Rumeli Hisarı, 550 yıllık tarihe sahip bir Osmanlı yapısı. Boğaz’ın en güzel yerlerinden birinde konumlanan bu kale, İstanbul’un fethinden önce deniz trafiğini kontrol etmek için inşa edilmişti.
Rumeli Hisarı’nın çevresi günümüzde yerli ve yabancı turistlerin Boğaz’ın keyfini çıkarttıkları turistik bir semt. İstanbul’da hafta sonu kahvaltı etmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Rumeli Hisarı, harika kahvaltı mekanlarına sahip.
Bu yazıda Rumeli Hisarı’nın tarihi hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca Rumeli Hisarı giriş ücreti ve ziyaret saatleri de not edilmiştir. Rumeli Hisarı’nın öyküsünü layıkıyla anlatmak için, öncelikle tarihte İstanbul’u çevreleyen surlardan söz etmemiz gerekecek.
İstanbul’un Kara Surları

Konstantinopolis, 330 yılında Roma İmparatorluğu‘nun eş başkenti olmuştu. Şehri çevreleyen surlar, ilk defa o dönemde inşa edildi. Ancak tarihte İstanbul’un Kara Surları (Bkz: Walls of Constantinople) olarak nam salan güçlü duvarlar, İmparator II. Theodosius‘un dönemine tarihlenir. (M.S. 408-450)
II. Theodosius henüz çocuk yaşta iken, dönemin en yüksek rütbeli bürokratı olan Anthemius, tarihte “geçilmez” olarak nam salan bu duvarları inşa etti. Hakikaten de Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu‘nun asırlar boyunca ayakta kalması bu surlar sayesinde oldu. Hunlar, Persler, Araplar ve Bulgarlar tarafından defalarca kuşatılan şehir, her seferinde ayakta kalmayı başardı.
Bu konuyu özellikle vurgulamamın sebebi, İstanbul‘un alınmasının ne denli zor olduğunu anlatmaktı. Zira Osmanlılar da 1453‘teki nihai sonuca kadar, İstanbul’u fethetmeyi birkaç kez denediler. Osmanlı padişahları içinde ilk girişimi yapan Yıldırım Bayezid oldu.
İstanbul Boğazı’nın en dar olduğu noktaya Anadolu Hisarı‘nı inşa eden Sultan Bayezid, istediğini alamadı. Sultan Bayezid, Timur ile girdiği Ankara Savaşı’nı kaybettiği için İstanbul’u fethetme girişimlerine odaklanacak zaman bulamamıştı.
İkinci deneme Sultan II. Murad zamanında oldu ve yine fetih gerçekleşmedi. Bu kez de Venedik ve Ceneviz kolonilerinin ablukayı delmesi ve Konstantinopolis’e yardım etmesi sebebiyle başarısız olunmuştu.
1451’de Fatih Sultan Mehmet tahta çıktığında bu kez İstanbul’u almaya kararlıydı. Bu amaçla büyük dedesinin yaptırdığı Anadolu Hisarı‘nın tam karşısına bu yazının ana konusu olan Rumeli Hisarı‘nı inşa ettirdi.
Sultan Mehmet, babasının fetih girişiminin neden başarısız olduğunu bizzat görmüş ve olanlardan ders çıkarmıştı. Boğaz’daki gemi trafiğinin kontrolü tam olarak sağlamadan İstanbul’un fethedilemeyeceğini biliyordu.
Rumeli Hisarı Tarihi

Rumeli Hisarı tarihi 15. yüzyıla, İstanbul’un fethinden hemen öncesine kadar uzanır. Hisarın inşa edilmesindeki başlıca neden, İstanbul Boğazı’ndan gemi geçişlerini kontrol altına almaktı. Karadeniz kıyılarında İtalya‘nın denizci kent devletlerinden Cenevizliler’in ticaret kolonileri vardı ve İstanbul‘a yardım göndermeleri olasıydı.
Fatih Sultan Mehmet, babasının fetih girişimini gözlemlemiş ve ablukanın yarıldığına şahit olmuştu. Konstantinopolis’in düşmesi için, dışarıdan gelen yardımları baştan engellemek gerekiyordu.
Fatih Sultan Mehmet’in emriyle, 1452 yılında inşaat başladı. Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Sarıca Paşa projeyi üç koldan yürüttüler. Binlerce işçinin hummalı çalışması sayesinde, 4 ay ve 16 gün gibi rekor denebilecek bir zaman içinde, Rumeli Hisarı’nın inşaatı sona erdi.
Rumeli Hisarı’nın denize en yakın olan kulesinin üzerine dev toplar yerleştirildi. Ayrıca 400 kişilik bir yeniçeri bölüğü de hisarda görev yapıyordu. Konstantinopolis’te ticaret kolonileri olan Venedikliler ve Cenevizliler elbette bu işten pek memnun olmamışlardı.
Kısa bir süre sonra Venedik ticaret gemilerinden biri ablukayı yarmayı denedi. Hisardan gelen sinyallere kulak asmayan gemi top atışıyla vuruldu ve battı. Böylece İstanbul Boğazı’ndan padişahın izni dışında geçiş yapılamayacağı mesajı verilmiş oldu.
Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi boyunca, boğazda hakimiyetin bir sembolü olan Rumeli Hisarı, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Çevresindeki mahalleye de ismini veren hisar, muhteşem İstanbul manzarası ile görülmeye değerdir.
Rumeli Hisarı çevresindeki restoran ve kafeler, sundukları güzel kahvaltı ile nam salmışlardır. Hafta sonları Rumeli Hisarı’nda kahvaltı etmek ve müzeyi ziyaret etmek, İstanbul’da yapılacak aktiviteler arasındadır.
Rumeli Hisarı Giriş Ücreti 2025
Rumeli Hisarı giriş ücreti 2025 yılında 6 Euro‘dur. Ancak bu yabancı turistler için belirlenmiş olan fiyattır. Türk vatandaşları müzekart alarak hisarı ücretsiz gezebilirler. Bilet fiyatları en son 17 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri 2025
Rumeli Hisarı ziyaret saatleri sabah 09:00 ile akşam 18:00 arasındadır. Gişelerde bilet satışı 17:00’da sonlanmaktadır. Müze Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müzenin açılış ve kapanış saatlerine ilişkin bilgiler en son 17 Mart 2025 tarihinde güncellenmiştir.
İstanbul’daki müzelerin giriş saatlerinde etkinliklere ve tadilatlara bağlı olarak değişiklik olabilir. Müzeye gitmeden önce Rumeli Hisarı’nın (Hisarlar Müzesi) resmi internet sitesini ziyaret edip, son durumu gözden geçirmenizi öneririm.
Hisara Nasıl Gidilir?

Rumeli Hisarı, İstanbul’un boğaz kıyısındaki ilçelerinden olan Sarıyer’de konumlanır. Rumeli Hisarı’na Sultanahmet’ten gitmek için öncelikle Tramvay ile Kabataş’a gelebilir ve oradan Rumeli Hisarı yönüne giden otobüslere binebilirsiniz.
Taksim Meydanı’ndan Rumeli Hisarı’na gitmek için öncelikle Füniküler ile Kabataş’a gidebilir ve oradan Rumeli Hisarı yönüne giden otobüslere binebilirsiniz.
Şişli, Levent veya Maslak tarafındaki otellerde kalıyorsanız, Rumeli Hisarı’na metro ile de gidebilirsiniz. Zira Rumeli Hisarı, Boğaziçi Üniversitesi ve Etiler metro duraklarına çok yakındır.
Anadolu Yakası’ndan gelenler ise Kadıköy veya Üsküdar’dan vapur ile Beşiktaş’a geçebilir ve oradan otobüsle Rumeli Hisarı’na ulaşabilirler. Hatta Beşiktaş’tan hisara kadar yürüyüş de yapabilirsiniz. Ortaköy, Bebek ve Arnavutköy’den geçeceğiniz bu yürüyüş çok keyifli olacaktır.
Son Söz
Rumeli Hisarı bizlere Osmanlı tarihi ve İstanbul’un fethi hakkında önemli ipuçları sunuyor. Bu nedenle 500 yıllık bu Osmanlı yapısı İstanbul’un en iyi müzeleri arasında yer almaktadır.
Rumeli Hisarı’nı gezdikten sonra Boğaz kıyısında yer alan yakın çevredeki diğer müzeleri de ziyaret edebilirsiniz. Bunlar arasında Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi ve Beşiktaş’daki İstanbul Deniz Müzesi özellikle tavsiye edilir.
İstanbul’daki müzeler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bu sitenin İstanbul Müzeleri kategorisinde buna benzer onlarca yazı bulabilirsiniz. Bu kategori altında 30’a yakın müze tanıtılmaktadır.
Rumeli Hisarı Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply