İstanbul’da toplu taşıma araçlarının başında Metro, Marmaray, Tramvay ve Vapur geliyor. Bu ulaşım araçları sayesinde İstanbul’un bir ucundan, diğer ucuna seyahat etmek mümkün. Raylı ulaşım sürekli olarak genişlediği için, İstanbul’un toplu taşıma haritaları da sürekli güncelleniyor.
Aşağıdaki satırlarda İstanbul’un metro, tramvay, marmaray ve metrobüs hatları ile ilgili güncel haritaları bulabilirsiniz. Bu toplu ulaşım haritaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yılda birkaç kez güncellenmektedir. Ben de bu haritaların en son halini yazıya iliştirdim.
Bu yazıda İstanbul’un toplu taşıma araçlarını tanıtmaya çalışacağım. İstanbul’un turistik noktalarına ulaşımı tarif ettiğim başlıkların altında söz konusu haritaları PDF dosyası biçiminde bulabilirsiniz.
1. İstanbul Metro Haritası

İstanbul’un metro haritasını PDF olarak bu sayfadan görüntüleyebilirsiniz (link Metro İstanbul sitesine gitmektedir). Bu harita İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanmıştır ve ücretsiz olarak indirilebilir.
Yukarıdaki haritanın yalnızca metro hatlarını içerdiğini belirtmek gerekir. Ayrıca tüm raylı sistemleri içeren İstanbul’un toplu taşıma haritasını PDF olarak buradan indirebilirsiniz (link Metro İstanbul sitesine gitmektedir).
Aşağıdaki satırlarda İstanbul’u ziyaret edecek turistler için en faydalı olacak hatların kısa bir açıklamasını bulabilirsiniz. İstanbul’da turistler tarafından en çok kullanılan metro hatları M1a, M2, M3, M4, M5 ve M11’dir.
M1a Yenikapı – Atatürk Havalimanı Hattı
M1a Yenikapı – Atatürk Havalimanı hattı, geçmişte turistler için çok önemli bir metro hattıydı. Atatürk Havalimanı ile Sultanahmet ve Taksim arasındaki bağlantıyı sağlıyordu. Havalimanından metro, tramvay ve füniküler aktarmaları ile Taksim Meydanı’na kadar ulaşmak mümkündü.
M1a metro hattı eskisi kadar çok kullanılmasa da, eski havalimanı bölgesindeki otellere ulaşım sağlaması açısından önemlidir. Yeşilköy, Bakırköy, Ataköy gibi semtlerde halen birçok 5 yıldızlı otel bulunuyor.
Bu otellere ve onların çevresindeki alışveriş merkezlerine ulaşım sağlayan M1a hattı, Avrupa Yakası’ndaki birçok hattın kesişme noktası olan Yenikapı’dan başlar.
M2 Yenikapı – Hacıosman Metro Hattı
M2 Yenikapı – Hacıosman metro hattı, İstanbul’un en çok kullanılan metro hattıdır. Avrupa Yakasının ulaşım merkezi olan Yenikapı’dan başlayan bu metro hattı, Taksim, Levent ve Maslak gibi şehrin en önemli iş merkezlerine ulaşım sağlar.
M2 metro hattı, şehri ziyaret eden yerli veya yabancı turistler arasında en popüler hattır. Çünkü Cevahir, Kanyon ve İstinyePark gibi İstanbul’un en iyi alışveriş merkezleri bu hat üzerinde konumlanır.
M3 Kirazlı – Olimpiyat – Başakşehir Hattı
M3 Kirazlı – Olimpiyat – Başakşehir metro hattı, İstanbul’un önemli yerleşim merkezlerinden Başakşehir’e ulaşım sağlıyor. İstanbullular tarafından sıkça kullanılan bu metro hattı, turistler tarafından çok kullanılmıyor.
Ancak İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden Mall of İstanbul’a gitmek isterseniz, bu metro hattı size faydalı olabilir. T1 Tramvay Hattı’nın son durağı olan Bağcılar’dan metroya binerseniz, İkitelli Sanayi Durağı’nda inebilir ve Mall of İstanbul’a giden servislere binebilirsiniz.
Bu metro hattı ayrıca İstanbul’un en büyük futbol stadı olan Olimpiyat Stadı’na da ulaşım sağlar. Uluslararası futbol müsabakası finalleri burada oynandığı için, bu metro hattını kullanmanız gerekebilir. Örneğin geçmişte Liverpool ile Milan arasındaki Şampiyonlar Ligi finali burada oynanmıştı.
M4 Kadıköy – Tavşantepe Metro Hattı
M4 Kadıköy – Tavşantepe metro hattı, Anadolu Yakası’nda bulunan en önemli toplu taşıma aracıdır. Anadolu Yakası’nın bir ucundan diğerine kadar ulaşım imkanı sağlayan M4, Sabiha Gökçen Havalimanı’na çok yakın olan Tavşantepe’de sonlanır.
İstanbul’da kalınacak yerler arasında en popüler semtler olan Beyazıt, Sultanahmet ve Sirkeci’den Marmaray aracılığı ile Kadıköy’e ulaşabilirsiniz.
Örneğin Beyazıt ve Laleli civarında kalanlar ise Yenikapı’dan Marmaray’a binebilir. Buna karşılık Sultanahmet, Sirkeci ve Eminönü gibi yerlerde kalanlar da Sirkeci Marmaray İstasyonu’ndan Ayrılık Çeşmesi’ne giderek M4 bağlantısına ulaşabilirler.
Marmaray aracılığı ile Ayrılık Çeşmesi istasyonuna geldiğinizde karşınıza iki seçenek çıkar. Bunlardan biri M4 ile Kadıköy yönüne gitmek ve Kadıköy Balık Pazarı’nın da olduğu Kadıköy çarşısına ulaşmak. Diğeri ise Tavşantepe yönünde devam etmek ve Anadolu Yakası’nın içlerine doğru ilerlemek.
Eğer Anadolu Yakası’nın en iyi alışveriş merkezlerini ziyaret etmek istiyorsanız, Tavşantepe yönüne doğru gitmek mantıklı olacaktır. Çünkü Akasya, Optimum, Palladium, Piazza ve Neomarin gibi AVM’ler M4 metro hattı üzerinde konumlanır.
M5 Üsküdar – Çekmeköy Metro Hattı
M5 Üsküdar – Çekmeköy metro hattı, üst satırlarda bahsettiğimiz M3 gibi, ağırlıklı olarak İstanbullular tarafından kullanılan bir hat. Bu hat üzerinde turistik noktalar bulunmuyor.
Ancak bu hat aracılığı ile İstanbul’un en eski AVM’lerinden biri olan Capitol’e ulaşmak mümkün. Altunizade’de konumlanan Capitol’de sinemaya gidebilir veya alışveriş yapabilirsiniz.
Buna ek olarak M5 metro hattı ile ulaşılabilecek Ümraniye’de birçok kongre oteli bulunuyor. Yerli ve yabancı şirketlerin toplantılarının bir kısmı bu hat üzerindeki otellerde gerçekleşiyor.
M11 Gayrettepe – İstanbul Havalimanı Metro Hattı
M11 Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro hattı 2024 yılında hizmete girdi. Artık İstanbul’un yeni havalimanından şehir merkezine metro ile gelmek mümkün. Yukarıdaki İstanbul metro haritasında mor renkle işaretlenmiş olan M11’in şehrin kuzeyine doğru uzandığını görebilirsiniz.
2. İstanbul Tramvay Haritası

İstanbul’un tramvay haritasını PDF dosyası olarak bu bağlantıdan indirebilirsiniz (link Metro İstanbul sitesine gitmektedir). Bu harita İBB tarafından hazırlanmıştır ve ücretsiz olarak indirilebilir. Aşağıdaki başlıklarda bu tramvay haritasında göreceğiniz turistik hatların detaylı açıklamaları bulunmaktadır.
T1 Bağcılar – Kabataş Tramvay Hattı
T1 Kabataş – Bağcılar tramvay hattı şehrin en kalabalık semtlerinden biri olan Bağcılar’dan başlıyor. Ancak turistler için en önemli duraklar tramvayın Kabataş yönüne yaklaştığı sırada görülüyor.
T1, İstanbul’u ziyaret eden turistler için en önemli tramvay hattıdır. İstanbul’un turistik yerlerini kapsayan bu aracın duraklarını bu yazıya tıklayarak (link yakında eklenecek) inceleyebilirsiniz.
T5 Eminönü – Alibeyköy Tramvay Hattı
T5 Eminönü – Alibeyköy tramvay hattı, Sultanahmet civarından Fener ve Balat, Ayvansaray ve Eyüp gibi semtlere ulaşımda pratik bir toplu taşıma aracıdır. Tramvayın ilk durağı Mısır Çarşısı’nın çok yakınındadır.
Fener ve Balat‘a gidip İstanbul’un rengarenk evlerinin fotoğrafını çekebilirsiniz veya Ayvansaray’a gidip Kariye Camii‘ndeki Bizans döneminden kalma mozaikleri keşfedebilirsiniz. Ya da Eyüp’e gidip Pierre Loti Tepesi‘nden Haliç manzarasını izleyebilirsiniz.
F1 Taksim – Kabataş Füniküler Hattı
F1 Taksim – Kabataş füniküler hattı aslında tramvay kategorisinde yer almıyor. Ancak bu başlık altında yer almasının önemli bir nedeni var: Sultanahmet’ten hareket edip Kabataş’a varan T1 Tramvay Hattı, F1 aktarması ile Taksim Meydanı’na bağlanıyor.
Şehri ziyaret eden turistler için en önemli iki yer Sultanahmet ve Taksim Meydanı’dır. Bu nedenle Sultanahmet’ten Taksim’e gitmenin en kolay yolunun önce T1 ile Kabataş’a, sonra F1 ile Taksim Meydanı’na ulaşmak olduğunu söyleyebiliriz.
3. İstanbul Marmaray Haritası

İstanbul Marmaray haritası, bu toplu taşıma aracının İstanbul’u nasıl bir uçtan diğer uca katettiğini sarı renkle vurguluyor. İstanbul’un dışındaki Gebze’den başlayan Marmaray hattı, şehrin Marmara kıyıları boyunca devam ediyor ve Halkalı’da sona eriyor.
Bu yazıda İstanbul’daki turistik merkezleri referans aldığımız için, Marmaray’ın Ayrılık Çeşmesi (Kadıköy) ile Yenikapı (Aksaray) arasında kalan kısmından bahsedeceğiz.
Geçmişte İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakaları arasında seyahat etmenin en garanti yolu vapurdu. Çünkü otobüsü kullandığınızda, köprüyü geçmenin ne kadar zaman alacağına asla emin olamazdınız.
İstanbul’un ulaşım araçları arasına eklenen Metrobüs ve Marmaray ile iki yaka arasında yolculuk yapmak da kolaylaştı. Sirkeci’den Marmaray’a binerek yalnızca 4 dakikada Üsküdar’a veya 8 dakikada Kadıköy’e (Ayrılık Çeşmesi) gidilebiliyor.
Şehri ziyaret eden turistler ağırlıklı olarak Taksim ve Sultanahmet’te konaklıyorlar. Sultanahmet civarında kalan biri için en yakın Marmaray durağı, Sirkeci’de bulunuyor. Taksim’den gelenler ise M2 Metro hattını kullanarak Yenikapı’ya gelebilir ve oradan Marmaray aracılığı ile Anadolu Yakası’na geçebilirler.
Bu arada İstanbul’da toplu taşıma araçlarını kullanırken mutlaka İstanbulkart edinmeniz gerekiyor. Bu ürünle ile ilgili İstanbulkart hakkında bilgi adlı yazımda daha çok detay bulabilirsiniz.
4. İstanbul Metrobüs Haritası

İstanbul’un Metrobüs haritasını açık kahverengi renkle işaretli olarak üstte görebilirsiniz. Anadolu Yakası’ndaki Söğütlüçeşme’den başlayan Metrobüs hattı, köprüden geçerek Avrupa Yakası’nın en uç noktalarından Beylikdüzü’ne kadar devam ediyor.
Beylikdüzü’nde şehri ziyaret eden turistlerin görebileceği bir tarihi eser yok. Ancak İstanbul’un en büyük fuar merkezleri orada olduğu için, bazen bu istikamette metrobüs kullanmaları gerekebiliyor.
Ancak Metrobüs’ün turistlere en çok fayda sağlayacağı konu, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu gibi yerlerden Anadolu Yakası’na çok hızlı ulaşım sağlaması olacaktır.
İstanbul’un Mecidiyeköy, Şişli, Levent ve Maslak gibi semtlerinde birçok otel bulunuyor. Burada konaklayanların karşıya geçmesi için normalde Beşiktaş veya Taksim gibi ulaşım merkezlerine gitmeleri gerek. Ancak Metrobüs bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor ve yolcuları kolayca Kadıköy’e ulaştırıyor.
Metrobüs kullanırken tek dikkat edilmesi gereken, işe gidiş-geliş saatlerinde çok yoğun olması. Sabah 7 ile 10 ve akşam 5 ile 8 saatleri arasında Metrobüs kullanmak oldukça zor. Ancak aşırı kalabalığın olduğu bu saatlerin dışında Metrobüs çok faydalı olabiliyor.
5. İstanbul Vapur Haritası

İstanbul vapur haritası, şehirdeki en güzel tarihi ve turistik noktaları içeriyor. Eminönü, Karaköy, Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy gibi semtler arasında ulaşım sağlayan vapur, yolcularına harika bir nostalji yaşatıyor
Üst satırlarda bahsettiğim üzere eskiden iki yaka arasında en çok kullanılan toplu taşıma aracı vapurdu. Vapurlar yıl boyunca çalışır ve aşırı sis olmadıkça sizi hayal kırıklığına uğratmazdı.
Örneğin köprüden otobüsle geçerek Anadolu Yakası’na ne kadar zamanda gideceğinizi asla kesin olarak bilemezdiniz. Ancak vapurla Kadıköy veya Üsküdar’a en geç 20-25 dakikada varacağınızı bilirdiniz.
Zamanla Marmaray ve Metrobüs’ün sağladığı hızlı seyahat, vapuru bir alternatife dönüştürdü. Günümüzde İstanbullular olarak vapura keyif için biniyoruz. Elbette bunun için de acelemiz olmaması gerek. Lakin İstanbulluların telaşsız bir zamanı olmadığı için vapurlar da turistlere kaldı diyebiliriz.
Üsttdaki haritada bulunan numaralar şu vapur ve motor iskelelerini içeriyor: 1) Turyol Boğaz Turu, 2) Şehir Hatları Boğaz Turu, 3) Eminönü-Kadıköy (ve Üsküdar) İskelesi, 4) Karaköy-Kadıköy İskelesi, 5) Dentur Boğaz Turu, 6) Beşiktaş-Kadıköy (ve Üsküdar), 7) Üsküdar-Eminönü, 8) Kadıköy-Eminönü (ve Karaköy).
3 numaralı Eminönü, 6 numaralı Beşiktaş ve 8 numaralı Kadıköy iskelelerinden parantez içinde belirttiğim üzere iki ayrı yere vapur kalkıyor. Bu vapurlar Eminönü’nde ayrı iskeleye sahip iken, Beşiktaş ve Kadıköy’de ise aynı iskelenin iki tarafından kalkıyor. Bunlara iki ayrı numara vermek yerine parantez içinde belirttim. Kafa karışıklığı olmasın diye de bu açıklamayı yazıyorum.
Ayrıca 1 numaralı Turyol, 2 numaralı Şehir Hatları ve 5 numaralı Dentur iskelelerinden İstanbul’da boğaz gezisine çıkılabiliyor. Bu konuyla ilgili daha çok bilgi için İstanbul’da Boğaz Turu nasıl yapılır isimli yazıyı öneririm.
Vapur iskelelerini barındıran bu eski semtler, asırlık lokantaları ve sokak yemekleri ile meşhurdur. Eğer siz de damak tadınıza düşkünseniz, İstanbul’un Lezzetli Sokak Yemekleri isimli yazımı okuyabilir ve bu semtlerde gastronomik bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Son Söz
Bu yazıda sizlere İstanbul’un toplu taşıma sistemi ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Yaklaşık 20 yıldır İstanbul’da profesyonel tur rehberliği yapan biri olarak şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
Eğer İstanbul’a bir seyahat planlıyorsanız, şehri tanımanızı kolaylaştıracak olan İstanbul Turist Haritaları isimli yazıya da göz atabilirsiniz. Bu yazıda İstanbul’u ziyaret edeceklerin ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler bulunmaktadır.
İstanbul Toplu Taşıma Haritaları 2025 by Serhat Engül
Leave a Reply