların tarih içindeki gelişimine meraklı olanlar için tam bir gizli hazine. Bu sebeple de İstanbul’daki en iyi müzeler arasında yer alıyor.
Bu müzedeki deneyiminizi tamamlayacak başka müzeler de görmek isterseniz Panorama 1453 Müzesi‘ni de gezebilirsiniz. Ayrıca Topkapı Sarayı‘nın silah koleksiyonu da oldukça ilgi çekicidir.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Harbiye Askeri Müzesi Hakkına Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply