Bergama, tarihte Pergamon olarak bilinirdi ve ünlü Bergama Kütüphanesi ile antik çağın en önemli kültür merkezlerinden biriydi. Bu yazıda, Bergama Akropolü’nün tarihi hakkında bir özetin yanı sıra güncel giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Akropolis, Pergamon kentindeki ilk yerleşim yeri olarak kabul edilir. Deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte bulunan Akropolis, Roma dönemine ait yapılara ev sahipliği yapmaktadır.
Bergama’nın tepesine konumlanmış olan Akropolis, Türkiye’nin Batı kıyılarındaki Efes ve Truva’dan sonra en etkileyici antik kenttir. Bu sebeple Antik Çağ tarihine ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Akropolis Nedir?
Akropolis, Antik Yunan’da bir yerleşim türüydü. Kelime, Yunanca’da akro (en üst, en dış) ve polis (şehir) kelimelerinden türemiştir. Yüksek arazilerde kurulan ve tapınaklar, yönetim binası gibi önemli yapılara sahip yerleşimlere Akropolis denirdi.
Antik Yunan döneminde hemen her şehrin kendi Akropolisi vardı. Bu yerleşimler savaş zamanında asla terk edilmezdi çünkü hazinelere, belgelere ve devletin önemli binalarına ev sahipliği yapıyorlardı.
Bergama Antik Kenti Tarihi

Günümüzde Bergama Akropolis Örenyeri’nde Roma İmparatorluğu‘na ait yapılar göze çarpmaktadır. Ancak yapılan çalışmalar Bergama Antik Kenti’nin tarihinin MÖ 3000’lere kadar uzandığını göstermektedir. Burada yaşayan milletlerin kimlikleri henüz belirlenememiş olsa da, Tunç Çağı‘ndan beri önemli bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilebilir. Bazı tarihçilere göre Akropolis eski ve sönmüş bir yanardağın üzerinde yer almaktadır.
Pergamon, Roma döneminde imparatorluğa sadık Küçük Asya (Anadolu) eyaletinin önemli şehirlerinden biriydi. Buna ek olarak, Lidyalı coğrafyacı Pausanias‘ın kitabında ve Xenophon‘un “On Binlerin Yürüyüşü” adlı ünlü kitabında “Pergamon” adında bir şehirden bahsedilmektedir. Bu bağlamda, Akropolis’in bir şehir devleti olarak Antik Yunan dönemine kadar uzandığını söylemek mümkündür.
Bergama Akropolü’nde Görülecek Yerler
Akropolis, deniz seviyesinden 300 metre yüksekte, Pergamon antik kentinin zirve noktasında yer alıyordu. Pergamon antik kenti bugün Bergama Akropolü olarak bilinmektedir. Bergama Örenyeri, Türkiye’nin Batı kıyılarındaki İzmir şehrinde yer almaktadır.
Çalışmalar, Pergamon kralının ailesinin, komutanların, aydınların ve yönetici sınıfın Bergama Akropolü’nde yaşadığını göstermektedir. Ayrıca bu yerleşimin sınırları içerisinde tapınaklar, depolar, devlet binaları, su kemerleri ve agoralar (pazar yeri) bulunmaktaydı.
Günümüzde İzmir’de bulunan bu örenyerinde, Pergamon Antik Kenti‘nden miras kalan bu eserlerin bazılarını görebilirsiniz. Bu yazıda Akropol’ü tanıtıyor olsak da, bölgedeki tek antik kalıntı burası değildir. Ayrıca, antik çağların önemli sağlık merkezlerinden biri olan “Asklepion” da Bergama’da yer almaktadır.
1. Trajan Tapınağı

Trajan Tapınağı, Roma imparatoru Trajan döneminde (MS 98-117) inşa edilmeye başlanan ve halefi İmparator Hadrian tarafından genişletilip tamamlanan bir tapınaktır.
Roma döneminde imparatorlara tapınma oldukça yaygındı. Bu nedenle antik kentlerde imparatorun kendisi veya halkın bağışlarıyla inşa edilen birçok imparator tapınağı bulunmaktadır.
2. Athena Tapınağı

Pergamon’daki bilinen en eski tapınak olan Athena Tapınağı, MÖ 3. yüzyılda inşa edilmiş. Tapınak, özünde savaş ve bilgelik tanrıçası Athena için inşa edilmiş olsa da, içindeki kutsal alan aynı zamanda Mitoloji’de “Tanrıların Kralı” olarak kabul edilen Zeus‘a adanmış.
3. Bergama Antik Tiyatrosu

Bergama Tiyatrosu dünyanın en dik yapılı antik tiyatrosu olarak bilinir. Tiyatronun kapasitesi 10 bin kişiydi. Tiyatronun asıl amacı halkı eğlendirmek için gösteriler düzenlemek olsa da Roma döneminde konsey toplantıları için de kullanılıyordu.
4. Dionysos Tapınağı

Tiyatro terasının kuzeyinde bulunan Dionysos Tapınağı, İyon Dönemi mimari tarzını yansıtan eşsiz anıtlardan biri olarak kabul edilir. Tapınağın içinde bulunan sunağın günümüze kadar ulaştığını belirtmekte fayda var. Bu tapınağın bazı parçaları Berlin’deki Pergamon Müzesi‘nde bulunmaktadır.
5. Bergama Kütüphanesi

Bergama Kütüphanesi, faaliyet gösterdiği dönemde İskenderiye Kütüphanesi‘nden sonra ikinci büyük kütüphane ve kültür merkezi olarak tanınıyordu. Hatta Antik Mısır’ın bu iki kütüphane arasındaki rekabet nedeniyle papirüs ihracatını yasakladığı biliniyor.
“Parşömen” kelimesinin etimolojisini incelediğimizde, bu kelimenin Pergamon Kağıdı anlamına geldiğini görebiliriz. Bu kağıt, Mısırlıların papirüs ihracatını yasaklamasının ardından, bu Akropolis’te bulunan kütüphaneye yeni sanat eserleri üretebilmek için icat edilmişti.
Bergama Akropol Giriş Ücreti 2025
Bergama Akropol Örenyeri giriş ücreti 2025 yılında 15 Euro’dur. Ancak bu yabancı turistler için belirlenmiş olan fiyattır. Türk vatandaşları müzekart alarak Pergamon Antik Kenti’ni ücretsiz gezebilirler. Bilet fiyatlarına ilişkin bilgiler en son 4 Nisan 2025 tarihinde güncellenmiştir.
Bergama Akropol Ziyaret Saatleri 2025
Bergama Akropol Örenyeri ziyaret saatleri sabah 08:30 ile akşam 20:00 saatleri arasındadır. Örenyeri haftanın her günü ziyarete açıktır. Açılış ve kapanış saatleri hakkındaki bilgiler en son 4 Nisan 2025 tarihinde güncellendi.
Türkiye’deki müzelerin ziyaret saatlerinde çeşitli etkinlikler veya tadilatlar sebebiyle değişiklik olabilir. Bu yüzden, gitmeden önce son durumu görmek için Bergama Örenyeri’nin resmi internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Son Söz
Bergama Akropolü, Türkiye’deki Antik Yunan ve Roma mirasına ilgi duyanlar için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Örenyerine gidenler ayrıca dünyanın en eski sağlık merkezlerinden Asklepion’u görme şansına sahipler.
Bu sitede Türkiye’nin önemli müzelerini ve örenyerlerini tanıtmaya çalışıyorum. Eğer bu yazı ilginizi çektiyse benzer içeriklerden Çanakkale’deki Truva Antik Kenti, Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti ve İzmir’deki Efes Antik Kenti yazılarına da bakabilirsiniz.
Ayrıca Türkiye’nin son yıllardaki en popüler tarihi eserlerinden Adıyaman’daki Nemrut Dağı, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Trabzon’daki Sümela Manastırı ve Kars’taki Ani Harabeleri ile ilgili yazılar da oldukça ilgi çekicidir.
Bergama Akropolü Hakkında Bilgi by Serhat Engül
Leave a Reply