• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • About
  • Contact

Serhat Engül

Istanbul Gezi Rehberi

Türkiye’de Tatile Gidilecek Yerler (Güncel → 2023)

15 January 2023 by Serhat Engül Leave a Comment

Türkiye, gerek iklimi, gerek de coğrafi konumu nedeniyle tatil yapmak için en ideal ülkelerden birisi. Denizlerle çevrili bir yarımada olan Türkiye’de, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde tatile gidilecek çok güzel yerler var. Bu sebeple yaz aylarında Ege ve Akdeniz’e, Türkiye‘nin her yerinden insan akıyor.

Elbette plajları dolduranlar sadece Türkler değil. Özellikle Kuzey Avrupa‘nın Hollanda, İsveç, Norveç ve İngiltere gibi sıcak denizlere ve güzel plajlara hasret insanları; Türkiye‘nin en iyi tatil yerlerine adeta akın ediyor.

Elbette bu ülkelerin para birimlerinin, Türk Lirası karşısında çok değerli olmasının da büyük bir etkisi var. Türkiye’ye alternatif olan İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan gibi Akdeniz ülkelerinde Euro kullanıldığı için, aynı tatil Türkiye’den çok daha pahalıya geliyor.

Peki, Türkiye’de yaz tatili yapılacak en güzel yerler hangileridir? Bu yazıda, bu sorunun cevabını merak eden gezginlere yardımcı olmaya çalışacağız. Keyifli tatiller dileğiyle başlayalım.

İçerik Listesi

  • Türkiye’de Tatile Gidilecek Yerler 2023
    • 1. İzmir
    • 2. Antalya
    • 3. Muğla
    • 4. Çanakkale
    • 5. Balıkesir
  • Türkiye Tatil Yerleri Haritası
  • Yazı Önerileri

Türkiye’de Tatile Gidilecek Yerler 2023

Türkiye’de tatile gidilecek yerler arasında birçok seçenek mevcut. Türkiye’nin en güzel tatil yeri neresi? diye sorulacak olursa tek bir cevap vermek mümkün olmayacaktır. Zira her bölgenin kendine has bir özelliği var. Bu yazıda kısaca şu tatil yerlerini inceleyeceğiz:

İzmir’de Çeşme, Alaçatı, Foça, Seferihisar, Dikili, Urla;

Antalya’da Kaş, Olympos, Kemer, Kalkan;

Muğla’da Bodrum, Fethiye, Ölüdeniz, Çalış, Datça, Göcek, Marmaris, İçmeler;

Çanakkale’de Assos;

Balıkesir’de Altınoluk

Görüldüğü gibi Türkiye’de tatil yerleri isimleri oldukça fazla. Bu yazımızda özellikle Ege ve Akdeniz tatil önerileri konusuna değineceğiz.

1. İzmir

İzmir, şehrin doğal güzellikleri ve insanlarının hoşgörüsü ile öne çıkar. Bunların yanı sıra birçok güzel tatil beldesine olan yakınlığı ile de önem kazanmaktadır. İzmir’e tatile gittiğinizde birden fazla ünlü tatil beldesini bir seferde görebilirsiniz. Bu da İzmir’i, Türkiye’de tatil yapmak için ideal bir yer haline getiriyor.

İzmir’e yaz tatiline gittiğinizde gezebileceğiniz meşhur tatil beldelerine şöyle bir bakacak olursak:

a. Çeşme

Çeşme berrak ve sığ denizi, bembeyaz kumsalı ve hareketli geceleri ile İzmir’de en bilinen ve tercih edilen tatil beldesidir. Çeşme’de mutlaka görülmesi gereken yerleri şu şekilde sayabiliriz;

Ilıca plajı; Çeşme’nin en güzel plajları arasındadır. Denizi sığ ve temizdir ve mavi bayraklıdır. Ayrıca termal suyu olma özelliği ile de tercih sebebidir.

Ayayorgi Koyu; denizinin sakinliği ve rüzgâr olmaması ile ünlüdür. Plajda denize girilebilecek birçok beach mevcuttur. Bunların başında; Kafe Pi Beach, Sole&Mare Beach, Babylon Ayayorgi, Paparazzi Beach ve Tren Ayayorgi’dir.

Eşek adası; Çeşme’ye deniz yolu ile 1 saat uzaklıkta bulunan bir adadır. Bu adaya bırakılan eşeklerin zaman içinde çoğalması sebebiyle bu isme sahiptir. Adanın berrak suları, sualtı sporlarına da imkan yaratmaktadır.

Dalyan; hem doğa ile iç içe, huzurlu bir tatil hem de tertemiz deniz ve bembeyaz kumsallara sahip plajlarda yüzmek isteyenler için en iyi seçeneklerdendir.

Çiftlikköy; Altınkum ve Pırlanta gibi ünlü plajları ile Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinmektedir. Altın sarısı renginde kumsalları ve berrak denizi ile ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Çeşme Kalesi; mimarisi ve tarihi ile dikkat çekmektedir.

Çeşme Arkeoloji Müzesi; bölgenin tarihi zenginliklerinin sergilenmesini sağlamaktadır.

b. Alaçatı

Türkiye’de Tatile Gidilecek Yerler

Alaçatı, Çeşme’nin en güzel ilçelerinden biri. Son yıllarda Türkiye’de en popüler tatil yeri denince ilk akla gelen çekim merkezlerinden birisidir. Alaçatı’nın görülmesi gereken yerleri;

Alaçatı Evleri: Rengarenk pencereler, kapılar, çiçeklerle dolu sokakları özellikle fotoğraf meraklılarının ilgi odağıdır.

Çark Plajı; sörf yapmak isteyenlerin uğrak adresidir. Rüzgar sörfü için okullar da mevcuttur. Alaçatı’dan minibüs ile kolayca ulaşılabilir.

Yel Değirmenleri; 1800’li yıllarda yapılmış, merkezde bulunan yapılardır. Gün doğumu ve gün batımını izleyip, fotoğraf çekmek için eşsiz bir manzaraya sahiptir.

Alaçatı Pazarı; Cumartesi günleri kurulan bu pazarda doğal sebze, meyveden el yapımı takılara, hediyelik eşyalara kadar her türlü şeyi bulabilirsiniz.

Alaçatı, son yıllarda gördüğü müthiş talep sayesinde birçok yeni turizm tesisine sahip oldu. Ancak bu popülerliği yüzünden, Türkiye’de en pahalı tatil yerleri arasında en üstlerde olduğunu da belirtmekte fayda var.

c. Foça

Foça, “Eski Foça” ve “Yeni Foça” olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Eski Foça denizinden çok; kıyıdaki balıkçı tekneleri, denize sıfır restoranları ve eğlence yerleri ile oluşturduğu şirin görünümü ve sakinliği için tercih edilmektedir. Türkiye’de keşfedilmemiş tatil yerleri deyince akla gelecek birkaç tatil beldesinden biridir.

Yeni Foça ise; Eski Foça’ya göre plaj, eğlence ve konaklama yerleri açısından daha fazla seçeneğe sahiptir. Eski Foça’ya nazaran biraz daha yoğun olsa da, Türkiye’de sakin tatil yerleri arasında sayılabilir.

Foça, küçük bir sahil kasabasında, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için Ege’de önerilen tatil yerleri arasında gelir. Çeşme, Bodrum ve Fethiye gibi turistik tatil yerleri ile karşılaştırılınca, Türkiye’de ucuz tatil yapılacak yerler kategorisine girer.

2. Antalya

Antalya yıl içinde en çok ziyaretçi akınına uğrayan şehirlerden biri ve Türkiye turizmi için oldukça önemli bir yere sahip. Türkiye’de popüler tatil yerleri listesinde, Bodrum ile birlikte zirveyi paylaşan Antalya’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri;

a. Kaş

Kaş, Antalya‘nın en güzide tatil beldesi. Bölgedeki tüm hengameye karşın, halen bakir kalmayı başarmış bir yer. Muhteşem plajları ve mütevazı butik otelleri ile gürültüden uzak, insanın ruhuna huzur veren bir yer. Kaş, Türkiye’de sakin tatil yerleri deyince akla gelen ilk beldeler arasındadır.

Sit alanı statüsünde olduğu için, Antalya‘nın genelinde bulunan dev tatil köyleri burada yoktur. Butik otelleri ise şahanedir. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken tatil yerleri arasındadır. Kaş hakkında daha çok bilgi için Kaş Gezi Rehberi isimli yazıya göz atabilirsiniz.

b. Olympos

Olimpos, hem tarihin, hem doğanın ve hem de denizin kesiştiği bir yerdir. Türkiye’de kamp yapmak için ideal yerlerin başında gelir.

Ağaç evlerde konaklamak da mümkündür. Trekking, dalış, kaya tırmanışı, kano gibi sporlar yapılabilmektedir. Tahtalı Dağ’dan paraşüt ile atlanabilmektedir.

Olympos, sunduğu çeşitli aktiviteler ile Türkiye’de tek başına tatile gidilecek yerler arasında başı çekiyor. Sırt çantası ile tek başına tatile gitmeyi planlıyorsanız, Çıralı‘yı (Olimpos’un diğer adı) düşünebilirsiniz.

Her geçen yıl daha da popüler bir tatil yeri haline gelse de, halen Türkiye’de keşfedilmemiş tatil yerleri arasında olduğu söylenebilir. Bu sebeple özellikle genç gezginler için Akdeniz’de tatil önerileri arasındadır.

c. Kemer

Kemer, plaj olarak zengin bir tatil beldesidir. Ayışığı, Beldibi, Göynük, Adrasan, Çıralı, Olympos plajları bunlardan bazılarıdır.

Çam ağaçları ile çevrili, bembeyaz kumlu, masmavi denizi ile bu plajlar dünya çapında üne sahiptir. Plajları dışında Tahtalı Dağı, Yanartaş, Beldibi Mağarası, Göynük Kanyonu, Üçoluk Yaylası da mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir.

Türkiye’nin en güneyinde konumlanan yerlerden biri olduğundan, Türkiye’nin en sıcak tatil yerleri arasındadır. Özellikle Rus ve Alman turistler tarafından çok rağbet gören popüler bir tatil beldesidir.

d. Kalkan

Kalkan, plajları ile ünlü bir beldesidir. Burada bulunan 16 km uzunluğundaki Patara Plajı dünyanın en uzun plajlarındandır. Yine Kaputaş Plajı da muhteşem bir plajdır.

Günübirlik tekne turu ile mavi bayraklı, tertemiz koylarda yüzebilirsiniz. Ayrıca Kalkan’ın manzarasının güzelliği de tescillidir. Türkiye’nin cennet tatil yerleri arasında gelir.

Güzelliği sebebiyle özellikle İngiliz turistler tarafından tercih edilir. Hatta bu bölgeden ev alıp yerleşen de çoktur. Bu sebeple Türkiye’de en çok yabancının yaşadığı tatil yerlerinden birisidir.

3. Muğla

Muğla tatil köyleri ile ünlü, turizm açısından önemli şehrimizdir. Türkiye’nin en güzel tatil yeri neresidir? Sorusuna verilen yanıtlar arasında en başlarda gelir; mutlaka görülmesi gereken tatil beldeleri şöyledir:

a. Bodrum

Bodrum, 60’dan fazla mavi bayraklı plaja sahip bir tatil beldesi. Denize girilebilecek en güzel yerlere; Kargıcak koyu, Bitez plajı, Karaincir plajı, Akyarlar, Peksimet, Gümüşlük örnek gösterilebilir.

Plajları dışında Bodrum Kalesi, Gümüşlük, Göltürkbükü, Bodrum Marina, Bodrum Antik Tiyatrosu da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Türkiye’de tatile gidilecek en güzel yerler listesindeki Bodrum ile ilgili daha çok bilgi için Bodrum Gezi Rehberi yazısına göz atabilirsiniz.

Ayrıca Bodrum’daki aktivitelerin yoğunluğu sizi tatil boyunca meşgul edebileceği için hiç sıkılmazsınız. Bu nedenle Bodrum, Türkiye’de yalnız tatil yapılacak yerler arasında en başta gelir.

Bodrum’un Türkiye’nin en gözde tatil yeri olduğu muhakkaktır. Ancak bu talebin doğal bir sonucu olarak da en pahalı tatil yerleri arasındadır.

b. Fethiye

Fethiye, Türkiye’de alternatif tatil önerileri listesinin başlarında gelen bir tatil beldemizdir. Doğal güzellikleri, tarihi zenginliği, eşsiz denizi ile özellikle turistlerin ilgi odağıdır.

Günübirlik tekne turları ile birçok güzel koyda yüzme şansını yakalayabilirsiniz. Kabak koyu, Kelebekler vadisi, Kayaköy, Ölüdeniz, Çalış Plajı mutla görülmelidir.

Ölüdeniz, Türkiye’nin en güzel plajları arasında yer almaktadır. Mavi bayraklı, turkuaz renkli denizi ile gidenleri büyülemektedir. Ayrıca Babadağ’dan yamaç paraşütü yapmanız mümkündür.

c. Marmaris

Marmaris, ormanlarla çevrili, temiz plajları ve tarihi kalıntıları ile dikkat çeken tatil beldemizdir. İçmeler, Kleopatra, Cennet Adası, Uzunyalı, Turunç, Çiftlik Adası, Kızkumu plajları yoğun ilgi gören plajlarındandır.

Günübirlik tekne turları ile birçok koyda yüzme imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca Marmaris’te bulunan su parkları da çocuklu aileler ve eğlenceyi seven yetişkinler için idealdir. Marmaris Kalesi, Halıcı Ahmet Urkay Müzesi, Selimiye, Hisarönü, Loryma Antik kenti mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir.

d. Datça

Datça, Türkiye’deki en güzel tatil yerler arasında birçok kişinin listenin başına yazacağı yerdir. Ege ve Akdeniz’in birleştiği bir konumda yer almaktadır. Birbirinden güzel plajları bulunmaktadır. Bunlar arasında en bilinenleri; Hayıtbükü, Ovabükü, Palamutbükü plajları, Kargı koyu, Mesudiye koylarıdır.

Reşadiye, Datça Limanı, Kızılan Yel değirmenleri, Kent Park, Can Yücel’in Evi, Knidos Antik Kenti, Eski Datça mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Hem doğal güzellikleri, hem de tarihi ile ön plana çıkan Datça, Türkiye’de tatil için gezilecek yerler arasındadır.

4. Çanakkale

Çanakkale, hem güzel bir deniz hem de sakin bir tatil isteyenler için Assos saklı bir cennettir. Denize Antik Liman plajından, Kadırga Koyu’ndan girilebileceği gibi civardaki Yeşil Liman, Koruoba, Sivrice, Sokakağzı ve Babakale Akliman koylarından da girmeniz mümkündür.

Behramkale, Assos Antik Kenti, Athena Tapınağı da mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir. Kamp yapabileceğiniz kamp alanları da mevcuttur. Ayrıca tüplü dalış yapmak isteyenler için de uygun bir yerdir ve dalış okulu mevcuttur.

Çanakkale, Türkiye’de tatile gidilecek en güzel yerler arasında iyi bir alternatiftir. Ayrıca dikkatli bir tatil planlaması yapılırsa, Türkiye’de tatil yapılacak uygun yerler arasındadır. Ekonomik bir yaz tatili için tercih edilebilir.

5. Balıkesir

Balıkesir şehrinin Edremit ilçesine bağlı Altınoluk, denizinin güzelliğinin yanı sıra çevresindeki tarihi ve doğal güzellikler ile de ilgi çekmektedir. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar için -yakınlığı sebebiyle- Türkiye’de tatile gidilecek en güzel şehirler arasındadır.

Sarıkız tepesi, Şahin deresi kanyonu, Antandros Antik Kenti, Hasan Boğuldu Şelalesi, Kaz dağı, Başdeğirmen Köprüsü, Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Narlı köyü mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir.

Bilindiği üzere Balıkesir zeytini ile de ünlüdür. Altınoluk köylerinden de zeytin temin edilebilir. Altınoluk otelleri, listede sıraladığımız birçok yere göre daha uygun fiyatlara sahiptir. Bu sebeple de Türkiye’de ucuza tatil yapılacak yerler arasındadır.

Türkiye Tatil Yerleri Haritası

Türkiye tatil yerleri haritası, Google Haritalar üzerinde şekillendirilmiş basit çizimlerden oluşsa da, genel anlamda işinize yarayacaktır diye düşünüyorum. Bu yazıda paylaştığım bilgiler ile haritada bulunan tatil beldeleri hakkında fikir edinebilir ve sizin için en uygun tatil yerini seçebilirsiniz. İyi tatiller!

Yazı Önerileri

Bu yazıyı beğendiyseniz, Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerini barındıran yerleri konu aldığım Türkiye’de gezilecek tarihi şehirler yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

Halihazırda “Türkiye’de yaz tatili için gidilecek yerler” konusunu işlediğimiz için, Türkiye’nin bazı çok kıymetli şehirleri şu an okuduğunuz yazıda yok. Ancak önerdiğim diğer yazıda Edirne, Hatay, Mardin ve İstanbul gibi tarihi eserleri ile öne çıkan şehirleri bulabilirsiniz.

Türkiye’de Tatile Gidilecek Yerler by by Serhat Engül

Filed Under: Türkiye

About Serhat Engül

Merhaba, ben Serhat Engül. İstanbul'da faaliyet gösteren bir profesyonel turist rehberiyim. Bu sitede İstanbul tarihi ile ilgili yazılar bulabilirsiniz. Ayrıca elimden geldiğince İstanbul'un gölgede kalmış tarihi eserlerini de tanıtıyorum. Keyifli okumalar dilerim.

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Sosyal Medya Linkleri

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Istanbul Turist Rehberi

Merhaba, ben Serhat Engül. İstanbul'da faaliyet gösteren bir profesyonel turist rehberiyim. Bu sitede İstanbul tarihi ile ilgili yazılar bulabilirsiniz. Ayrıca elimden geldiğince İstanbul'un gölgede kalmış tarihi eserlerini de tanıtıyorum. Keyifli okumalar dilerim.

serhatengul

Geçenlerde rüyalar ile ilgili bilimsel bir değe Geçenlerde rüyalar ile ilgili bilimsel bir değerlendirme okumuştum. Bu yazıya göre rüyalar ve ilham dediğimiz şey tamamen bilinçaltının bir yansımasıydı. İnsan böyle düşününce insan zihninin ne kadar kompleks bir yapıya sahip olduğunu bir kez daha anlayıp irkiliyor. Aradan belli bir zaman geçti ve ben bu yazıyı okuduğumu bile unutmuştum. Rüyamda ise uluslararası bir müzik müsabakası vardı ve Türk sanatçı piyanosu ile muhteşem bir eser çalıyordu. Adam piyanonun tuşlarına öylesine seri ve (müziğin ritmine göre) sert bir şekilde basıyordu ki, ona delicesine özeniyor olsam da, hiçbir zaman onun gibi çalamayacağımı aklımdan geçiriyordum. Ben piyano eğitimi almamış olmama hayıflanırken eserini sonlandırdı ve seyirciyi selamlamaya başladı. Yalnız dev bir konser salonundaki seyircileri çılgına çeviren ve delicesine alkışlanan Türk piyanist, siyahi bir kardeşimizdi. Şimdi düşününce onu Fransız futbolcu Mbappe'ye benzettim. Ama bir dakika! Yoksa yıllar önce izlediğim "Green Book" filmindeki Don Shirley'e mi benziyordu. Hani şu siyahi Amerikalı piyanist ve onun İtalyan şoförünün maceralarını anlatan filmden mi anımsamıştım onu?! Eh işte bunlar hep bilinçaltı... :) Pandemi sırasında müzisyenlerin sorunları ile ilgili bir video izlemiştim. (Ben insan değil miyim? Bölüm 3) Orada röportaj veren efsane Türk müzisyenlerinden biri (Ahmet Güvenç), 13:20'den itibaren inanılmaz bir konuya giriyor ve "Gülpembe'yi nasıl bestelediniz?" sorusuna: "Ben yapmadım onların hepsi zaten var. Sen yeterince incelebilirsen ve çalışırsan oradan bir tanesini almana izin veriyorlar" demişti. Bu bana Storytel'de son dinlediğim kitap olan Orhan Pamuk'un "Kar" romanındaki şair KA'nın (Kerim Alakuşoğlu) Kars'ta kendisine gelen şiirleri bir telaşla not defterine yazmasını anımsatıyor. "Şiir geldi" diyen KA, yalnız kalabileceği en yakın yere gidip göklerden gelen ilhamı kağıda aktarıyordu. Storytel sayesinde son 2 ayda 6 kitap okudum. Üçü Orhan Pamuk'un kitaplarıydı. "Kafamda Bir Tuhaflık", "Benim Adım Kırmızı" ve son olarak da "Kar". Orhan Pamuk okuyan birinin edebiyata yakınlık duymaması imkansız olsa gerek. #serhatengul #istanbulturistrehberi
İstanbul'daki turizmin doğası gereği ne kadar İstanbul'daki turizmin doğası gereği ne kadar hareketli bir turist sezonu olursa olsun, Kasım sonunda itibaren işler yavaşlamaya başlar. Aralık, Ocak ve Şubat ayları ise oldukça sessiz ve sakin geçer. Bu durum her ne kadar ekonomik anlamda bir dezavantaj getirse de, bir yandan da insanın kendini yenilemesi için kucak dolusu boş zaman anlamına gelmektedir. Zaten turizm ile uğraşan biri senelik mali programını yaparken "winter is coming" durumunu her zaman göz önüne almak durumundadır. Bu sebeple de "Ağustos Böceği" değil, "Karınca" gibi davranmak gerekir. Velhasıl havaların soğuması ile oluşan boş zamanı değerlendirmek için birçok uğraş edindim. Bunlardan ilki kendimden daha tecrübeli rehberlerin turlarına katılıp İstanbul'a başka birinin penceresinden bakmak oldu. Gerçekten de bazen anlatan değil de, dinleyen tarafta olmayı çok seviyorum. Bir turist grubunun arasına karışıp "masum bir turist" olarak şaşkın şaşkın etrafıma bakınmak çok hoşuma gidiyor. Bir de eski rehberler ile arşınladığım semtlerle ilgili daha önce duymadığım keyifli öyküler dinliyorum. Uzun bir süre kendi bildiğiniz yerleri gezdirip, kendi bilgilerinizi paylaşınca bir çeşit körleşme yaşayabiliyorsunuz. Bu da sizin bir döngüye girmenize sebep oluyor. Bu zinciri kırmak için farklı kitaplar okumak, farklı insanlarla gezmek ve şehirde bolca yürüyüş yapmak gerekiyor. Bu arada daha önce Storytel'e yeni üye olduğumu ve çok memnun kaldığımı söylemiştim. Henüz iki ay dolmadan Sofie'nin Dünyası, Doğu Ekspresi'nde Cinayet, Bir Borsa Spekülatörünün Anıları kitaplarını bitirdim ve şimdi Orhan Pamuk'un bir kitabına başladım. İstanbul'u bu kadar seven biri olarak, Orhan Pamuk'un kitaplarını daha önce okumadığım için kendime hayret ediyorum. Şu an okuduğum (yani dinlediğim) "Kafamda Bir Tuhaflık" isimli kitabındaki İstanbul nostaljisinden çok keyif aldım. Kitap Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul'un birçok semtinde 1950'lerden itibaren yaşanan dönüşümü okuyucuya ustalıkla aktarıyor. Böylece başka rehberlerin turlarında tekrar tekrar gezdiğim Beyoğlu'nun mahalleleri (Cihangir, Tomtom, Firuzağa v.b.) hakkında tamamlayıcı birçok bilgiye eriştim. #serhatengul #istanbulclues #istanbulturistrehberi
Storytel sayesinde uzun zamandır okumaya bir tür Storytel sayesinde uzun zamandır okumaya bir türlü vakit bulamadığım bir kitabı bitirdim. Yıllar önce Sofie'nin Dünyası'nı (diğer birçok kitap gibi) alıp kitaplığıma koymuştum ama okumaya fırsat bulamamıştım. Okuma önceliğini mesleğimle paralel olan tarih kitaplarına verdiğim için aldığım alternatif kitaplar yıllarca kenarda bekliyor. Geçen ay Storytel'e üye olunca sanal kitaplığıma ilk eklediğim iki kitap "Doğu Ekspresinde Cinayet" ve "Sofie'nin Dünyası" olmuştu. 19 saatlik bir kayıt olan Sofie'nin Dünyası'nın yalnızca bir haftada sonuna geldim. Bu sesli kitap işi gerçekten çok hoşuma gitti. Böylece müzik dinleyerek harcadığım zamanı harika bir uğraşla değerlendirme şansı buldum. Sesli kitap elbette basılı kitapların yerini tam olarak tutmuyor. Ben okuduğum kitapların altını çizip, bazen de özetini çıkardığım için kesinlikle aynı şey değil. Ancak kitaptan aldığım ilhamla birçok Wikipedia sayfasını karıştırdığım için aklımda çok şey kaldı. Her şeyden önce "Felsefe Tarihi" ile ilgili aklımda bir zaman çizelgesi oluştu. Genel anlamda bir çocuk kitabı olarak kabul edilse de, Sofie'nin Dünyası Antik Yunan döneminden günümüze kadar yaşamış olan filozofları aklınızda bir sıraya koyuyor. Bu sayede merak ettiğiniz felsefi akımlara ve filozoflara kitap dışında yaptığınız araştırmalar ile yoğunlaşabiliyorsunuz. Sesli kitap elbette yazılı kitap kadar akılda kalıcı olmayacaktır ama anladığım kadarıyla notlar alarak daha fazla fayda sağlamak mümkün. 2 senelik pandemi sonrası İstanbul'da Nisan'dan itibaren güzel bir turizm sezonu oldu. İşlerin ufaktan yavaşlamaya başladığı şu günlerde Storytel gibi birkaç uğraş daha buldum ve onları da günlük gibi kullandığım sayfamdan paylaşacağım. Marmaray geldiğinden beri vapura çok daha az biner olduk. Ama geniş vakitlerimde halen Eminönü-Kadıköy veya Beşiktaş-Kadıköy vapurları ile seyahat etmeyi çok seviyorum. Eğer turlarımda Kadıköy olursa da ulaşım için mutlaka vapur kullanıyorum. Vapur yolculuğu İstanbul'da yaşamanın en vazgeçilmez parçalarından biri. Bir dönem her gün kullanmaya çok alışmıştım ve tadını çok da çıkaramıyordum. Şimdi ara sıra bindiğim için turistik gezi gibi geliyor. :) #serhatengul #istanbulclues
Gezilerim sırasında en çok gözlemlediğim şey Gezilerim sırasında en çok gözlemlediğim şeylerden biri insanların bir öykü anlatılırken pür dikkat kesilmesi ve tarihten çok hoşlanmayanların bile dinlemeye başlaması. Bu sebeple gezdirdiğim her yerin tarihini ve öne çıkan özelliklerini bir öykünün parçaları gibi anlatıyorum. Baştan sona dinleyen kişi hem benim o tarihi eserle ilgili bildiğim hemen her şeyi öğrenmiş oluyor ve hem de parçalar birleştiğinde bir bütünlük oluşuyor. Bu da dinleyen kişiyi tatmin ediyor. Yeni bir şeyler öğrenme hissi gelişmiş zihinler için çok kıymetli bir şey. Para biriktirip sevdiğiniz bir şeyi almak ile benzer bir kavuşma algısı yaratıyor. Beni dinleyen birçok kişinin "Evet işte şimdi kafamda her şey yerine oturdu." dediğine çok şahit oldum. O an yüzlerindeki gülümseme benim için paha biçilemez oluyor. Bazı insanlar "Ben rehbersiz de pekala gezebilirim. Bilmediğim bir şeye de herhangi bir kaynaktan bakarım." diyorlar. Ancak kendilerine rehber tarafından verilen bilginin, uzun yılların içinden süzülerek geldiğini hesaba katmıyorlar. Yani bir bölgede uzmanlaşmış bir arkeolog, sanat tarihçisi veya tur rehberinin bildiklerini öğrenmeniz için onlarca kitap okumanız ve söz konusu yere onlarca ziyaret yapmış olmanız gerekiyor. Bu detayların size hazır olarak verilmesi, adeta size çok değerli bir şeyin sunulması gibidir. Bilgi çağımızın en kıymetli hazinesi olduğu için, gelişmiş zihinler "hedeflenen bilgiye" ulaştıklarında büyük bir zevk alıyorlar. Ben tarihin belli bir döneminde (Geç Antik Çağ ve Orta Çağ) uzmanlaşmaya çalışan bir rehberim. Elbette sunumlarım da bu dönem içinde kaldıkça daha vurucu oluyor. Ancak ben de az bildiğim ve çok ilgi duyduğum bir konuda başka bir uzmandan bilgi edindiğimde benzer bir hissi yaşıyorum. Karşımdaki insanın ağzından çıkan her kelimeye adeta dikkat kesiliyorum. Çünkü biliyorum ki o bilgileri edinmek için yıllar harcamak gerekiyor. Yapay zekanın birçok mesleği yok edeceğine dair bir algı var. Ancak insanlığın en eski mesleklerinden olan "öykü anlatıcılığı" yakın zamanda kaybolacak gibi değil. Bu kabiliyete sahip olan insanların daha uzun yıllar romanları okunur, filmleri izlenir ve anlatıları da dinlenir.
Son zamanlarda fark ettim ki, Youtube üzerinden y Son zamanlarda fark ettim ki, Youtube üzerinden yayın yapan belgesel kanallarının kalitesi inanılmaz yükselmiş. Epic History TV diye bir kanalda ünlü Doğu Roma generali Belisarius'un hayatını anlatan bir belgesele denk geldim ve çok keyif aldım. Adamlar her biri yaklaşık 25 dk süren 6 parçalık bir belgesel hazırlamışlar ve ortaya adeta bir şaheser çıkmış. Eskiden bu kalitede belgeselleri ancak BBC'de veya History Channel'da görebilirdik. Şimdi önümüzde sonsuz seçenek var. Belisarius, 500'lü yıllarda İstanbul'da (o zamanki adıyla Konstantinopolis) yaşamış bir Bizans subayıydı. 532 yılında yaşanan büyük Nika İsyanı'nın bastırılmasında kilit rol oynamıştı. Daha önce Belisarius'un Afrika ve İtalya seferlerini John Julius Norwich'in "Byzantium" adlı kitabından detaylıca okumuş ve çok keyif almıştım. Şimdi bu belgesel sayesinde bir animasyon tadında bir kez daha izledim. Bazen düşünüyorum da bazı insanlar ünlü olmak için doğmuş. :) Sen Bizans'ın gücünün zirvesinde olduğu 6. yüzyılda dünyaya gel ve Justinianus gibi bir imparator ile aynı dönemde tarihe adını yazdır. "Flavius Belisarius" adamın ismi bile söylerken insanın ağzını dolduruyor. Gerçi Justinianus da öyle! Ayasofya daha inşa edilir edilmez ilk bu adamlar gezdi. Vallahi insan kıskanıyor! Yine her zaman olduğu gibi yazdığım şeylerin eklediğim resimle bir alakası yok. :) Instagramı böyle bir günlük gibi kullanmaya devam edeceğim. Belki sonradan döner nelerle ilgilenmişim diye bakarım. Ha bu arada bu sevimli kediciğin arkasındaki tarihi bina ünlü Sirkeci Tren İstasyonu. Hani şu Şark Ekspresi'nin (Orient Express) son durağı olan yer. Storytel'den Agatha Christie'nin "Doğu Ekspresinde Cinayet" romanına başlamışken iyi denk geldi. #istanbulphotos #istanbulmoments #istanbulpage #istanbulblog #serhatengul #istanbulturistrehberi
Turlarım genelde Sultanahmet, Fener-Balat ve Beyo Turlarım genelde Sultanahmet, Fener-Balat ve Beyoğlu semtlerinde oluyor. Ancak turlardan sonra vakit buldukça çocukluk aşkım Kadıköy'e kaçıyor ve burada vakit geçiriyorum. İstanbul'da yabancı turistleri gezdirdiğim ve ballandıra ballandıra tarihini anlattığım yerler ile kendi vakit geçirmek istediğim yerler arasında biraz fark var. Örneğin turlarım biter bitmez Sultanahmet'i hemen terk ediyorum. Balat'ta vakit geçirmeyi biraz daha fazla sevsem de ilk sıralarda olduğunu söyleyemem. Buna karşın Eminönü ve Kadıköy ise İstanbul'da dolaşmayı en çok sevdiğim yerler. Üçüncü sıraya ise Beyoğlu'nun Tünel'den Galatasaray Lisesi'ne kadar olan kısmını koyabilirim. #istanbulphotos #istanbulmoments #istanbulpage #istanbulblog #serhatengul #istanbulturistrehberi
Yerebatan Sarnıcı 2015 ile 2020 yılları arası Yerebatan Sarnıcı 2015 ile 2020 yılları arasında kısmen tadilattaydı. Bu sebeple sarnıcın yarısına denk gelen bir bölümü göremiyorduk. 2020 yılında (pandemi sırasında) tamamen kapanan sarnıçtaki tadilat hızlandırıldı ve 2022'nin yaz aylarında yeniden açıldı. Şu sıralar İstanbul'da gezebileceğiniz en şık tarihi eserin, oldukça başarılı bir tadilat geçiren Yerebatan Sarnıcı olduğunu söyleyebilirim. İçerideki kırmızı ve yeşil ışıklar harika bir ambians yaratıyor. Son tadilattan sonra sarnıcı süsleyen modern sanat eserleri bazıları tarafından beğenildi, bazıları tarafından ise eleştirildi. Açıkçası ben beğenen taraftayım. Sarnıcın atmosferi ile uyum sağlayan hoş sanat eserleri eklenmiş oldu. Şu sıralar Ayasofya'nın önünde inanılmaz kuyruklar var. Bazı kısımlar (üst kat galerileri) de kapalı. Sultanahmet Camii tadilatta ve mavi çiniler inşaat iskelesinden dolayı görülemiyor. Topkapı Sarayı'nda ise Hazine Dairesi'nin restorasyonu henüz bitmedi. Daha başka birçok tarihi eser (Kariye Camii, Fehiye Müzesi v.b.) tadilatlar sebebi ile kapalıyken Yerebatan Sarnıcı'nın tüm görkemiyle geri dönmesi güzel oldu. Darısı diğer yerlerin başına diyelim. #istanbulphotos #istanbulmoments #istanbulpage #istanbulblog #serhatengul #istanbulturistrehberi
Dünyada kedilerin bu kadar yaygın yaşadığı b Dünyada kedilerin bu kadar yaygın yaşadığı bir şehir var mıdır bilmiyorum. Ben gezdiğim yerler arasında hiç görmedim. Avrupa'da zaten sokaklarda hayvan gezmiyor. Hindistan'da biraz kedi görmüştüm ama çok zayıf ve bakımsızlardı. Bizim kedilerin onlara göre maşallahı var. Elbette kışın onlar için hayat biraz zorlaşıyor. Bir de trafik belası var. Ama bağışıklık sistemi sağlam olan kediler, araçlardan ve türlü beladan kendini koruyup uzun bir yaşam sürebiliyor. Son dönem Sirkeci Garı'nda bir kedi kolonisi görüyorum. Bu yaz başında hepsi yavruydu, şimdi büyüdüler. Sultanahmet, Fener Balat, Cihangir ve Kadıköy zaten kedi dolu. Onların mutlu ve huzurlu olduğunu gördükçe ben de seviniyorum. Bagajda koca bir kutu kedi maması taşımak 7 yıldır alışkanlık oldu. Doğadan soyutlanmış ve stresle dolu şehir hayatında belgesel izler gibi kedileri izliyor ve terapi misali ruhumuzu tedavi ediyoruz. Çok yaşayın minikler! #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulmoments #istanbulpage #istanbulblog #istanbullife #cats #catsoftheworld #serhatengul #istanbulturistrehberi
It is a great pleasure to wander in the historical It is a great pleasure to wander in the historical bazaars of Istanbul. Especially getting lost in the Grand Bazaar is a funny experience for every first time tourist in Istanbul. Home to more than 3000 shops spread over 67 streets, the Grand Bazaar is like a gigantic labyrinth. Here you can buy many things about Turkish handicrafts. Among the main things that can be found in the Grand Bazaar are Turkish carpets, Iznik tiles, scarves, bags and watches. However, what stands out in front of all in terms of visuality are colored lanterns. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #istanbulmoments #istanbulpage #istanbulblog #photography #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
There is a giant mosque on the top of the Historic There is a giant mosque on the top of the Historic Peninsula, which can be seen from almost anywhere in Golden Horn. This mosque was built in the 16th century by Mimar Sinan, the most famous architect in Ottoman history. This mosque, which was built on one of the most prominent hills of old Istanbul, was built in the name of Sultan Suleyman, who was the ruler during the peak years of the empire. The Suleymaniye Mosque overlooks the city from a hill. On the other hand, there is another mosque on the left of the photograph, which looks like its little baby. This second mosque was built for Rustem Pasha. He was married to the daughter of Suleyman the Magnificent and was also a Grand Vizier. Rustem Pasha Mosque, which hosts the most beautiful examples of Iznik tiles, is one of my favorite mosques in Istanbul. Since the Blue Mosque is under restoration these days, we cannot see the magnificent tiles inside. But similar tiles can be seen in the Rustem Pasha Mosque. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulblog #istanbulmoments #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Fener Balat walking tour is one of the most enjoya Fener Balat walking tour is one of the most enjoyable activities to do in Istanbul. Here you can visit hundreds of years old mosques, churches and synagogues. You can also take pictures of colorful houses and retro cafes. Fener and Balat are also one of the districts of Istanbul that stand out with their cats. Many stray cats live on "Kiremit Street", where there are colorful houses. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #cats #istanbulcats #istanbulblog #instagood #instadaily #instacool #photography #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Ortakoy is one of the most beautiful districts in Ortakoy is one of the most beautiful districts in Istanbul. Having breakfast in "Ortakoy" at the weekend and walking to "Bebek" is one of my favorite activities as an Istanbulite. Ortakoy Mosque is the most iconic mosque of the Bosphorus shores. Almost everyone in Istanbul has a photograph of the Ortakoy Mosque and the Bosphorus Bridge in the background. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #ortakoy #ortaköysahil #ortaköycamii #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
The history of GALATA TOWER goes back to the 14th The history of GALATA TOWER goes back to the 14th century. During the Byzantine period, some Italian trade colonies were given commercial privileges. Among them were the Venetians and the Genoese. During the Middle Ages, the Golden Horn was a dividing line between Orthodox and Catholics. Orthodox peoples lived in Constantinople to the south of the Golden Horn, and Catholics lived within the walls of Galata in the north. In 1204, during the Fourth Crusade, the Latins invaded and plundered Constantinople. The "Venetians" fell out of favor with Byzantium for helping this plunder. Since the "Genoese" supported Byzantium, the Galata region was allocated to them. The Genoese built the Galata Tower in 1348 to observe and protect the harbor on the Galata coast. The contribution of the Genoese to Istanbul was not limited to this. For example, Yoros Castle on the Black Sea coast was also built by them. After the Ottomans conquered Constantinople in 1453, they wanted to continue trade. In this way, Venetians and Genoese preserved their privileges as in the Byzantine period. Galata Tower was also used as a fire watchtower in the last period of the Ottoman Empire. Firefighters would see the fires in the city from here and go to help. The tower was converted into a museum during the republic period and became the best place to watch the panoramic view of Istanbul. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #instagood #instadaily #instacool #galatatower #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Fener and Balat walk is one of the most popular ac Fener and Balat walk is one of the most popular activities among Istanbulites in recent years. The most beautiful streets to take photos in these districts are "Kiremit Street" (the place seen in the picture) and the nearby "Merdivenli Yokus Street". I think this is one of my favorite photos in my archive. In 2018, I took my favorite lenses, "Tokina 11-16mm" (Ultra wide angle) and "Tamron 17-50mm", and went to visit Fener and Balat districts. That day was quite productive for me in terms of photography. I decorated many articles I wrote on "IstanbulClues.com" about these districts with the photos I took during this walk. Of course, many things have changed since then. For example, in my recent visits, I cannot see the iconic street art works in front of "Atolye Kafasi", the famous cafe of the district. There were pictures of the most famous actors and actresses of Turkish cinema, but they are no more. Similarly, while some things have lost their popularity in Fener and Balat in recent years, others have come to the fore. If you want to learn more about this subject, you can paste this link into your browser and read the related article on my blog: https://istanbulclues.com/istanbul-fener-balat/ #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulfener #istanbulbalat #balat #balatistanbul #feneristanbul #fenerbalat #istanbultourguide #instagood #instadaily #instacool #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Istanbul's Historical Peninsula has always been an Istanbul's Historical Peninsula has always been an important center since the 7th century BC. The story of Old Istanbul begins with the Ancient Greek city of "Byzantium", continues with the Roman capital "Constantinople", and extends to the Ottoman capital "Istanbul". Today, the most important historical monuments of Istanbul, such as Hagia Sophia, Blue Mosque, Topkapi Palace, Grand Bazaar and Spice Bazaar, are all located in the Historic Peninsula. Surrounded by Roman walls, this area forms the core of Istanbul. The Galata Bridge in the photo connects Old Istanbul and relatively Modern Istanbul (Beyoglu and beyond). The mosque seen on the horizon is the Suleymaniye Mosque, the largest and most beautiful mosque in Istanbul. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #instagood #instadaily #instacool #photography #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Istanbul is a city famous for its stray cats. The Istanbul is a city famous for its stray cats. The most famous of these cats was Gli, who lived in Hagia Sophia for 15 years. Gli became an angel a few years ago. But there are still many beautiful cats in the Old City. There is a documentary called "Kedi", which reflects the life of stray cats in Istanbul. You can find this documentary, which also has an English version, on Youtube. Thus, as you see Istanbul through the eyes of cats, you can also see how the majority of Istanbulites are passionately attached to cats. I guess I am one of those cat-loving Istanbulites. Because I always keep a box of cat food in the trunk of my car. So I feed the cats in front of my house at least once a day. #cats #catsofistanbul #catsofinstagram #istanbulphotos #istanbultravel #istanbullife #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #instagood #picoftheday #instadaily #instacool #photography #serhatengul #istanbulturistrehberi
Baghdad Pavilion is one of the most special struct Baghdad Pavilion is one of the most special structures in Topkapi Palace. The mansion is located in the fourth courtyard of the palace and overlooks the Golden Horn. One of the last representatives of the classical period architecture of the Ottoman Empire, the pavilion has decoration items such as calligraphy, pencil works, pearl inlaid cabinets and Iznik tiles. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbultrip #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #instagood #picoftheday #instadaily #instacool #photography #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Galata Tower is one of the buildings from the Byza Galata Tower is one of the buildings from the Byzantine period in Istanbul. The tower was built in the 14th century by the Genoese trading colony to guard and watch over the port of Constantinople. Today, the area around the Galata Tower is one of the most lively squares in the city. It is a great pleasure to sit in one of the cafes surrounding Galata Square, known as "Kuledibi" in the local language, and watch the flow of life. You can also shop in the streets surrounding the tower (eg Serdar-i Ekrem Street and Buyuk Hendek Street). Neve Shalom, the most important synagogue of Istanbul, is also located in this vicinity. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbulmoments #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #instagood #picoftheday #instadaily #instacool #photography #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Hagia Sophia was converted from a museum to a mosq Hagia Sophia was converted from a museum to a mosque in July 2020. For this reason, the famous mosaic of Mary and Jesus in the apse was covered with curtains. According to Islamic rules, it is not allowed to have human images in a place of worship through sculpture or painting. For this reason, this mosaic, which is at eye level of those who pray, is now closed. However, those who want to trace the mosaics from the Byzantine period in Hagia Sophia can still see the "Emperor Leo VI mosaic" and the "Emperors Constantine and Justinian mosaic" Unfortunately, the upper floor galleries are still closed and therefore the mosaics there cannot be seen. Those who want to visit Hagia Sophia should consider that the mosque is open to visitors from 10:00 in the morning. #istanbulphotos #istanbultravel #istanbulprivateguide #istanbullocalguide #istanbultourguide #instagood #picoftheday #instadaily #instacool #photography #istanbulclues #serhatengul #istanbulturistrehberi
İstanbul'da en sevdiğim kahve mekanlarından bir İstanbul'da en sevdiğim kahve mekanlarından biri Kadıköy Çarşısı'nda bulunan Montag. Buradan kahve içerken gelip geçeni izlemek çok keyifli oluyor. Bir de kahveleri inanılmaz lezzetli. Özellikle "Bombe Natural" adlı kahve çekirdeğinin aroması muhteşem! #istanbul #istanbulblog #istanbulfotoğrafları #istanbuldayasam #istanbullovers #istanbultrip #istanbulphotos #istanbultravel #istanbulpage #istanbulmoments #istanbullife #serhatengul #istanbulturistrehberi
Load More Follow on Instagram

Footer

Istanbul Tarih Yazıları

Merhaba ben Serhat Engül. Sayfamda İstanbul’un tarihine dair yazılar bulabilirsiniz. Roma döneminden başlayıp, Bizans ile devam eden ve Osmanlı İmparatorluğu ile sona eren bir yazı dizisi olmasını planlıyorum.

İstanbul ile ilgili daha ayrıntılı bir gezi rehberi okumak isterseniz, IstanbulTuristRehberi.com isimli sitemi de ziyaret edebilirsiniz. Keyifli okumalar dilerim.

Son Yazılar

  • Türkiye’de Gezilecek Tarihi Şehirler (Güncel → 2023)
  • Türkiye’de Tatile Gidilecek Yerler (Güncel → 2023)
  • Türkiye’nin En Güzel Plajları Listesi (Güncel Bilgi → 2023)
  • Kapadokya Manastırları & Kiliseleri Hakkında Bilgi (2023)
  • KAPADOKYA’da Gezilecek Yerler (Güncel Liste → 2023)

Powered by Reborn Travel

blank

İçerikler İzinsiz Kopyalanamaz © 2023